Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεπεράσαμε πολύ γρήγορα τον καλοκαιρινό ενθουσιασμό και με το που ήρθε η πρώτη αγωνιστική των ομίλων προσγειωθήκαμε απότομα.

Λογικά συνέβη. Διότι τα εμπόδια ήταν πολύ μεγαλύτερα. Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι δεν βρήκε στο δρόμο του ομάδα σαν την Τσέλσι, όπως δεν βρήκε και η ΑΕΚ ομάδα της ποιότητας του Αγιαξ, ή ο Ολυμπιακός αντίστοιχη της Μπέτις. Και επειδή για την Τσέλσι το καταλαβαίνουν ακόμη και αυτοί που δεν ξέρουν καλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, για τους υπόλοιπους να διευκρινίσω ότι ο Αγιαξ είναι σίγουρα καλύτερη ομάδα από την Σέλτικ και η Μπέτις επίσης σίγουρα καλύτερη από την Μπέρνλι.

Λογικά λοιπόν συνέβη ότι συνέβη. Λογική και η συγκομιδή του ενός βαθμού (δύο ήττες και μία ισοπαλία). Συνέβη το αναμενόμενο με λίγα λόγια και ορθώς υπάρχει και μία γενική αίσθηση ότι “δεν πάθαμε και τίποτα…” υπό την έννοια ότι δεν έχασαν και οι τρεις και κανείς δεν γνώρισε συντριβή.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά μέχρι εδώ. Γιατί πρέπει να πάμε και στο παρακάτω και το παρακάτω είναι πολύ προβληματικό. Πρώτος εγώ έγραψα όσα έγραψα για την Τσέλσι και για τον Σάρι, πολύ πριν κληρωθεί με τον ΠΑΟΚ. Εγραψα δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ, ότι δεν υπάρχει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ ή Αρσεναλ που μπορούν να απειλήσουν την Σίτι και την Λίβερπουλ για την κατάκτηση του τίτλου, παρά μόνο η Τσέλσι του Σάρι.

Ασφαλώς και συνεχίζω να το υποστηρίζω, όπως και ότι είναι μία από τις 10 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης τη δεδομένη χρονική στιγμή και σίγουρα με διαφορά η καλύτερη από αυτές που μετέχουν στο Europa League. Ισχύουν μέχρι κεραίας αυτά, αλλά ισχύει και μέχρι κεραίας ότι ο ΠΑΟΚ θεωρεί ότι με τέτοιες ομάδες έπρεπε να παίζει κάθε δεύτερη Τρίτη ή Τετάρτη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με δύο… Τσέλσι και μία Μπενφίκα θα έπαιζε ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι θα έκανε λοιπόν θα έπαιζε μονίμως χωρίς σέντερ φορ;

Ποιός είπε στον Λουτσέσκου ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ πήγε στην Τούμπα για να δει την ομάδα να χάνει λίγο. Πήγε να την δει να παίζει ξέροντας ότι το πιθανότερο είναι να χάσει και εύκολα. Δεν την είδε όμως να παίζει, όπως την είδε όλο το καλοκαίρι. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ παρά την μεγάλη πίκρα από τον αποκλεισμό με τη Μπενφίκα με το βαρύ 4-1 στην Τούμπα χειροκρότησε γιατί είδε την ομάδα να παίζει.

Με την Τσέλσι χειροκρότησε περισσότερο την Τσέλσι και αν χειροκρότησε και τον ΠΑΟΚ δεν είναι για αυτό που είδε, αλλά γιατί έρχονται τρία κολλητά ματς με ΑΕΚ, Αρη και Ολυμπιακό. Ο Λουτσέσκου στήριξε όλο το αφήγημα του καλοκαιριού στο “εμείς παίζουμε…”, με την Τσέλσι δεν το έκανε. Και δεν το έκανε συνειδητά, έτσι αποφάσισε, να μην παίξει και να χάσει λίγο. Και το χειρότερο όλων είναι ότι το σχέδιο ήταν αποτυχημένο και για το “να χάσουμε λίγο…”. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε με πολλά από σύμπτωση και ελέω Μοράτα και όχι επειδή το σχέδιο δούλεψε.

Περίπου 24 ώρες νωρίτερα η ΑΕΚ έχασε από μία πολύ καλύτερη ομάδα, αλλά έχασε και γιατί ο Μαρίνος Ουζουνίδης κοιτούσε στον πάγκο και δεν έβλεπε τίποτα. Η ΑΕΚ βρέθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για να έχει τον προπονητή της “γυμνό” από παίκτες; Και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι έλειπαν τρεις παίκτες (Λιβάγια, Μπακασέτας, Μπογιέ) για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί ο Μπογιέ μάλλον λείπει με ευθύνη της ίδιας της ΑΕΚ και δεύτερον γιατί δύο τρεις παίκτες θα λείπουν από κάθε ματς. Και μία ομάδα που παίζει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, άρα είναι κατά τεκμήριο μία από τις καλύτερες 32 της Ευρώπης δεν μπορεί να έχει 14-15 παίκτες. Πρέπει να έχει πάνω από 20 όχι αριθμητικά, αλλά που να μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ροή ενός ματς. Ο Γιακουμάκης δεν είναι τέτοιος τι να κάνουμε; Και μπορεί να γίνει τέτοιος αν η ΑΕΚ του δώσει πολλές ευκαιρίες. Επειδή όμως δεν το κάνει δεν είναι τέτοιος ακόμη. Η ΑΕΚ άντεξε στο πρώτο ημίχρονο και διαχειρίστηκε σωστά το ματς. Οταν έφαγε όμως το γκολ στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου όλα τελείωσαν. Γιατί ο Ουζουνίδης δεν είχε ούτε έναν παίκτη να ρίξει στο ματς για να αλλάξει την ροή του…

Και επειδή πολλοί θα αναρωτηθείτε “αν η ΑΕΚ τον είχε αυτόν τον παίκτη στο Αμστερντάμ θα γύριζε το ματς;” ή κάποιοι άλλοι θα αναρωτηθείτε “αν ο ΠΑΟΚ έπαιζε θα είχε πάρει αποτέλεσμα από την Τσέλσι;” η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι ίδια. “Πιθανότατα όχι, αλλά θα είχαν εξαντλήσει τα δικά τους περιθώρια, θα είχαν κάνει ότι μπορούσαν και ότι έπρεπε…”.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ φιλοδοξούν την επόμενη σεζόν να βρεθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και συνεπώς να έχουν μονίμως Τσέλσι στην Τούμπα (και με τον Αζάρ στην ενδεκάδα), και μονίμως Αγιαξ ή και χειρότερα εκτός έδρας. Τι θα κάνουν λοιπόν; Θα είναι ικανοποιημένοι μονίμως αν χάνουν λίγο και θα παίζουν για να χάνουν λίγο και θα είναι ικανοποιημένοι που αυτό θα συμβαίνει;

Και ποια ακριβώς θα είναι η δικαιολογία; Οτι την Κυριακή έχει ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Μα το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ γίνεται για να δούμε ποιός θα είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν στο Τσάμπιονς Λιγκ ή με ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, όχι απλώς δεν μπορούμε να σταθούμε, αλλά δεν έχουμε διάθεση να παίξουμε κιόλας, τότε ποιό το νόημα του ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και του κάθε ΠΑΟΚ – ΑΕΚ;

Οσο για τον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι ότι επειδή βρέθηκα στην Τούμπα δεν είδα παρά ένα μικρό μέρος από το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Μπέτις. Θα τον δω σήμερα στο replay tv της COSMOTE TV και κάποια στιγμή θα επανέλθω. Επιμένω πάντως σε αυτό που έγραψα εδώ και πριν από το ματς. Οτι το ροτέισον στον Ολυμπιακό πρέπει να μεγαλώσει επειγόντως, διότι σύντομα και αυτοί που είναι εξαιρετικοί στην αρχή της σεζόν, όπως για παράδειγμα ο Φορτούνης, θα πάψουν να είναι, αν παίζουν μονίμως ενενηντάλεπτα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Εθνική ομάδα.

Οπως επίσης θα χάσουν το κίνητρό τους και την καλή διάθεσή τους, όσοι περιμένουν να πάρουν ευκαιρίες και δεν τις παίρνουν ποτέ. Ο Μάρτινς μας δείχνει καλά σημάδια και είναι πολύ θετικό που οι δηλώσεις του μετά το Ολυμπιακός – Μπέτις είναι δηλώσεις ενός δυσαρεστημένου από την εμφάνιση και το αποτέλεσμα προπονητή και όχι ενός ικανοποιημένου, αλλά αυτό δεν αλλάζει την επιτακτική ανάγκη να εμπιστευτεί περισσότερους παίκτες ακόμη και με κόστος να χάσει κάποιο ματς…

Υ.Γ. Την Κυριακή διεξάγεται το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς. Και τα έφερε ο διάολος της κληρωτίδας αυτό το ντέρμπι να είναι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Αν αυτό το ντέρμπι διεξαχθεί με συνθήκες “πολέμου” και δεν αναφέρομαι στις κερκίδες αλλά στο χόρτο, θα έχουμε πρόβλημα. Αν αυτό το ντέρμπι δεν διαξαχθεί με ποδοσφαιρικούς όρους και με προσπάθεια με το ποδόσφαιρο του ο ένας να νικήσει τον άλλον, αλλά διεξαχθεί μέσα σε κλίμα όπου οι μεν θα «πριζώνουν» τους παίκτες τους στα αποδυτήρια με το “νικήστε αυτούς που σας έκλεψαν…” και οι δε με το “νικήστε αυτούς που σας λένε κλέφτες…” και ανάμεσά τους έναν διαιτητή, ο οποίος το πιο καυτό ντέρμπι που έχει σφυρίξει στην καριέρα του είναι το Τάμπερε – Κουόπιο των δύο χιλιάδων θεατών, τότε ας βάλει κάποια ανώτερη δύναμη το χέρι της…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This