Επιλογή Σελίδας

Κάποτε τους χώριζαν μόνο επτά χιλιόμετρα… Πλέον δεν τους χωρίζει μόνο η συγκεκριμένη απόσταση αλλά μια ολόκληρη ποδοσφαιρική «άβυσσος», η οποία αποτελεί την πιο ακραία έκφραση μιας κοινωνικοπολιτικής πάλης που σοβεί στα ενδότερα της πρωτεύουσας της Αργεντινής περισσότερο από έναν αιώνα.

Το Μπουένος Άιρες και μαζί του όλη η χώρα κρατά την αναπνοή της όποτε παίζουν η Ρίβερ Πλέιτ με την Μπόκα Τζούνιορς… Όπως απόψε!

Πώς… βαφτίστηκαν

Πρώτη ιδρύθηκε η Ρίβερ και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 1901 και η ονομασία της ομάδας ήταν Ρίβερ Πλέιτ. Αφορμή αποτέλεσε ότι εκείνη τη χρονιά χτιζόταν η αποβάθρα Νο3 στο ποταμό La Plata και κάποιοι ναυτικοί αποβίβαζαν στην αποβάθρα τεράστιες κούτες που είχαν την ονομασία «Τhe River Plate».

Έτσι ιδρύθηκε η Ρίβερ και τα χρώματα στη φανέλα ήταν το λευκό με λωρίδα κόκκινη πλάγια κάθετα. Ούσα μια εκ των μεγαλύτερων ομάδων της Αργεντινής είναι λογικό να έχει πολλούς οπαδούς που την ακολουθούν και παθιάζονται με την ομάδα, με συνέπεια να κάνουν αρκετά επεισόδια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το αντίπαλο δέος. Ήταν 3 Απριλίου του 1905 όταν πέντε φίλοι, παιδιά μεταναστών από την Γένοβα της Ιταλίας σκέφτηκαν την ίδρυση μιας ομάδας που θα κόντραρε την Ρίβερ αλλά και τη Ράσινγκ στα παιχνίδια μεταξύ των νεαρών της εποχής. Το όνομα είχε βρεθεί και ήταν το Μπόκα Τζούνιορς λόγω της περιοχής La Boca του Μπουένος Άιρες.

Το πρόβλημα όμως ήταν τα χρώματα του συλλόγου. Βρέθηκε όμως κι εκεί η λύση και αποφασίστηκε η ομάδα να πάρει τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες. Το πρώτο πλοίο που μπήκε στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες ήταν σουηδικό με αποτέλεσμα η φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς έχει το μπλε και το κίτρινο!

Κάθε άνδρας θα πρέπει να το παρακολουθήσει

Θωρείται, ευλόγως, το υπέρτατο ποδοσφαιρικό γεγονός στη Νότια Αμερική και όχι μόνο. Το να παραβρεθεί κάποιος σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι αποτελεί τη φαντασίωση του κάθε ποδοσφαιρόφιλου που θέλει να σέβεται τον εαυτό του.

Το λυσσαλέο μίσος που διχοτομεί το Μπουένος Αϊρες κάθε φορά που διεξάγεται το superclasico «γεννήθηκε» έναν αιώνα πριν. Σε έρευνά της το 2004, η βρετανική εφημερίδα «Observer», τοποθέτησε τη μεταξύ τους αναμέτρηση στην κορυφή της λίστας με τα 50 πράγματα που κάθε άνδρας θα πρέπει να παρακολουθήσει στη ζωή του…

Τα παρατσούκλια

Οι οπαδοί της Μπόκα φωνάζουν τους φίλους της Ρίβερ «gallinas» (κοτόπουλα), για να ανταποδώσει η απέναντι πλευρά ονομάζοντάς τους «los chanchitos» (γουρουνάκια) και «bosteros» (συλλέκτες κοπριάς), επειδή το γήπεδο της Μπόκα βρίσκεται στις λιγότερο εύπορες περιοχές της πρωτεύουσας, με την αναφορά στη δεύτερη περίπτωση να έχει να κάνει με τη μυρωδιά του μολυσμένου ποταμού, στην περιοχή La Boca.

Μια άλλη μομφή, που επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με στόχο τον επιθετικό της Μπόκα, Ντιέγκο Λατόρε, είναι η επωνυμία «Καμπαρέ», λόγω της φιλοδοξίας κάποιων ποδοσφαιριστών να στρέψουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Βουτηγμένα στο… αίμα

Αν τα συγκεκριμένα παρατσούκλια προκαλούν μειδίαμα αντίθετα η πολεμική ατμόσφαιρα που δεν αμβλύνεται με το πέρας του χρόνου δεν είναι λίγες φορές που έχει βάψει κόκκινα τα ντέρμπι του Μπούενος Άϊρες. Στο χρώμα του αίματος.

Μια «μαύρη» σελίδα γράφτηκε στις 23 Ιουνίου 1968, οπότε και στο «Μονουμεντάλ» οι οπαδοί της Μπόκα συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Αποτέλεσμα; 71 νεκροί στην θύρα 12, όπου οδηγήθηκαν οι ταραξίες αλλά η έξοδος ήταν …κλειδωμένη. Από το συμβάν αυτό οι φίλοι της Μπόκα έδωσαν το όνομα της μοιραίας θύρας στην πιο σκληροπυρηνική φράξια της κερκίδας τους.

Νέα τραγωδία το 1983, με τον αρχηγό των οργανωμένων οπαδών της Ρίβερ να αφήνει την τελευταία του πνοή στα επεισόδια μετά την λήξη του αγώνα. Πλέον πρόσφατη τραγωδία, αυτή του ’94 με την Μπόκα να νικά με 2-0 και τους οπαδούς της Ρίβερ με με γκράφιτι να γεμίζουν τους δρόμους της πόλης με συνθήματα κατά των «χεϊνέζες». Την επομένη, οι δρόμοι του Μπουένος Άϊρες βάφτηκαν στο αίμα και δύο φίλοι της Ρίβερ απεβίωσαν στα επεισόδια…

87 χρόνια μίσους…

Από το ξεκίνημα έγινε εμφανής η κόντρα. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1931 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στο «Μπομπονέρα» και το ματς δεν τελείωσε ποτέ εξαιτίας την εισόδου του κόσμου στον αγωνιστικό χώρο.

Όσα για τα ινδάλματα των δύο ομάδων; Από πλευράς Μπόκα φυσικά ο Ντιέγο Μαραντόνα, με τον Ουρουγουανό Έντσο Φραντσέσκολι να κερδίζει μια θέση στην καρδιά των οπαδών της Ρίβερ. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας μεγάλος Αργεντινός παίκτης που φόρεσε την φανέλα και των δύο: ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, που το ’90 άφησε την Μπόκα για την Ρίβερ και έκτοτε… καταζητείται στην «κόκκινη» πλευρά της πόλης.

Τα τραγούδια του Τζον Λένον

Η Ρίβερ έχει το προνόμιο στα ποδοσφαιρικά… πρωτοτόκια του Μπουένος Άϊρες (25 Μαΐου 1901) σε σχέση με την αιώνια αντίπαλο της που γεννήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα (3 Απριλίου 1905) αλλά η Μπόκα είναι μακράν η λαοφιλέστερη ομάδα της χώρας αφού παρέμεινε η έκφραση των… χαμινιών, του περιθωρίου. Οι ήρωες της εργατικής τάξης από την μια πλευρά την οποία είχε αποθεώσει μέσα από τα τραγούδια του ο Τζον Λένον βρήκαν… αποκούμπι στα χρώματα της Μπόκα και το κόκκινο με το μαύρο της Ρίβερ Πλέιτ γινόταν όχημα μέσω του οποίου η μπουρζουαζία της πόλης αποτύπωνε την κυριαρχία της στις λαϊκές μάζες και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Από τους δυο «γίγαντες» του αργεντίνικου φουτμπόλ έχουν περάσει ορισμένα από τα σπουδαιότερα «ιερά τέρατα» στο παγκόσμιο στερέωμα. Από τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο και τον Ομάρ Σίβορι, μέχρι τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ντανιέλ Πασαρέλα και τον Ουρουγουανό Ενσο Φραντσέσκολι. Και ακόμα πιο πρόσφατα, σύγχρονοι παικταράδες όπως ο Κανίγια, ο Μπατιστούτα, ο Κρέσπο, ο Αϊμάρ, ο Ρικέλμε. Ομως, η οικονομική κρίση στην Αργεντινή αλλά και η γενικότερη παγκοσμιοποίηση του αθλήματος, έχουν ρίξει το επίπεδο του πρωταθλήματος, που τροφοδοτεί σωρηδόν με ταλέντα την Ευρώπη.

Νίκος Μποζιονέλος (Facebook, Twitter, Google+)

Pin It on Pinterest

Shares
Share This