Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μη ξαναδώ ΝΒΑ, εάν ο Τζέιμς Χάρντεν κατακτούσε τον τίτλο του MVP ή ο Μάικ Ντ’Αντόνι τον αντίστοιχο του Προπονητή της Χρονιάς. Για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες, καταπίνω τις παλαιές υποσχέσεις και ετοιμάζομαι να τις παραβιάσω σαν να μην υπάρχει αύριο.

Διότι, απλούστατα, υπάρχει και παραϋπάρχει αύριο. «Είδα το μέλλον της ροκ και το όνομά του είναι Μπρους Σπρίνγκστην», έγραψε κάποτε, κάποιος, για τον βάρδο που τον ερχόμενο Σεπτέμβρη κλείνει τα 70. Εγώ είδα το μέλλον του μπάσκετ και το όνομά του είναι Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Βαριέμαι να ξαναγράφω τα ίδια και τα ίδια για τον Γιάννη ως μπασκετμπολίστα και ως εθνικό σύμβολο. Όποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει και οι υπόλοιποι ας περιμένουν να βγει φάρμακο ενάντια στην εθελούσια τύφλωση.

Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω εδώ, λίγες ώρες πριν ανοίξει η αυλαία και ανάψουν οι προβολείς στο αστραφτερό καινούριο γήπεδο που απέκτησε λόγο ύπαρξης χάρη στον ίδιο τον «Greek Freak», είναι ότι οι Μιλγουόκι Μπακς είναι το πιο ενδιαφέρον πείραμα της νέας σεζόν.

Με άλλα λόγια, ποντάρω στον Μάικ Μπαντενχόλζερ για τον τίτλο του Προπονητή της Χρονιάς και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το έπαθλο του MVP της περιόδου 2018-9.

Σημειωτέον ότι ουδείς πρόκειται να αναδειχθεί Πολυτιμότερος Παίκτης εάν αγωνίζεται σε αποτυχημένη ομάδα και ουδείς θα κερδίσει τη χρυσή προπονητική μπακέτα εάν η σεζόν είναι μέτρια ή χειρότερη από΄την προηγούμενη.

Όσοι πήραν γεύση από τα λίγα φιλικά που έδωσαν πλήρεις οι Μπακς πριν το επίσημο τζάμπολ είδαν μία ομάδα εντελώς αλλαγμένη. Αλλαγμένη προς το καλύτερο, για να μη μπερδευόμαστε. Ταυτόχρονα, ανυπόμονη και πιθανώς έτοιμη να καταθέσει στο γήπεδο όσα δουλεύει στην προπόνηση.

Η εμπιστοσύνη των Μπακς στο πρόγραμμα του Τζέισον Κιντ και των συνεργατών του άγγιξε τα όρια του εγκληματικού, αφού η αναμφισβήτητη ατομική πρόοδος του Γιάννη σκόνταφτε στην έλλειψη κατεύθυνσης και καθοδήγησης.

Μόλις οι αντίπαλοι προπονητές προσαρμόστηκαν στις ιδιομορφίες της (φιλόδοξης στη σύλληψή της, αλλά) ασυνάρτητης άμυνας και επίθεσης των Μπακς, τα νερά έγιναν στάσιμα, ο πήχης χαμήλωσε και ο Κιντ έχασε τη δουλειά του.

Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει στο γκρίζο Μιλγουόκι. Προπονητές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πλησίαζαν τη λίμνη ούτε για σέλφι αίφνης έκαναν ουρά για να συνεργαστούν με τον Γιάννη.

Ο οραματιστής και καταξιωμένος Μπαντενχόλζερ, εκλεκτό παιδί της σχολής των Σπερς και με τίτλο Προπονητή της Χρονιάς στο παλμαρέ του (από το 2015, όταν έστειλε 4 βασικούς Χοκς και τον …εαυτό του στο All-Star Game), ανήκει στην παραπάνω κατηγορία.

Οι Μπακς μπορεί να έχουν παίκτες γοργοπόδαρους όπως το ελάφι του εμβλήματος της ομάδας, αλλά πέρυσι τερμάτισαν μόλις 20οί στη λίστα της ταχύτητας και πρόπερσι 26οι. Οι Χοκς του «coach Bud» ήταν 8οι, 11οικαι 8οι την παρελθούσα τριετία.

Μόλις 5 ομάδες σούταραν λιγότερα τρίποντα από τους Μπακς του Κιντ και του Τζο Μπράντι την περίοδο 2017-8, ενώ οι Χοκς του Μπαντενχόλζερ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη εξάδα του ΝΒΑ.

Στις πέντε σεζόν της καριέρας του Γιάννη (ο οποίος μπορεί να παίξει και τους δύο ρόλους του συγκεκριμένου σεναρίου), οι Μπακς ήταν 20οί, 25οι, 28οι, 28οι και 23οι σε αριθμό pick’n’roll. Στην ίδια λίστα, η Ατλάντα με Σρέντερ και Ντόρσεϊ βγήκε πέρυσι 1η.

Ο Μάικ Τζέιμς έστησε περισσότερα pick’n’roll σε 23 αγώνες με τους Σανς από ό,τι ο Αντετοκούνμπο σε ολόκληρη την κανονική περίοδο! Χωρίς να υπολογίζεται φυσικά η θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση που φιλοξένησε το The Ringer, θα δούμε στο Μιλγουόκι μία ομάδα που θα σουτάρει γρηγορότερα και καλύτερα, θα κυκλοφορεί τη μπάλα πιο σωστά, θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους σουτέρ και θα απελευθερώνει τον Γιάννη για να ξεδιπλώσει αυτός το ηφαιστειώδες ταλέντο του.

«Ξέρω ότι μπορείς να σκοράρεις και να γίνεις κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά θέλω να κάνεις τους συμπαίκτες σου καλύτερους», του είπε το νέο αφεντικό. Ίσως να τρόμαξε όταν τον είδε να προπονείται δίπλα στον σεσημασμένο εγωίσταρο, Κόμπι Μπράιαντ!

Οι Μπακς κράτησαν την πόρτα ανοιχτή για να φύγει δίχως ανταλλάγματα ο αντιπαραγωγικός Τζαμπάρι Πάρκερ, αλλά πήραν δύο έμπειρους ψηλούς που μπορούν να ξεχειλώσουν την αντίπαλη άμυνα με το μακρινό σουτ (Λόπες, Ιλιάσοβα) και ποντάρουν στην άνοδο του Μπλέντσο, ο οποίος γνωρίζει καλά πλέον τα κατατόπια.

Πάνω απ’όλα, οι Μπακς απέκτησαν προπονητή ικανό να τοποθετήσει τα σωστά κομμάτια στη σωστή θέση. Απέκτησαν προπονητή, γενικώς. Τελεία. Period, που λένε και στο Αμέρικα.

Η αμυντική βελτίωση θα είναι το πρωταρχικό μέλημα, αφού η περίφημη άμυνα με αλλαγές του Κιντ πάλιωσε γρήγορα και έχασε την αποτελεσματικότητά της. Ελάχιστες ομάδες δέχθηκαν τόσα ελεύθερα σουτ τριών πόντων αλλά και λέι-απ, όσο οι Μπακς της προηγούμενης σεζόν.

Το μεγάλο στοίχημα, βεβαίως, είναι το τρίποντο του Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σταρ ανέβασε πέρυσι το ποσοστό του πάνω από 30% (για πρώτη φορά από το 2013-4) και έχει το ελεύθερο από τον προπονητή του για να απειλεί από μακριά.

«Τη δεύτερη χρονιά μου, ο κόουτς Κιντ μου απαγόρευσε να σουτάρω», ομολόγησε ο ίδιος. Το στυλ του μοιάζει αλλαγμένο και η γυμναστική με βάρη μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά (όπως και στις βολές), αλλά ο αυξημένος δείκτης αυτοπεποίθησης είναι υποτιμημένο προσόν.

Στα φιλικά που έπαιξε, ο Γιάννης είχε 40% από τη γραμμή των 7μ25, επιχειρώντας κατά μέσο όρο 4-5 προσπάθειες. Εάν μπορέσει να γίνει παίκτης των δύο τριπόντων σε κάθε αγώνα, χωρίς φυσικά να γίνει …Χάρντεν, θα σκορπίσει τρόμο και θα πείσει τους τελευταίους αμφισβητίες.  

Ακόμα όμως και αν δυσκολευτεί, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με άλλη μία χρονιά χρυσής μετριότητας. Φέτος καλείται να είναι πολλά κυνικός και αδυσώπητος, αλλά χωρίς να απωλέσει την αλεγκρία και τη χαρά του παιχνιδιού. Πολλά βαρύς και όχι!

Το πλεονέκτημα έδρας στον α’ γύρο των πλέι-οφ είναι ο μίνιμουμ στόχος των Μπακς στην πρώτη σεζόν της νέας εποχής.

Για τα ρεκόρ των εισιτηρίων που ήδη άρχισαν να τρίζουν, δεν υπάρχει ανησυχία. Οι πιένες στο ολοκαίνουριο Fiserv Forum είναι το μοναδικό στάνταρ προγνωστικό της χρονιάς.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This