Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Θεοφίλη

Η ελληνική ομάδα ετοιμάζεται για το ματς με την Εθνική Γεωργίας (16/9) χωρίς ιδιαίτερο άγχος, αφού είναι ήδη με το… ενάμιση πόδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Ωστόσο, με νίκη θα την «κλειδώσει» και τυπικά κι έτσι το παιχνίδι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Εκτός αυτού, ιδιαίτερη χροιά στο ματς δίνει και το γεγονός πως στον πάγκο των Γεωργιανών κάθεται ένας Έλληνας προπονητής, ο Ηλίας Ζούρος. 

Αν ψάχνετε ακόμη ένα στοιχείο που θα σας… ιντριγκάρει για να δείτε το παιχνίδι για την 2η αγωνιστική της β’ φάσης των Προκριματικών, αυτό έχει ονοματεπώνυμο: Γκόγκα Μπιτάτζε. Πρόκειται για τον 19χρονο (γεννημένος το 1999) σέντερ της Γεωργίας που αγωνίζεται στην Μέγκα Λες και φιλοδοξεί να γίνει ο… Πατσούλια στη θέση του Πατσούλια όσον αφορά στην κληρονομιά που θα αφήσει στο μπάσκετ της χώρας.

Ο, ύψους 2.11, Μπιτάτζε έχει πάρει υπό τις οδηγίες του Ζούρου το χρίσμα για την ανδρική ομάδα και, σε όλη τη διάρκεια των «παραθύρων», φροντίζει να τον βγάζει ασπροπρόσωπο με εμφανίσεις που δεν θυμίζουν παίκτη της ηλικίας του. Πριν από μερικές εβδομάδες έκλεισε τα 19, αλλά ο Γεωργιανός παίζει με ωριμότητα πολύ μεγαλύτερου.

Η περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς και όσα μαγικά έκανε πριν μετακομίσει από την Μαδρίτη στο Ντάλας μάς έχει κάνει να θεωρούμε… λογικά ακόμη «παράλογα» στατιστικά από παίκτες της ηλικίας του. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να αγνοούμε την πρόοδο που δείχνουν διαρκώς κάποια παιδιά που θεωρούνται next big things σ’ αυτή την πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Μπιτάτζε μεγάλωσε ως ένα εξ αυτών. Το 2015 έφυγε από την Βίτα Τιφλίδας και υπέγραψε συμβόλαιο στην Μέγκα Λες της Σερβίας, την ομάδα που έχει ο μεγαλοατζέντης Μίσκο Ραζνάτοβιτς για να δίνει χώρο και χρόνο στα μεγαλύτερα ταλέντα που εκπροσωπεί. Η μετάβαση αποδείχθηκε ευεργετική για τον Γεωργιανό που προσαρμόστηκε γρήγορα και πλέον έχει βασικό ρόλο με την ομάδα στην Αδριατική Λίγκα.

Η σεζόν που προηγήθηκε ήταν η κορυφαία για τον ίδιο και τα νούμερά του θύμισαν εκείνα ψηλών που κυριάρχησαν ως πιτσιρικάδες στην Αδριατική λίγκα και πλέον παίζουν στο ΝΒΑ, με βασικό παράδειγμα τον Νίκολα Γιόκιτς. Δείτε πως αποτυπώνονται τα στατιστικά (ανά 40 λεπτά) μέσω της πλατφόρμας του «Real GM».

Το SDNA, θέλοντας να… ξεψαχνίσει το αγωνιστικό προφίλ του Μπιτάτζε, έδωσε τον λόγο στον Βούλε Αβντάλοβιτς, παλαίμαχο Σέρβο διεθνή και νυν assistant coach της Μέγκα Λεκς: «Πρέπει να ξεκινήσουμε από το ότι ο Γκόγκα είναι σωματικά… κυρίαρχος για τα δεδομένα της ηλικίας του. Έχει και καλύτερο κορμί από τους συνομιλήκους του και ξέρει να το χρησιμοποιεί καλύτερα. Έχει μεγάλο άνοιγμα χεριών και το χρησιμοποιεί με καλό timing για να κόψει ή να αλλοιώσει προσπάθειες των αντιπάλων του.

Επιθετικά, είναι πολύ έξυπνος. Είναι προφανές αυτό, αλλιώς δεν θα ήταν δυνατό για ένα παιδί της ηλικίας του να έχει τέτοιους αριθμούς στην Αδριατική λίγκα και σημαντικό ρόλο σε μία πολύ καλή Εθνική ομάδα. Αποτελεί διπλό κίνδυνο, γιατί μπορεί να ρολάρει μετά το σκριν, αλλά είναι κι αξιόπιστος σουτέρ για την ηλικία του. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο το να τον μαρκάρεις».

Συνεχίζοντας, ο Αβντάλοβιτς αναφέρθηκε στα στοιχεία που ο νεαρός πρέπει να δουλέψει στο παιχνίδι του, ενώ τον συνέκρινε με τον Νέναντ Κρστιτς ως προς το στυλ παιχνιδιού: «Νομίζω πως χρειάζεται ακόμη δουλειά στη δύναμη του κορμού του και σε κάποιες από τις τοποθετήσεις του. Δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα από έναν 19χρονο, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι διαφέρει από τα παιδιά της ηλικίας του. Αν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη θα του γίνει αυτόματα και πιο εύκολο να δείξει τις ικανότητες που έχει στο low post. Θα μπορούσαμε να τον συγκρίνουμε με τον Νέναντ Κρστιτς».

Τι λέει ο Γκόγκα για τον… Μπιτάτζε 

Είναι γεγονός πως όλοι περιμένουν ότι ο Μπιτάτζε θα βρει, κάποια στιγμή, μία ευκαιρία στο ΝΒΑ και εκεί θα φανεί από τι… μέταλλο είναι φτιαγμένος μπασκετικά. Φέτος, είχε δηλώσει συμμετοχή στο draft, αλλά την απέσυρε λίγο πριν την διαδικασία εκτιμώντας προφανώς ότι το επόμενο καλοκαίρι οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για τον ίδιο.

Σε συνέντευξή του στο «ESPN», ο 19χρονος είχε αναφερθεί στις επιδόσεις του στην Αδριατική λίγκα και απάντησε δείχνοντας πως βάζει ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του: «Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω περισσότερα, ειδικά στο σουτ τριών πόντων, στο επιθετικό ριμπάουντ και στην άμυνα. Eίναι όμορφο να έχω νούμερα που θυμίζουν παίκτες όπως ο Γιόκιτς και ο Ζίζιτς, αλλά έχω ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μου».

Όσον αφορά στα όνειρά του, δεν είχε πρόθεση να κρύψει το μεγάλο του όνειρο, τονίζοντας παράλληλα πως εμπιστεύεται τους ανθρώπους που έχει γύρω του: «Είναι το όνειρο μου να φτάσω στο ΝΒΑ, αλλά είμαι βέβαιος πως η ομάδα και οι εκπρόσωποί μου θα βρουν την καλύτερη λύση για την καριέρα και την πρόοδό μου. Πιστεύω ότι οι ομάδες του ΝΒΑ θα μπορέσουν να δουν την ικανότητά μου στο σουτ, την αθλητικότητα και την εργατικότητά μου».

Σημείο αναφοράς και για την Εθνική

Όπως διαβάσατε και στις παραπάνω γραμμές, ο Μπιτάτζε έχει αναγκάσει με τις επιδόσεις του και τον Ηλία Ζούρο να τον υπολογίζει για βασικό παράγοντα της Εθνικής ομάδας της Γεωργίας, την οποία θα βρει απέναντί της η Ελλάδα. 

Στο περσινό Eurobasket πήρε την πρώτη «κρυάδα», αφού ακολούθησε την αποστολή, αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν στα «παράθυρα» για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Ο Μπιτάτζε έχει αγωνιστεί και στα επτά ματς των προκριματικών και οι μέσοι όροι του είναι πολύ καλοί για ένα παιδί 19 ετών.

Συγκεκριμένα, ο 19χρονος σέντερ αγωνίζεται περίπου 20 λεπτά ανά παιχνίδι και μετρά 9 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1.7 τάπες ανά παιχνίδι. Το ματς της Πέμπτης (13/9) με το Ισραήλ ήταν από τα καλύτερά του (13π., 9ριμπ., 4κοψ.), ενώ σε αυτό που είχε προηγηθεί με την Αυστρία είχε κάνει ρεκόρ καριέρας (15π.).

Στο ματς με την Ελλάδα, ο Μπιτάτζε θα έχει την ευκαιρία να δώσει ένα ακόμη δυνατό, προσωπικό τεστ με την ομάδα του να έχει παράλληλα… υποχρέωση νίκης για να μείνει στη μάχη πρόκρισης στο Παγκόσμιο. Την ίδια στιγμή, θα δώσει και στους Έλληνες φιλάθλους την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση απ’ όσα μπορεί να κάνει. 

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This