Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Μόνο και μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι των μελών της αποστολής της Χάποελ Ιερουσαλήμ να μαζευτούν απόψε στο ΟΑΚΑ, θα φτάσουν -και θα περισσέψουν κιόλας- για να γεμίσουν τις εξέδρες, ώστε να μη χρειάζεται η δόλια η ΑΕΚ να βγαίνει καθ’ εκάστην στη ζητιανιά, μπας και στην τούρλα της… Τετάρτης ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 1.500 εισιτηρίων διαρκείας…

Το εννοώ αυτό διότι μόλις προχθές οι Κυπελλούχοι Ελλάδος και νικητές του Basketball Champions (του οποίου τα σκήπτρα αρχίζουν να υπερασπίζονται αρχής γενομένης από σήμερα) έβγαλαν στην κυκλοφορία ένα πακέτο που για να ταιριάζει κιόλας στη σημειολογία της Original, κοστίζει 21 ευρώ!

Ναι μα το Θεό, η ΚΑΕ ΑΕΚ διαθέτει ένα πακέτο στο οποίο κάθε εισιτήριο τιμάται εβδομήντα λεπτά του ευρώ, όσο δηλαδή μια φρατζόλα ψωμί!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά με είκοσι ένα ευρώ, αγοράζεις και ολόκληρο τον φούρνο της γειτονιάς!

Κλείνω εδώ αυτή την παρένθεση και επιστρέφω στο προκείμενο που βεβαίως είναι το αποψινό ντεμπούτο της ΑΕΚ στη διοργάνωση στην οποία θριάμβευσε την περασμένη σεζόν. Πέντε μήνες μετά τη μαγική νύχτα της 6ης Μαΐου η «Βασίλισσα» επιστρέφει στην ευρωπαϊκή δράση με την προσδοκία να μακροημερεύσει σε αυτήν και ό,τι ήθελε προκύψει…

Παρεμπιπτόντως η ΑΕΚ δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά στις πρεμιέρες της στην Ευρώπη και άμα τη επιστροφή της μετά από οκτώ χρόνια απουσίας (από τη σεζόν 2007-08) έχει να επιδείξει μία νίκη και δυο ήττες σε αυτές, μάλιστα όλα τα ματς έχουν διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ.

Στις 14 Οκτωβρίου του 2015 (Eurocup) την πάτησε κόντρα στη ρωσική Κράσνι Οκτιάμπρ του Βόλγκογκραντ με 96-94 στην παράταση, στις 18 Οκτωβρίου του 2016 συνέτριψε την ουγγρική Σολονόκι Ολάι με 92-49, ενώ σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, ηττήθηκε από την Εστουντιάντες της Μαδρίτης με 87-79.

Εν αρχή λοιπόν ην όλο το… ελληναριό που κουβαλάει η Χάποελ Ιερουσαλήμ: όχι στον πάγκο της δεν βρίσκεται ακόμη ο Φώτης Κατσικάρης (καλή του ώρα στο Σολτ Λέικ Σίτι), ούτε στη σύνθεση της παραμένει ο Στράτος Περπέρογλου, που ανηφόρισε κατά Βελιγράδι μεριά, αλλά, διάβολε, αυτή η ομάδα μάλλον εκ παραδρομής θεωρείται ισραηλίτικη!

Το εννοώ αυτό διότι στον πάγκο της κάθεται ο Οντεντ Κάτας (Παναθηναϊκός 1999-2001), τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή κατέχει ο Γιοτάμ Χαλπερίν (Ολυμπιακός 2008-11), ενώ το ρόστερ της κοσμούν ο Τζέιμς Φελντέιν (Παναθηναϊκός 2015-17), ο… κοτσιδάκιας Τζέι Κόβαν Μπράουν (ΚΑΟΔ 2013-14, ΑΕΚ 2015-16), ο Τζος Οουενς (ΑΕΚ, για ένα ματς και μόλις 3 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών, 9 Οκτωβρίου 2016) και ο γιος του νεόκοπου προπονητή του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ (ο οποίος μάλιστα έπαιξε στη Χάποελ τις σεζόν 1986-87 και 1990-91), ο μικρός το δέμας, αλλά δαιμόνιος Ταμίρ!

Α, ξέχασα να συμπεριλάβω σε όλο αυτό τον συρφετό και τον αρχηγό της, τον Λιόρ Ελιάου που δεν κάνει τίποτε άλλο σε κάθε αγώνα παρά να βαράει πεταχτάρια σαν τον Γιώργο Πρίντεζη και αναρωτιέμαι μπας και υπάρχει και κανένα άγνωστο και ανεξιχνίαστο κονέ με τον επανακάμψαντα Αμάρε Στανταμάιρ!

Ε, άδικο έχω που γράφω πως εάν κοπιάσουν οι συγγενείς και οι φίλοι όλων αυτών, τότε δεν θα πέφτει καρφίτσα στο ΟΑΚΑ;

Τότε είναι που θα παραποιηθεί κιόλας μια ευαγγελική έκφραση και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα γίνουν παροικούντες το Αμαρούσιον και την ευρύτερη περιοχή!

Βεβαίως αυτός που μπορεί να νιώθει περισσότερο Έλληνας –και δεν το κρύβει κιόλας-είναι ο Οντεντ Κάτας, ο οποίος μάλλον εκ παραδρομής έχει δηλωθεί στο ληξιαρχείο του Γκιβατάιμ…

Στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή ακόμη καλύτερα στην Κρήτη έπρεπε να έχει γεννηθεί ή τουλάχιστον να κατοικεί μονίμως ή –στη χειρότερη περίπτωση-να έχει το εξοχικό του!

Τις προάλλες που τον συνάντησα πρώτα στο Ηράκλειο (με την ευκαιρία του 3ου Διεθνούς Τουρνουά) και εν συνεχεία στο Ρέθυμνο (για το φιλικό ματς με τους Cretan Kings) o Οντεντ όχι απλώς συμφώνησε, αλλά υπερθεμάτισε κιόλας, άλλωστε η δική του ελληνική υπόσταση είναι πολύπλευρη και δεν περιορίζεται μονάχα στη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Αμ το άλλο; Μέσα σε 15 μήνες ο νυν προπονητής της Χάποελ Ιερουσαλήμ έχει κάνει το δρομολόγιο από την πατρίδα του προς τα μέρη μας –και δη το Ηράκλειο- σαν το δρομολόγιο Κολιάτσου – Παγκράτι ένα πράγμα…

Αυτό το νταλαβέρι άρχισε τον Ιούλιο του 2017 με το Eurobasket Νέων, συνεχίσθηκε τον Νοέμβριο με τον αγώνα Ελλάδα-Ισραήλ στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακολούθησαν οι διακοπές με την οικογένεια του τον Αύγουστο, από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε πάλι στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο για τρεις φιλικούς αγώνες και τώρα βρίσκεται στην Αθήνα για την αποψινή πρεμιέρα του Champions League κόντρα στην ΑΕΚ, οπότε θα… περιδρομιάσει πάλι τα αγαπημένα φαγητά του και κυρίως τα χόρτα και το τζατζίκι!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα σούρτα φέρτα, υπάρχει και η συντεκνιά με τον άλλοτε συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό και φίλο του, Γιώργο Καλαϊτζή του οποίου έχει βαφτίσει τη μεγάλη κόρη, ονόματι Δανάη, στη Σαντορίνη!

«Μου αρέσει η Ελλάδα, αγαπώ τους ανθρώπους της και αισθάνομαι ότι με αγαπούν και αυτοί, οπότε τα αισθήματα είναι αμοιβαία και κάθε φορά που έρχομαι εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου» μου είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» ο Κάτας για τον οποίο η ιστορία άρχισε να γράφεται πριν από 19 χρόνια: το καλοκαίρι του 1999, όταν μετακόμισε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον Παναθηναϊκό τον οποίο έμελλε να οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου της Ευρωλίγκας και μάλιστα απέναντι στην προηγούμενη ομάδα του.

Αυτή η νύχτα μένει: η νύχτα της 20ής Απριλίου του 2000, στην Πυλαία, όπου παρουσίασε την μπασκετική εκδοχή στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ», σκοράροντας 17 πόντους. «Δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, άλλωστε σηματοδοτεί την κορυφαία και κυρίως την πιο συναισθηματική στιγμή της καριέρας μου» τονίζει ο 44χρονος Κάτας.

«Εκείνο το βράδυ έζησα την απόλυτη σύγχυση, διότι βρισκόμουν απέναντι στην ομάδα με τον θρύλο της οποίας μεγάλωσα και έπρεπε να τη… σκοτώσω για χάρη του Παναθηναϊκού. Αργά το βράδυ πήγαμε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να γυρίσουμε στην Αθήνα και όταν κατέβηκα πρώτος από το λεωφορείο είδα μπροστά μου την κίτρινη λαοθάλασσα των φιλάθλων της Μακάμπι που επέστρεφαν στο Τελ Αβίβ. Θυμάμαι ότι ο μάνατζερ Μάνος Παπαδόπουλος με έπιασε από το μπράτσο και μου είπε να περιμένω ώστε να ειδοποιηθεί η αστυνομία για να με προστατεύσει. Τον καθησύχασα και προχώρησα προς την αίθουσα…»

Και τότε εκτυλίχθηκαν σκηνές που έμοιαζαν βγαλμένες από αρχαία ελληνική τραγωδία ή από τη Βίβλο! «Όσο ζω δεν θα ξεχάσω ποτέ το σοκ, τη συγκίνηση και την ανατριχίλα που ένιωσα» εξομολογείται ο Κάτας. «Οι φίλαθλοι της Μακάμπι με περικύκλωσαν, με σήκωσαν στα χέρια και με αποθέωναν επί μισή ώρα, αφιερώνοντας μου μάλιστα το παραδοσιακό «τραγούδι της μάνας», που το άκουσα και έβαλα τα κλάματα»!

Λίγο καιρό αργότερα ο Κάτας βρέθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο αριστερό γόνατο τον οδήγησε τέσσερις φορές στο χειρουργείο και τον εξανάγκασε να πει πρόωρα το αντίο στο μπάσκετ. Ήταν μόλις 27 ετών!

«Δεν ξέρω εάν όλα γίνονται για κάποιον λόγο» το φιλοσοφεί ο πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ του 1997 (με μέσο όρο 22 πόντους). «Προσπάθησα να επιστρέψω, αλλά στάθηκε αδύνατο. Πονούσε το πόδι μου μα περισσότερο πονούσε η καρδιά μου. Στην αρχή δεν ξετρελαινόμουν με την ιδέα να γίνω

προπονητής, αλλά μετά από 14 χρόνια στους πάγκους, απολαμβάνω πολύ τις καθημερινές προκλήσεις».

Έναν χρόνο πριν από τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ο Ισραηλινός γκαρντ πρόβαρε τη φανέλα των Νικς, αλλά έπεσε πάνω στο lock out του ΝΒΑ για να αποδειχθεί ότι εντέλει το κισμέτ του ήταν πράσινο.

«Ήταν γραφτό να συναντηθώ με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που με σημάδεψε κυρίως για το πάθος και την απαιτητικότητα του. Κάθε προπόνηση μας έμοιαζε σαν να ήταν η πρώτη ή η τελευταία της ζωής του» τονίζει ο Κάτας, ο οποίος στην τρυφερή ηλικία των 19 ετών, στη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν έπεσε στα χέρια του Πίνι Γκέρσον και του τότε συνεργάτη του, Ντέιβιντ Μπλατ, ενώ τώρα ήρθε η σειρά του να κοουτσάρει τον γιο του, Ταμίρ Μπλατ.

Ποια είναι η γνώμη του για τον προπονητή του Ολυμπιακού; «Εύστροφος, τέρας εργατικότητας, πολύ οργανωτικός, απίστευτα επικοινωνιακός και μεταδοτικός, με μοντέρνες αντιλήψεις και χαρισματικός στο να εμπνέει τους παίκτες του».

Βεβαίως οι παρτίδες της δις πρωταθλήτριας Ισραήλ (2015, 2017) και νικήτριας του ULEB Cup το 2004 (κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης) με την Ελλάδα έχουν και το γνήσιο μπασκετικό υπόβαθρο τους.

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ που θα παίξει απόψε τον τέταρτο επί ελληνικού εδάφους αγώνα της μέσα σε ένα εικοσαήμερο (Ολυμπιακός 93-94, Γαλατασαράι 87-94, Ρέθυμνο 75-69) είχε βρεθεί στο δρόμο της ΑΕΚ και τη σεζόν 2015-16 στο πλαίσιο του Eurocup, μάλιστα ο αγώνας στο ΟΑΚΑ εξελίχθηκε σε θρίλερ. Η «Ένωση» επέστρεψε από το -17 και νίκησε με 75-74 χάρη σε μια ελεύθερη βολή του Κρις Γουόρεν, μετά το κλέψιμο της μπάλας από τον Μίλαν Μιλόσεβιτς, δυο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ενώ στην Ιερουσαλήμ η Χάποελ επιβλήθηκε με 82-78.

Πλάκα πλάκα οι δυο ομάδες τείνουν να καταστούν… αυτοκόλλητες, καθότι η αποψινή αναμέτρηση τους θα είναι η 11η στα Κύπελλα Ευρώπης, αρχής γενομένης τη σεζόν 1991-92 με το σκορ στο 8-2 υπέρ της ΑΕΚ. Συνολικά η Χάποελ έχει παίξει 23 φορές κόντρα σε ελληνικές ομάδες απέναντι στις οποίες μετρά 7 νίκες και 15 ήττες (ΑΕΚ 2-8, Αρης 1-3, Ολυμπιακός 1-1, Ηρακλής 1-1, Πανιώνιος 1-1, Περιστέρι 1-1).

Καλώς τηνε κι ας μην άργησε λοιπόν!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This