Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Λεωνίδας Πιστιόλης

Ο Νικ Καλάθης δεν μας ταξίδεψε ακριβώς στις εποχές του “γκάνγκστερ” και του “δράκου”. Του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη. Δεν δημιούργησε κάποιο ατομικό ρεκόρ μεγάλης ιστορικής σημασίας, με τους 31 πόντους που πέτυχε στον ελληνικό θρίαμβο της Κυριακής (16/9) στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Παρένθεση: Για να έχετε απλά μία εικόνα, υπάρχουν 170 περιπτώσεις στο παρελθόν που ένας διεθνής έχει σημειώσει πάνω από 30 πόντους σε επίσημο ή φιλικό αγώνα επιπέδου ανδρών. Και οι 100 εξ αυτών (στρογγυλές στρογγυλές) των επιδόσεων ανήκουν στον Νίκο Γκάλη.

Ο Καλάθης κατάφερε πάντως κάτι που τα τελευταία (πολλά) χρόνια δεν συναντούμε συχνά στις εθνικές ομάδες των ανδρών. Μία “30άρα” με τη “μεγάλη” Εθνική δεν αποτελεί πια συχνό φαινόμενο. Τουναντίον, είναι τόσο σπάνιο, που η τελευταία φορά που ένας παίκτης πέτυχε πάνω από 30 πόντους ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης στις 28 Νοεμβρίου 2001, σε έναν αγώνα με την Δανία στην Λιβαδειά για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ του ίδιου έτους!

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ “ΦΡΑΓΚΙ”

Ο “Φράγκι” είχε εκείνο το βράδυ 30 πόντους με 6/9 τρίποντα, 5/6 δίποντα και 2/2 βολές, τιμωρώντας επανειλημμένως την άμυνα ζώνης 2-1-2 με την οποία προσπαθούσαν οι Δανοί (των γνωστών μας Αντερσεν και Λάρσεν) να προβάλουν αντίσταση. Παρεμπιπτόντως, το προηγούμενο ατομικό ρεκόρ του Αλβέρτη ήταν 25 πόντοι (όσοι και του Καλάθη), ενώ μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε πει: “οι πόντοι αυτοί είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς”…

Έκτοτε, ο Βασίλης Σπανούλης πλησίασε την “30άρα” περισσότερο από κάθε άλλον (είχε 28 κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο στο Μουντομπάσκετ του 2010) σε έναν αγώνα με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Εν τέλει, όμως, αυτός που την σημείωσε έγινε ο Καλάθης, με τον γκαρντ του Παναθηναϊκού να βάζει το όνομά του στη σχετική λίστα. Μία λίστα που πλέον περιέχει συνολικά 24 ονόματα.

ΜΑΝΙΑΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ

Για να βρούμε τον πρώτο διεθνή παίκτη που πέτυχε 30 πόντους με την φανέλα της Εθνικής, θα πρέπει να γυρίσουμε 64 χρόνια πίσω, στις 10 Ιουνίου 1954. Η συγκεκριμένη πρωτιά ανήκει στον Παναγιώτη Μανιά, τον αθλητή του Πανελληνίου που είχε βάλει 30 πόντους σε ένα φιλικό παιχνίδι με την Γιουγκοσλαβία στην Αθήνα με το ασυνήθιστο… 90-76 για εκείνη την εποχή σκορ -υπέρ της Ελλάδας.

Για να βρούμε, δε, αυτόν που έχει τις περισσότερες “30άρες”, δεν θα δυσκολευτούμε φυσικά και πάρα πολύ. Ο Νίκος Γκάλης έσπασε 100 φορές στην καριέρα του το συγκεκριμένο φράγμα και είναι παράλληλα και ο παίκτης που κατέχει και το ατομικό ρεκόρ πόντων στην Εθνική Ανδρών, με τους 53 που είχε βάλει στον αγώνα με τον Παναμά (110-81) στο Μουντομπάσκετ της Σαραγόσα το 1986.

Οι 24 παίκτες με πάνω από 30 πόντους

1. Νίκος Γκάλης 100
2. Παναγιώτης Γιαννάκης 21
3. Γιώργος Κολοκυθάς 13
4. Βασίλης Γκούμας 5
-. Χάρης Παπαγεωργίου 5
6. Γιώργος Αμερικάνος 4
7. Παναγιώτης Φασούλας 2
-. Αγγελος Κορωνιός 2
-. Ντέιβιντ Στεργάκος 2
-. Τάκης Κορωναίος 2
11. Φάνης Χριστοδούλου 1
-. Φραγκίσκος Αλβέρτης 1
-. Μάνθος Κατσούλης 1
-. Στιβ Γιατζόγλου 1
-. Μιχάλης Γιαννουζάκος 1
-. Γιώργος Σιγάλας 1
-. Κώστας Παταβούκας 1
-. Νάσος Γαλακτερός 1
-. Κώστας Πετρόπουλος 1
-. Παναγιώτης Μανιάς 1
-. Νίκος Οικονόμου 1
-. Γιώργος Οικονόμου 1
-. Χρήστος Ζούπας 1
-. Νικ Καλάθης 1

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This