Επιλογή Σελίδας

«Μας βαρέθηκε και πήγε να βρει τον Φαίδωνα τον Ματθαίου και τον Γιώργο τον Κολοκυθά να στήσουν μια από τις πλάκες που φτιάχνανε μαζί στα νιάτα τους. Όταν έχουν χρόνο από τα γέλια τους και τις φωνές θα βαράνε και κανά σουτακι… “Εγω θα φοράω παλτό και εσείς θα είστε με τη φόρμα. Για ένα μπουκαλάκι θα παίξουμε” σα να τον ακούω! Ποτέ δεν θα φύγει η φωνή του από τα αυτιά μου. Ψιτ Αμερικάνε, σ αγαπώ!» 

Έτσι αποχαιρέτησε τον πατέρα της, η Χριστίνα. Και αυτό τα περιγράφει όλα. Ο Γιώργος Αμερικάνος έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στα 71 του χρόνια. Ο μεγάλος αρχηγός και η εμβληματική φιγούρα της ΑΕΚ κατάφερε και έγραψε το όνομα του με «χρυσά» γράμματα στην μπασκετική ιστορία.

Η αρχή έγινε από την ΧΑΝ Νίκαιας, εκεί όπου και γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1942. Εκεί ο Γιώργος Αμερικάνος ξεκίνησε την παιδική του καριέρα του. Το 1959 θα θεωρηθεί ο καλύτερος ανερχόμενος παίκτης της χώρας και θα γίνει μια μικρή «μάχη» μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ εκείνος θα πάρει την τελική απόφαση. Η συνέχεια ήταν προδιαγραμμένη. Η μοίρα είχε αποφασίσει για αυτόν, τα γράμματα της ζωής του να γραφτούν με χρώμα κιντρινόμαυρο. Η ΑΕΚ θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Αμερικάνου και αυτός που τελικά θα αποφασίσει να κατέβει και να «γευτεί» όλα όσα είχε ονειρευτεί.

Εκεί το άστρο του Γιώργου Αμερικάνου θα αρχίσει να «λάμπει». Σύντομα θα εξελιχθεί σε βασικό γρανάζι της ομάδας και ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ελλάδας, αν όχι ο καλύτερος. Και ενώ τα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του τον κάνουν το «όπλο» της ομάδας, η ΑΕΚ θα αποφασίσει να ενισχύσει τον ηγέτη της και να γίνει η «βασίλισσα». Ο Αμερικάνος θα γίνει το σημείο αναφοράς στα 4 σερί πρωταθλήματα της ομάδας από το 1963 μέχρι και το 1966 παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ. Συνολικά θα κατακτήσει 6 Πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ ((1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ θα αναδειχθεί 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). «Ηγέτης» της ΑΕΚ και στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1965-66 στην Ιταλία και όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Κάπου εκεί έρχεται η χρονιά ορόσημο για την ΑΕΚ και το Ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Το 1968 θα είναι η χρονιά του Ευρωπαϊκού ονείρου. Η ΑΕΚ κατακτά ανίκητη το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ενώ η Ευρώπη θα υποκλιθεί στη βασίλισσα. Ο μεγάλος Ευρωπαϊκός τελικός θα έχει πάνω την υπογραφεί ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών, του Γιώργου Αμερικάνου. Στις 4 Απριλίου, μέσα στο Καλλιμάρμαρο, ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων θα γίνει κόντρα στην Σλάβια Πράγας και ο παίκτης σύμβολο του «Δικέφαλου» θα σκοράρει 29 πόντους και θα είναι εκείνος που θα πρωταγωνιστήσει στην τεράστια Ευρωπαϊκή επιτυχία της ΑΕΚ.

Φυσικά δεν μπορούσε να μην υπηρετήσει την Εθνική Ελλάδας. Την φανέλα με το Εθνόσημο ξεκίνησε να την φορά από την Εφήβων και τελικά έγραψε 68 συμμετοχές με τους Άντρες μετρώντας 1,076 πόντους στην καριέρα του. Ο Αμερικάνος ήταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965 και πήρε μέρος στους Μεσογειακούς του 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 αλλά και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα των 1962, 1964, 1967 και 1969.

Ο εμβληματικός αρχηγός της βασίλισσας θα βάλει τέλος στην κιτρινόμαυρη καριέρα του το 1971. Τελικά την καριέρα του ο «Παγκόσμιος» θα την κλείσει στον Απόλλωνα Πάτρας τον οποίο μετά θα συνεχίσει και ως προπονητής. Δεν κατάφερε όμως να μείνει μακρυά από την μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ. Όποτε τον χρειάστηκε, ήταν εκεί… πιστός στρατιώτης. Δύο φορές ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής. Την πρώτη το 1978 όπου και την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου και την δεύτερη ανέλαβε την ομάδα την σεζόν 1986-87 φτάνοντας την στην 6η θέση.

Πάντα πιστός, εκεί στις εξέδρες ο Γιώργος Αμερικάνος αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του προβλήματα υγείας και τελικά «έφυγε» σε ηλικία 71 ετών. Η ΑΕΚ δεν γινόταν να τον ξεχάσει. Σε μια ιδιαίτερη και πολύ συγκινητική στιγμή στο κλειστό του ΟΑΚΑ ο Μάκης Αγγελόπουλος τίμησε την μνήμη του Γιώργου Αμερικάνου. Εκεί βρέθηκε σύσσωμη η ομάδα που κατέκτησε το Κυπελλούχων το 1968 και σε ειδική τελετή η φανέλα με τον αριθμό «10» ανέβηκε στον ουρανό του γηπέδου. Ο κόσμος της ΑΕΚ ήταν εκεί και τίμησε τον τεράστιο αυτό αθλητή και τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας που υπηρέτησε την κιτρινόμαυρη φανέλα με πίστη και αφοσίωση.

Ο Γιώργος Αμερικάνος «έφυγε» σαν σήμερα το 2013 και το ελληνικό μπάσκετ έγινε φτωχότερο….

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This