Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

O Παναθηναϊκός της πρεμιέρας μπορεί να είχε τα (σκόρπια) κουσούρια του, αλλά δεν βρέθηκε και τόσο μακριά από το μοντέλο που οραματίζεται ο προπονητής του.

Ο κόσμος που πήγε στο ΟΑΚΑ είδε μία ομάδα με προβιά Λερναίας Ύδρας, ικανή να αναδείξει πρωταγωνιστές μέσα από το βάθος της και να εξαντλήσει έναν -περίπου ισάξιο- αντίπαλο με όπλο τη δύναμη του πάγκου.

Οι «πράσινοι» είχαν πενταδάτους με αναιμική παρουσία, αλλά και εφεδρικούς που φόρεσαν καπέλο πρωταγωνιστή. Όπως αρμόζει σε ομάδα του προπονητή.

Πάνω απ’ όλα, βρήκαν χωρίς δυσκολία τον τρόπο για να αξιοποιήσουν όσα γρανάζια λειτουργούσαν σωστά, παροπλίζοντας τα βραχυκυκλωμένα και κρατώντας ψηλά τον πήχυ της ενέργειας και της ποιότητας.

Δεν είναι πολλές οι ομάδες που έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν 13ο παίκτη έναν σέντερ με μπόι 2μ18 και πρόσφατη θητεία στο ΝΒΑ.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, για να ξεκινήσω από αυτό (διότι περισσότερο από τα γλεντοκόπια  χρησιμεύουν η αυτοκριτική και η πρόληψη) έγκειται στην ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση από τον Νικ Καλάθη.

Ο ηγέτης των «πρασίνων» βγήκε από το παιχνίδι μόνο όταν αυτό ήταν απολύτως αναπόφευκτο, αφού δεύτερος δημιουργός δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα.

Moίρασε καμιά 15αριά ασίστ, τιμώρησε τη Μακάμπι με το τρίποντο του προσπεράσματος όταν ο Σπάχια τόλμησε να του δώσει το σουτ, μάρκαρε τον φορτσάτο Ουίλμπεκιν καλύτερα από κάθε άλλον, έκλεψε και 3 μπάλες.

Εφ’ όσον ο Καλάθης αντέξει σε αυτόν τον ρυθμό όλη τη χρονιά, ο Παναθηναϊκός θα είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Θα αντέξει όμως; Θα μείνει υγιής και φορτσάτος;

Επισημαίνω πάντως ότι το άδειο (από «εθνικό» καθήκον) καλοκαίρι ήταν το πρώτο ξεκούραστο του Νικ μετά από χρόνια. Το κορμί του δεν έχει φέτος τη συνήθη θερινή επιβάρυνση.

Σύσσωμος ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν σκαρφαλωμένος στην τρισδιάστατη πλάτη του. Ο Λοτζέσκι με τον Λάνγκφορντ πέτυχαν μαζί 33 πόντους, αλλά το μεροκάματό τους το χρωστάνε σε μεγάλο βαθμό στον Καλάθη.

Ο Ματ Λοτζέσκι -για τον οποίο έγραφα τις προάλλες ότι θα εξελιχθεί σε παίκτη κλειδί του φετινού Παναθηναϊκού- έκανε μία από τις πιο μεστές εμφανίσεις της ευρωπαϊκής καριέρας του.

Ο Πασκουάλ τον κατέβασε στη θέση «3» και δικαιώθηκε, αφού η φυσιογνωμία του αντιπάλου σήκωνε σχήματα με 3 περιφερειακούς.

Ωστόσο, η μονάδα που άλλαξε τη μορφή του αγώνα ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος «φούσκωσε» την άμυνα, γέμισε τον αέρα με χέρια και απαγόρευσε την εύκολη εισαγωγική πάσα προς τους ψηλούς της Μακάμπι.

Οι 10 πόντοι του Θανάσαρου με δύσκολα σουτ ήταν ένα απρόσμενο μπόνους, αλλά η συνεισφορά του στα μετόπισθεν (και στο γρήγορο transition από την άμυνα στην επίθεση) ήταν το στοιχείο που έκοψε τη φόρα των Ισραηλινών.

Στο πρώτο μισό του αγώνα, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε αμέτρητους πόντους από το ζωγραφιστό, με αιχμή τον Τάρικ Μπλακ και δημιουργό τον Σκότι Ουίλμπεκιν.

Αργότερα, η κάνουλα στέρεψε, αφού ακολούθησαν το σινιάλο του Αντετοκούνμπο και παίκτες που σπανίως διακρίνονται στην άμυνα (Λάνγκφορντ, Μήτογλου, Λοτζέσκι).

Τον Παπαπέτρου ο Πασκουάλ τον ξεκίνησε βασικό, αλλά τον απέσυρε στον πάγκο για 30 λεπτά όταν τον είδε να παίζει λανθασμένα την άμυνα στον Ουίλμπεκιν. Τα δύο «under» του Ιωάννη έδωσαν στον Αμερικανό ισάριθμα τρίποντα και κράτησαν όρθια την ημιθανή στο ξεκίνημα Μακάμπι.

Είναι πάντως φανερό, ότι ο νεοσύλλεκτος στην ομάδα Παπαπέτρου προορίζεται για ρόλους αμυντικού καμικάζι. Απόψε απέτυχε, αλλά δεν είναι δα πολλοί οι δίμετροι που θα βγάλουν με καθαρό σεντόνι τέτοια αποστολή.

Στην πορεία της σεζόν, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί κάποιον ψηλό πρόθυμο και ικανό να αναλάβει ρόλο -και πρωτοβουλίες- πρωταγωνιστή.

Τα «τεσσαροπεντάρια» του ξέρουν να τελειώνουν φάσεις, αλλά θα πρέπει να φτιάξουν και παιχνίδι από το low post, χωρίς να περιμένουν μασημένη την τροφή στα σαγόνια.

Θα πρέπει, επίσης, να προστατεύσουν καλύτερα τη ρακέτα ώστε να εξασφαλιστεί το αμυντικό ριμπάουντ. Στα πρώτα 30 λεπτά του αποψινού αγώνα, το κοντέρ της εναέριας κυκλοφορίας έγραψε 13-22 υπέρ της Μακάμπι.

Ο κορυφαίος «σκουπιδιάρης» του Παναθηναϊκού ήταν ο …Λοτζέσκι, με 3 αμυντικά και 2 επιθετικά. Κανένας από τους ψηλούς δεν ξεπέρασε τα 4 ριμπάουντ και κανένας δεν έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων.

Η πολυφωνία αποτελεί αναμφίβολα εχέγγυο προόδου για αυτή την ομάδα, αλλά δεν παύει να συνοδεύεται από τον αστερίσκο του αναντικατάστατου Καλάθη. Πλουραλισμός μεν, αλλά…

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει μπροστά του 4 αποστολές που προσφέρονται για αγωνιστικές ζυμώσεις χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για απώλεια βαθμών.

Οι αναμετρήσεις με Μπάγερν (στο Μόναχο), Γκραν Κανάρια (μέσα), Ζαλγκίρις (πάλι στο ΟΑΚΑ) και Μπουντούτσνοστ (στην Ποντγκόριτσα) σχηματίζουν ένα μονοπάτι στρωμένο με δάφνες και ροδοπέταλα.

Οτιδήποτε λιγότερο από το απόλυτο 5-0 θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία. To ματς της πρεμιέρας με την (ευτυχώς ελλιπή) Μακάμπι ήταν το δυσκολότερο των πρώτων εβδομάδων και ο Παναθηναϊκός το ξεπέρασε με στεγνά μπατζάκια.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This