Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Έχουν περάσει 21 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη μου δημοσιογραφική αποστολή σε ταξίδι ελληνικής ομάδας στο Champions League! 21 ολόκληρα χρόνια (πως περνάει ο άτιμος ο καιρός)…

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 1997 όταν προσγειωνόμασταν στα φιορδ του Τροντχάιμ με την αποστολή του Ολυμπιακού για την εκτός έδρας πρεμιέρα των «ερυθρόλευκων» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ που ακόμη πραγματοποιούσε τα… βρεφικά της βήματα.

Ο ενθουσιασμός στο αεροπλάνο ήταν ανάλογος με αυτόν που υποθέτω ότι συνόδευσε τις πτήσεις που μετέφεραν τους φίλους της ΑΕΚ στο Άμστερνταμ. Ο Ολυμπιακός είχε μόλις ξορκίσει τα πέτρινα του χρόνια κατακτώντας το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν και επιπλέον στην πρεμιέρα των ομίλων είχε επικρατήσει της Πόρτο στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ με 1-0 με την αξέχαστη «φωτοβολίδα» του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Το αεροπλάνο, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να προσγειωθεί ανώμαλα στη Νορβηγία, ωστόσο η προσγείωση των «ερυθρόλευκων» στην πραγματικότητα του Champions League ήταν εφιαλτική και άκρως επώδυνη. Μια… σβουρηχτή πεντάρα από τη γεμάτη ενθουσιασμό ομάδα του «φιλόσοφου» Νιλς Άρνε Έγκεν που δύο εβδομάδες αργότερα επαναλήφθηκε στο «Μπερναμπέου» από τη Ρεάλ.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί οι τριάρες, οι τεσσάρες, οι πεντάρες, ακόμη και οι… εξάρες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν στην πορεία οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας στο ραντεβού των κορυφαίων συλλόγων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή που οι όμιλοι είναι γεμάτοι από εκπροσώπους του Big 4 της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ισορροπίες ανάμεσα στην ήττα και τη συντριβή, ή ακόμη και την… ταπείνωση (αν υπάρχει ο συγκεκριμένος όρος στο ποδόσφαιρο) είναι εξαιρετικά λεπτές σε αυτό το επίπεδο. Πίστευε κανείς, παρακολουθώντας το πρώτο ημίχρονο, ότι η ΑΕΚ θα επιστρέψει από το Άμστερνταμ με… τριάρα στις αποσκευές της;

Όσοι θυμούνται το περίφημο «παιχνίδι της ντροπής» του Ολυμπιακού στο Τορίνο, μόνο σε… εφτάρα δεν παρέπεμπε η εικόνα του. Εννοώ, ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εμφανιστεί χειρότεροι σε άλλα παιχνίδια και εφτά γκολ δεν είχαν δεχτεί. Όπως επίσης υπήρχαν αγώνες που ήταν εξαιρετικοί για 60-70 λεπτά και παρ’ όλα αυτά δέχτηκαν τρία και τέσσερα γκολ.

Όποια ελληνική ομάδα πιστεύει ότι θα συμμετάσχει στο σημερινό Champions League και δεν θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο συντριβής σε κάποιο από τα παιχνίδια της, μάλλον αδυνατεί να κατανοήσει τη θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου στο σύγχρονο ευρωπαϊκό στάτους κβο.

Το θέμα δεν είναι αν θα συντριβείς, αν θα χάσεις με βαρύ σκορ, ή αν θα διασυρθείς, αλλά πως θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα που σου προκαλούν τα αποτελέσματα που φέρνεις στο ψηλότερο επίπεδο. Όχι μόνο τις ήττες σου, αλλά ακόμη και τους θριάμβους σου.

Η ΑΕΚ καλείται να δώσει το πρώτο σοβαρό ψυχολογικό crash test της χρονιάς μετά τη βαριά ήττα στο Άμστερνταμ. Και πρέπει να το πράξει έχοντας μπροστά της ένα πολύ σημαντικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Η ήττα στο Άμστερνταμ δεν είναι ούτε παράλογη, ούτε αξιοπερίεργη για μια ομάδα με μηδαμινές εμπειρίες στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η διαχείρισή της, όμως, θα είναι εξαιρετικά σημαντική στην εξίσωση της χρονιάς…

ΥΓ: Η ΑΕΚ έχει πολλά ελαφρυντικά ως πρωτάρα για την συνολική της εμφάνιση στο Άμστερνταμ (η οποία για 70 λεπτά – στο πρώτο εικοσάλεπτο και στο β’ ημίχρονο ήταν κατώτερη των περιστάσεων ανεξαρτήτως σκορ), αλλά θα πρέπει να εμφανιστεί σαφώς πιο ανταγωνιστική στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μπενφίκα. 

ΥΓ 1: Προφανώς και η ΑΕΚ έπρεπε να έχει ενισχυθεί στις τελευταίες μέρες των μεταγραφών. Όποιος παίκτης κι αν ερχόταν όμως, ακόμη κι αν έκανε διαφορά σε βάθος χρόνου, στο Άμστερνταμ δεν θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό το σενάριο… 

ΥΓ 2: Καλή αρχή απόψε σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό σε δύο εξαιρετικά δύσκολα παιχνίδια…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This