Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Θεοφίλη

Με «φρέσκες» ακόμη τις αναμνήσεις από το παράθυρο του Σεπτεμβρίου για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, γίνεται σαφές πως η καινούργια διαδικασία έχει οδηγήσει στην ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών για τις Εθνικές ομάδες. Ακόμη και σ’ αυτό το παράθυρο, που μπήκαν στην εξίσωση και κάποιοι παίκτες από Εuroleague και ΝΒΑ, δεν αλλοιώθηκε η συνολική εικόνα.

Αυτή, λοιπόν, αναφέρει πως στα τέσσερα παράθυρα αγώνων που έχουν διεξαχθεί ως τώρα έχουν καταφέρει να βγουν μπροστά παίκτες που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν μηδαμινό ή πιο περιορισμένο ρόλο σε σχέση μ’ αυτόν που βρήκαν. Έδειξαν σε κάθε περίπτωση πως οι «δεξαμενές» άντλησης παικτών για κάθε χώρα είναι μάλλον μεγαλύτερες από όσο φανταζόμασταν.

Το sdna.gr επέλεξε μία 12άδα παικτών που… πρωτοστάτησαν στην, μέχρι τώρα, πορεία των ομάδων τους στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Απαραίτητη σημείωση: Κάποιοι από τους παίκτες που αναφέρονται παρακάτω είναι πολύ πιο ποιοτικοί από άλλους, αλλά -με «γεμάτο οπλοστάσιο» στις ομάδες τους- πιθανότατα δεν θα ήταν πρωταγωνιστές.

Κίνο Κολόμ (Ισπανία)

Ο νέος παίκτης της Μπαχτσεσεχίρ είχε σταθερά καλή παρουσία τα τελευταία χρόνια με την Ούνικς, ενώ προηγουμένως είχε φτιάξει το όνομά του στην ACB. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε καταφέρει να φτάσει ως την Εθνική Ανδρών της Ισπανίας, αφού η ποιότητα ανέκαθεν… ξεχείλιζε. Στα «παράθυρα» τού έχει ανατεθεί ρόλος βασικούς γκαρντ από τον Σέρτζιο Σκαριόλο και ο ίδιος τον βγάζει ασπροπρόσωπο με 15.4 πόντους, 5 ασίστ και 3.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Αμεντέο Ντέλα Βάλε (Ιταλία)

Μιλάμε για τον κορυφαίο σκόρερ του περσινού Eurocup με την Ρέτζιο Εμίλια, που πήρε μεταγραφή φέτος το καλοκαίρι για την πλούσια Αρμάνι Μιλάνο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως στα παράθυρα, ο Ιταλός γκαρντ απέκτησε ηγετικό ρόλο στην «Σκουάντρα Ατζούρα», τον οποίο δεν θα είχε με παίκτες όπως ο Μπελινέλι, Γκαλινάρι, Ντατόμε και Μέλι σταθερά στο ρόστερ. Μέχρι τώρα, έχει απολογισμό 18.1 πόντων, 1.9 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο περσινό Εurobasket δεν ήταν καν στην 12άδα. 

Ντζάναν Μούσα (Βοσνία)

Το παιδί-θαύμα του βοσνιακού μπάσκετ, στα 19 του, έχει δείξει πως ετοιμάζεται για πολύ μεγάλη καριέρα. Γι’ αυτό άλλωστε από τη νέα σεζόν θα μετακομίσει στις ΗΠΑ και θα παίξει στο ΝΒΑ με την φανέλα των Νετς. Στη διάρκεια των «παραθύρων» είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Εθνικής Βοσνίας και παίζει με ωριμότητα… 30άρη έχοντας εντυπωσιακούς μέσους όρους (15.2π., 3.7ριμπ., 2.7ασ.). 

Πολ Λακόμπ (Γαλλία)

Ένας ακόμη παίκτης που έχει ποιότητα, αλλά και πολλούς σπουδαίους συμπατριώτες του να παίζουν στην ίδια θέση με εκείνον. O 28χρονος Γάλλος γκαρντ έχει γίνει βασική επιλογή του Κολέ στα προκριματικά, αν και δεν είχε προηγούμενη εμπειρία, και έχει αποδειχθεί… λίρα εκατό με 9.9 πόντους, 3.3 ριμπάουντ, 2.3 κλεψίματα και 2 ασίστ ανά παιχνίδι. Σίγουρα θα είναι στο μυαλό του Γάλλου κόουτς κι εν όψει Παγκοσμίου.

Στέβαν Γέλοβατς (Σερβία)

Αν και έχει αγωνιστεί σε πέντε από τα οκτώ ματς της Σερβίας, ο Στέβαν Γέλοβατς έχει αποδειχθεί πολύτιμο γρανάζι για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Πολλοί δεν τον ήξεραν, αφού δεν έχει παίξει σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά ο Σέρβος φόργουορντ έδειξε πως μπορεί να είναι χρήσιμος όταν αξιοποιηθεί (13π., 4.4ριμπ.).

Γιάρομιρ Μπόχατσικ (Τσεχία)

Ο παίκτης-απόδειξη πως δεν ωφελήθηκαν από τα «παράθυρα» μόνο οι λιγότερο γνωστοί παίκτες κορυφαίων ομάδων. Ο Τσέχος γκαρντ πέρασε πέρσι απαρατήρητος στο Eurobasket (2.6π., 2ριμπ., 2ασ.), αλλά στα «παράθυρα» έκανε τη διαφορά υπό τις οδηγίες του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ. Με τον ίδιο να μετρά 13.6 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ ανά ματς και τους Βέσελι-Σατοράνσκι να μπαίνουν εσχάτως στην εξίσωση, η Τσεχία έγραψε ιστορία εξασφαλίζοντας την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019.

Εϊμάντας Μπέντζιους (Λιθουανία)

Στο περσινό Eurobasket, οι Λιθουανοί… σύστησαν στο κοινό τον Εϊμάντας Μπέντζιους που πήρε το βάπτισμα του πυρός με την παρουσία του στην 12άδα της «Λιέτουβα» για το τουρνουά. Αν και πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής (2.5π., 2.5ριμπ.), λίγους μήνες αργότερα εξελίχθηκε σε ηγέτη στο δρόμο της ομάδας για την Κίνα. Μάλιστα ο, ύψους 2.07, 28χρονος φόργουορντ είναι και πρώτος σκόρερ των Λιθουανών (12π.) ως τώρα σε οκτώ αγώνες της διαδικασίας.

Βλάτκο Τσάντσαρ (Σλοβενία)

Ένας ακόμη παίκτης που από… κομπάρσος στο Eurobasket έγινε κομβικός στα «παράθυρα». Στην τρελή πορεία των Σλοβένων μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου πέρσι, ο 21χρονος σμολ φόργουορντ είχε μικρό ρόλο (2.4π., 1.6ριμπ.), αλλά φέτος η κατάσταση για τον ίδιο διαφοροποιήθηκε. Αν και τα προκριματικά κυλούν πολύ άσχημα για την ομάδα του, ο ίδιος κάνει step up με 12.1 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά παιχνίδι.

Ρόμπιν Μπένζινγκ (Γερμανία)

Αξιοσημείωτη η πρόοδος του 29χρονος Γερμανού φόργουορντ της Μπεσίκτας. Ο Μπένζινγκ είναι σταθερά μέλος της Εθνικής Γερμανίας, ενώ και στο περσινό Eurobasket είχε καλή εικόνα (8.4π., 2.1ριμπ.). Στη διάρκεια των «παραθύρων» όμως είναι απολαυστικός και υπερδιπλασίασε τους αριθμούς του (17π., 3ριμπ., 2ασ.) με αποτέλεσμα να οδηγήσει από πολύ νωρίς την ομάδα του Χένρικ Ροντλ στην κατάκτηση ενός εισιτηρίου για το Παγκόσμιο της Κίνας. 

Βαγγέλης Μαργαρίτης (Ελλάδα)

O rookie ετών 36 της Εθνικής είχε την ευκαιρία, μέσω των «παραθύρων», να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και να την τιμήσει με το παραπάνω. Γι’ αυτό, άλλωστε, το πιθανότερο είναι να τον ξαναδούμε στα γαλανόλευκα και στα δύο επόμενα ματς, αν και θα είναι βαθμολογικά αδιάφορα. Ο Μαργαρίτης μοιάζει να είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και οι 7.2 πόντοι, τα 2 ριμπάουντ και οι 1.9 ασίστ που έχει ανά παιχνίδι σε μία… πολυδιάστατη Ελλάδα λένε την αλήθεια. 

*Υπάρχουν σαφείς λόγοι που δεν επιλέχθηκαν άλλοι Έλληνες διεθνείς που τα πήγαν πολύ καλά. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, για παράδειγμα, είναι ένας παίκτης που βρέθηκε και πέρσι στην προετοιμασία για το Eurobasket, ενώ η λογική λέει πως θα τον βλέπουμε σταθερά και στο μέλλον με το εθνόσημο. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι ξεκάθαρα έτοιμος παίκτης Εθνικής, ενώ όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Κωνσταντίνους Μήτογλου που τα πηγαίνει περίφημα (8π., 4ριμπ., 1.2ασ.) μπορεί να φτάσει να έχει μέχρι και ηγετικό ρόλο στην frontline της «γαλανόλευκης». Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, από την άλλη, που είναι ο μόνος με 8 συμμετοχές (ο Μαργαρίτης έχει 7), είναι παίκτης που έχει κατακτήσει ήδη Eurobasket και μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γκόγκα Μπιτάτζε (Γεωργία)

Για τον… θαυματουργό 19χρονο Γεωργιανό είχατε διαβάσει εκτενές αφιέρωμα λίγο πριν από το ματς με την Εθνική. Στον αγώνα με την «γαλανόλευκη», ο Μπιτάτζε φρόντισε να δείξει γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το όνομά του και γιατί από συμπληρωματικός στο Eurobasket πήρε χρίσμα βασικού από τον Ηλία Ζούρο στα προκριματικά. Μάλιστα, μέχρι τώρα, έχει σφραγίσει την ανοδική πορεία του με 9.8 πόντους, 5.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. 

Μάρτινς Μέιερς (Λετονία)

Ο 27χρονος σέντερ έχει αναδειχθεί σε… πύργο των Λετονών στη διάρκεια των «παραθύρων». Αν και στο περσινό Eurobasket, ελέω… Πορζίνγκις, είχε περιορισμένο ρόλο και μικρή συμμετοχή (4.6π., 2.4ριμπ.), ο Μέιερς εκμεταλλεύεται την απουσία του Λετονού star στα «παράθυρα» και λειτουργεί ως βασικός παράγοντας στο παιχνίδι της ομάδας του σημειώνοντας 12.3 πόντους και μαζεύοντας 5.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ο «μια κατηγορία μόνος του», Ρικάρντο Ράτλιφ (Κορέα)

Από το 2012, ο 29χρονος Αμερικανός φόργουορντ βρίσκεται στη Νότιο Κορέα και αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας. Κάπως έτσι, απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας. Ο Ράτλιφ κάνει τεράστια διαφορά για τους Κορεάτες και είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών συνολικά. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο απ’ τη στιγμή που έχει 30.2 πόντους και 12.2 ριμπάουντ ανά ματς.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This