Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θα γίνει στην Επιτροπή Εφέσεων με την τιμωρία της ΑΕΚ. Την θεωρώ άδικη – κυρίως γιατί ανάλογα πράγματα με αυτά που έγιναν στο ΟΑΚΑ έγιναν και στην Τούμπα πριν το ματς ΠΑΟΚ – Άρη κι εκεί δεν υπήρξε, όχι αφαίρεση βαθμών, αλλά ούτε καν τιμωρία έδρας. Το γεγονός ότι άλλη πειθαρχική επιτροπή ασχολήθηκε με εκείνα τα περιστατικά και άλλη δίκασε την ΑΕΚ δεν σημαίνει τίποτα: ο κώδικας είναι ο ίδιος, τα περιστατικά είναι ίδια και η ποινή θα πρεπε να είναι ίδια, γιατί η ενοχή είναι δεδομένη. Αλλά η ιστορία είναι ακόμα περισσότερο ανυπόφορα σκανδαλώδης αν σκεφτεί κανείς τι έγινε πέρυσι στο αντίστοιχο ματς ΑΕΚ – Ολυμπιακού, αλλά και τι αποφασίστηκε μετά τον τελικό ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, όταν και είχαμε εντός γηπέδου επεισόδια σε τηλεοπτική μετάδοση. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς γιατί είδους αθλητική δικαιοσύνη μιλάμε: οι αποφάσεις αυτές είναι όλες ακατανόητες. Για να μην πω εντελώς της πλάκας.

  

Οι εκθέσεις της αστυνομίας

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με βάση μια έκθεση της αστυνομίας, όπως ακριβώς είχε τιμωρηθεί πέρυσι ο Ολυμπιακός στο ματς με την ΑΕΚ. Είχε δεχτεί την ίδια ποινή και πάλι είχε χρησιμοποιηθεί για την καταδίκη του μια έκθεση της αστυνομίας. Η έκθεση της αστυνομίας αντίθετα δεν ήταν επιβαρυντική για τα όσα έκαναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Αρη, αλλά και για τα όσα έκαναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέρυσι στα Γιάννινα όταν και διέλυσαν το μισό γήπεδο. Μπορεί στο ΟΑΚΑ να είχαμε αστυνομικούς υπερευαίσθητους και στην Τούμπα αστυνομικούς τυφλούς, αλλά αυτό δεν έχει σημασία: σημασία έχει ότι, όπως προκύπτει, όποιος τα χει καλά με την τοπική αστυνομική διεύθυνση δεν κινδυνεύει, ενώ όποιος για κάποιο λόγο έχει πρόβλημα μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με αφαίρεση βαθμών. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτό μια ομάδα μπορεί να το πάθει, αν απλά η τοπική αστυνομική διεύθυνση έχει εντολές από τους πολιτικούς της προϊστάμενους να μην τα έχει καλά μαζί της. Οι αποφάσεις αυτές είναι σαν να προτρέπουν τις ΠΑΕ να αγοράσουν όχι παίκτες, αλλά αστυνομικούς διευθυντές! Με δυο – τρεις παίρνεις πρωτάθλημα.

Γελάτε αλλά όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, έχουμε ένα πρωτάθλημα το οποίο μπορεί να κριθεί από τις διαθέσεις των αστυνομικών οργάνων: πέρυσι στο Καραϊσκάκη έκαναν ντου στην εξέδρα μετά το τέλος του ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν βαθμοί από τον Ολυμπιακό! Είχα επισημάνει την ηλιθιότητα του πράγματος, αλλά οι οπαδοί της ΑΕΚ κάνανε πως δε καταλαβαίνανε. Φέτος φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Join to the club.

Το μήνυμα ελήφθη

Το δεύτερο ενδιαφέρον γεγονός είναι η ίδια η αντίδραση της ΑΕΚ. Μετά την ανακοίνωση της ποινής γράφτηκαν παντού τα εξής: «Το μήνυμα ελήφθη. Η προκατασκευασμένη εκτέλεση έγινε με συνοπτικές διαδικασίες. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θεωρούμε δεδομένο ότι αυτή η απόφαση-έκτρωμα θα πέσει στην έφεση». Υποθέτω πως η δήλωση μοιράστηκε διότι και θεία φώτιση να είχαν οι ρεπόρτερ αποκλείεται να έγραφαν όλοι το ίδιο – μια δυο λέξεις θα ήταν διαφορετικές. Κατανοώ την πικρία όμως θα ήταν προτιμότερο από τη διοίκηση της ΑΕΚ να γίνονταν κάποιες διευκρινίσεις. Ποιος έστειλε το μήνυμα; Και ποιος προκατασκεύασε την απόφαση; Η εξήγηση θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβουμε τι γίνεται. Διότι εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι στο ποδόσφαιρο έγινε εξυγίανση και στα πλαίσια της εξυγίανσης μπήκαν στο ποδόσφαιρο τακτικοί και αδιάφθοροι δικαστές, που δεν είναι σαν τους παλιούς που ήταν κακοί, διεφθαρμένοι και έπρεπε να τους κρεμάσουμε από τα κασκόλ, όπως τους παρατηρητές διαιτησίας. Ξέρω επίσης ότι στα πλαίσια της εξυγίανσης τους δικαστές τους επιλέγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης: στέλνει μια λίστα με διαθέσιμους και από αυτούς επιλέγονται οι απαραίτητοι. Αν μπορεί στη διαδικασία να γίνει κάποιου είδους μαγείρεμα, τότε γιατί αυτό έγινε φέτος κι όχι πέρυσι π.χ; Δεν έχω απαντήσεις, απλά αναρωτιέμαι μήπως η εξυγίανση είναι παραμύθι. Αν είναι παραμύθι ας μας το πουν. Κι ας ζητήσουν συγνώμη από τον κόσμο αυτοί που του το πλάσαραν.

  

Όπως το περσινό

Αν η ποινή της ΑΕΚ μείνει, η ΑΕΚ έχει κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι και το εφετινό πρωτάθλημα κρίθηκε στα χαρτιά όπως και το περσινό κι όχι μόνο αν το χάσει με τρεις βαθμούς διαφορά. Το ζήτημα δεν είναι η αφαίρεση βαθμών και οι δυο αγωνιστικές: το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο μαθηματικά. Αν από την ΑΕΚ αφαιρεθούν οι βαθμοί, οι ελπίδες της να κερδίσει τον τίτλο μειώνονται. Είναι αρκετά πιθανό, αν οι παίκτες της βρεθούν έξι βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση, να χάσουν το κέφι τους ή ακόμα χειρότερα, όπως η ίδια η ΑΕΚ ισχυρίζεται «να πάρουν το μήνυμα» και κατά συνέπεια να τα παρατήσουν κιόλας. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η εξέλιξη του πρωταθλήματος αν δεν έβγαινε αυτή η απόφαση, που με βάση τα εφετινά προηγούμενα (ας μην πάμε πιο πίσω…) μοιάζει και είναι άδικη. Αν θέλω να καταπέσει στην Εφέσων είναι για να μην υπάρξει ένας ακόμα πρωταθλητής αβανταρισμένος από δικαστικές αποφάσεις: δεν το αντέχει το ποδόσφαιρό μας. Αλλά από κει και πέρα πρέπει να υπάρξει και το κουράγιο να κλείσει αυτός ο κύκλος της θεσμικής ανωμαλίας και να τελειώνουμε με τα παραμύθια: αν υπάρχουν προκατασκευασμένες αποφάσεις, δεν υπάρχει καμία εξυγίανση – και τα δυο δεν γίνονται.  

Μοναδικό στον κόσμο

Θα σας πω τι υπήρξε αληθινά καταστροφικό τα τελευταία χρόνια ώστε να έχουμε πρωταθλήματα, που να κρίνονται συνεχώς στα χαρτιά: όλα ξεκίνησαν από την αδυναμία του ποδοσφαίρου να κρατήσει μακριά από το χώρο του τους πολιτικούς. Για να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό οι κάποτε Σύμμαχοι παρέδωσαν τα κλειδιά του ποδοσφαίρου στον Κοντονή και στους επιγόνους του: οι τιμωρίες με αφαιρέσεις βαθμών από δικαστές που το Κράτος τοποθετεί είναι εφεύρεση των πολιτικών κι έγινε εργαλείο που λειτουργεί αναλόγως. Δουλειά του Κράτους είναι να αντιμετωπίσει τη βία και να κυνηγάει τα τομάρια – όχι να κρίνει τα πρωταθλήματα. Εδώ κάναμε την αθλητική δικαιοσύνη εργαλείο πολιτικής.  Τσακωνόμαστε με τον Αλαφούζο; Την πληρώνει ο ΠΑΟ. Τα χουμε με το Μαρινάκη; Ρίχνουμε ποινή στον Ολυμπιακό. Θέλουμε να πουλήσουμε εκδούλευση σε κάποιον; Αθωώνεται παμψηφεί κόντρα στη λογική. Θέλουμε να λέμε ότι διοργανώσαμε ένα καλό τελικό κυπέλλου ενώ γελάει ο κόσμος; Αθώωοι όλοι. Μας ενοχλεί η ΑΕΚ, γιατί δεν κάθεται ήσυχα και μάζεψε τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Θωμά; Ας πάρει κι αυτή μια τιμωρία – θα δούμε αν θα είναι τελικά προειδοποιητική. Αυτό που δεν πρόκειται να δούμε είναι ένα κανονικό πρωτάθλημα με δικαιοσύνη και κανόνες. Αν θέλουμε ένα στο οποίο το Κράτος να μοιράζει πρωταθλήματα ετούτο είναι τέλειο. Μοναδικό στον κόσμο. Κυρίως γιατί έχουμε ένα Κράτος τόσο ανίκανο που και σε αυτό μπερδεύεται και δεν το κάνει καλά…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This