Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Νίκος Συριώδης

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 1996, όταν ο Αρσέν Βενγκέρ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ. Ποιος να περίμενε ότι ο Αλσατός προπονητής θα καθόταν 22 ολόκληρα χρόνια στους “κανονιέρηδες”. Έζησε τα πάντα μαζί της. Καταξίωση, δόξα, τίτλους, αμφισβήτηση, ένα κοκτέιλ συναισθημάτων και εμπειριών, ένα μωσαϊκό αναμνήσεων που αποτελούν για τον ίδιο το μεγαλύτερο κεφάλαιο της προπονητικής του διαδρομής.

Δυο χρόνια πριν όμως είχε βρεθεί μια ανάσα από το να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού. Σε μια περίοδο δύσκολη για τους Πειραιώτες, στην καρδιά των πέτρινων χρόνων, με τους κορνέδες και τα αυγά να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας, με την εσωστρέφεια να “τρώει” τον σύλλογο, ο Σωκράτης Κόκκαλης πήγε να κάνει το κόλπο γκρόσο και να τον φέρει στο λιμάνι.

ΗΡΘΕ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΦΑΝΤΟΥ

Δεν ήταν φιλολογικό το ενδιαφέρον. Δεν ήταν πρωτοσέλιδα σενάρια, αλλά μια πραγματικότητα. Ο Κόκκαλης έφερε τον Βενγκέρ στην Ελλάδα και όλοι περίμεναν ότι η συμφωνία ήταν προ των πυλών. Θα αντικαθιστούσε μάλιστα τον Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον ερυθρόλευκο πάγκο. Ναι, ο Αλσατός με την θητεία στη Μονακό του Ετορί, του Τζορκαέφ και του Κλίνσμαν, θα αποτελούσε τον διάδοχο του Αλέφαντου.

Πολλά δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για συμφωνία των δυο πλευρών. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1994, η “Αθλητική Ηχώ” με πρωτοσέλιδο “χτύπημα” της, ασχέτως αν ήταν εφημερίδα του Παναθηναϊκού, ανέφερε πως ο Ολυμπιακός “έκλεισε” τον Αλσατό τεχνικό για συμβόλαιο ενός έτους με ετήσιες αποδοχές 170 εκατομμυρίων δραχμών.

Είχε παρακολουθήσει μάλιστα το 6-1 απέναντι στον Ιωνικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Είχε συνοδευτεί από τον Πέτρο Κόκκαλη στην Θύρα 10 του γηπέδου, απ’ όπου και είδε την ομάδα του Πειραιά να διαλύει αυτή της Νεάπολης.

Στο περιθώριο του ρεπορτάζ του αγώνα, η “Ηχώ” έγραψε πως ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Βενγκέρ ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, με τον δεύτερο να αντικαθιστά τον Νίκο Αλέφαντο που είχε απομακρυνθεί από το πόστο του. Εντέλει, το deal δεν επιτεύχθηκε ποτέ και οι δυο πλευρές δεν πορεύτηκαν ποτέ μαζί. Ο Βενγκέρ απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Ολυμπιακού και δεν κάθισε ποτέ στον πάγκο του.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ… ΑΥΓΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ

Τελικά, τον Γενάρη του 1995 ταξίδεψε στην Ιαπωνία, προτίμησε τα περισσότερα χρήματα της Nagoya Grampus 8, κατακτώντας ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ, για να επιστρέψει στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1996 για την Άρσεναλ. Ποιος να περίμενε ότι θα καθόταν στον πάγκο της για περισσότερες από δυο δεκαετίες.

Πολλοί έγραψαν ότι είδε τις τότε εγκαταστάσεις του Ρέντη και απογοητεύτηκε. Ο Κυριάκος Καραταΐδης είχε δώσει μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, όταν είχε μιλήσει στον Σταύρο Γεωργακόπουλο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε πει πως είδε μια προπόνηση, όπου οι παίκτες έτρεχαν να αποφύγουν τα… αυγά του μαινόμενου κόσμου του Ολυμπιακού.

“Να σου πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τον Βενγκέρ! Τον έφερε ο Κόκκαλης και ήρθε ο άνθρωπος στου Ρέντη να δει την προπόνηση. Εμείς τρέχαμε γύρω-γύρω και έφευγαν απ’ έξω αυγά! Σκέψου, μας πετούσαν αυγά. Θα σκέφτηκε, λοιπόν, με το που το είδε αυτό ‘ότι εδώ, αυτοί είναι μαλάκες!’. Είπε ‘όχι’ κι έφυγε…”.

– Αυγά σας πετούσαν; Γιατί;

“Ε, εντάξει γιατί υπήρχαν οπαδοί που θεωρούσαν ότι τους κάναμε ρεζίλι. Έφερε ο Κόκκαλης τον Βενγκέρ να του δείξει το αθλητικό κέντρο κι εκείνος είδε να μας πετάνε αυγά την ώρα που τρέχαμε!..”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού για τον Βενγκέρ και τον “γάμο” που δεν έγινε ποτέ.

ΤΟΝ “ΠΛΗΓΩΣΕ” Ο ΒΑΪΤΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ

Ποιος ξέρει, μπορεί να το κρατούσε και… μανιάτικο για τον αποκλεισμό του 1992 για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε 0-1 στο Πριγκιπάτο τη Μονακό του Βενγκέρ και με το 0-0 του Φαλήρου προκρίθηκε στον επόμενο γύρο, πετώντας εκτός τους Μονεγάσκους, που ήταν το φαβορί του ζευγαριού, αλλά δεν κατάφεραν να παραβιάσουν ούτε μια φορά την εστία του Μύρτσου στα δυο παιχνίδια.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This