Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Λεωνίδας Πιστιόλης

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η preseason ολοκληρώθηκε στο ΝΒΑ, το ίδιο και οι ανταλλαγές, οι υπογραφές των free agents, οι επεκτάσεις συμβολαίων. Τα ρόστερ των 30 ομάδων έχουν συμπληρωθεί πια στο 100% και η κανονική περίοδος της σεζόν 2018/19 είναι έτοιμη να αρχίσει απόψε με τους πρώτους δύο αγώνες: Σέλτικς – 76ερς στις 03:00 και Γουόριορς – Θάντερ στις 05:30.

Λίγες ώρες λοιπόν πριν αρχίσουν για τα καλά τα ξενύχτια της νέας χρονιάς, το Sport24.gr ξεχώρισε τις “ιστορίες” που θα μας απασχολήσουν από σήμερα και μέχρι τον Ιούνιο του 2019, όταν η σεζόν 2018/19 θα έχει πια ολοκληρωθεί. Αυτά είναι τα πρόσωπα, οι ομάδες, οι κόντρες της χρονιάς…

ΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΕΧΕΙ ΝΕΟ “ΒΑΣΙΛΙΑ”

Ήταν το πρόσωπο του καλοκαιριού. Και θα είναι φυσικά και το πρόσωπο της χρονιάς που αρχίζει σήμερα. Τον περασμένο Ιούλιο ο ΛεΜπρόν Τζέιμς άλλαξε φανέλα για τρίτη φορά στην καριέρα του, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο στους Λέικερς, αλλάζοντας εν πολλοίς και τις ισορροπίες όπως τις ξέραμε σε Ανατολή και Δύση. Βλέπετε, η παρουσία του “Βασιλιά” στο Λος Άντζελες από μόνη της επαναφέρει έπειτα από χρόνια τους Λέικερς στο προσκήνιο του ΝΒΑ. Ανεξάρτητα από το τι θα μπορέσουν να κάνουν φέτος.

Οι Λέικερς θα χρειαστούν λογικά χρόνο μέχρι να γίνουν ομάδα. Ίσως πάλι όχι, από την στιγμή που έχουν στο ρόστερ τους πλέον τον καλύτερο παίκτη του κόσμου. Τον προσεχή Δεκέμβριο ο “Βασιλιάς” θα κλείσει τα 34, ωστόσο προέρχεται από την πιο “γεμάτη”, στατιστικά, χρονιά της καριέρας του. Τα στατιστικά του μιλούν από μόνα τους: 27,5 πόντοι, 8,6 ριμπάουντ και 9,1 ασίστ κατά μέσο όρο. Μάλιστα, αν όλα πάνε καλά μέσα στη χρονιά θα ξεπεράσει διαδοχικά τους Ντιρκ Νοβίτσκι, Γουίλτ Τσέιμπερλεν και (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) Μάικλ Τζόρνταν στον ιστορικό πίνακα των σκόρερς, ανεβαίνοντας μέχρι το τέλος της σεζόν στην 4η θέση!

ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: ΑΠΟ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ… ΑΝΙΚΗΤΟΙ

Ποιος θα τους σταματήσει; Οι “πλούσιοι” έγιναν ακόμα πλουσιότεροι αυτό το καλοκαίρι στην Καλιφόρνια, αφού οι Γουόριορς όχι μόνο κράτησαν ολόκληρο τον κορμό που τους χάρισε τρία πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια (Κέβιν Ντουράντ, Στέφεν Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν, Άντρε Ιγκουοντάλα, Σον Λίβινγκστον), αλλά πρόσθεσαν στο ρόστερ τους και έναν από τους καλύτερους σέντερ στο ΝΒΑ, τον ΝτεΜάρκους Κάζινς!

Σύμφωνοι, αυτή ίσως είναι η τελευταία φορά που όλοι αυτοί θα παίζουν υπό την ίδια στέγη, με τους Ντουράντ, Τόμπσον και Κάζινς να είναι ελεύθεροι το καλοκαίρι του 2019 και το σάλαρι του Γκόλντεν Στέιτ να έχει… ήδη ξεχειλίσει. Μέχρι να συμβεί αυτό, πάντως, καμία ομάδα δεν μοιάζει ικανή να τους ανακόψει τον δρόμο προς την κορυφή. Και κάποια στιγμή θα θυμόμαστε τους Γουόριορς ως μία από τις πιο κυρίαρχες και επιβλητικές ομάδες που έχουμε αντικρίσει. Είτε (μας/σας) αρέσει, είτε όχι.

ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ – ΕΪΤΟΝ: ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ

Οι τελευταίες γενιές παικτών που μπαίνουν στο ΝΒΑ είναι εξαιρετικές. Όλα δείχνουν ότι η φουρνιά του 2018 δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Ο Ντιάντρε Έιτον (Σανς) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ψηλούς που έχουν μπει στο ΝΒΑ εδώ και 20 χρόνια και ήδη οι συγκρίσεις με τον Τζοέλ Εμπίντ δίνουν και παίρνουν. Ο Λούκα Ντόντσιτς, δε, είναι ένας από τους παίκτες που στην Ευρώπη βλέπουμε μία φορά κάθε 15-20 χρόνια. Και στο ΝΒΑ έχουν ήδη καταλάβει το λόγο.

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτοί οι δύο που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τη νέα χρονιά από τους παίκτες που επιλέχθηκαν στο Draft του περασμένου Ιουνίου. Ο Μάρβιν Μπάγκλι θα είναι σημείο αναφοράς στο Σακραμέντο της φετινής χρονιάς, όπως και ο Τζάρεν Τζάκσον στο Μέμφις, ο Τρέι Γιανγκ στην Ατλάντα, ο Γουέντελ Κάρτερ στο Σικάγο και ο Κέβιν Νοξ στη Νέα Υόρκη. Και περιμένουμε όλο και κάποιος άλλος εκκολαπτόμενος σταρ να ξεπεταχθεί κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου…

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ

Έπειτα από 21 χρόνια οι Σπερς δεν θα έχουν κανέναν από τους Τιμ Ντάνκαν, Μανού Τζινόμπιλι, Τόνι Πάρκερ και Κοουάι Λέοναρντ στο ρόστερ τους, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος μιας “χρυσής” εποχής στο Σαν Αντόνιο. Ο Τζινόμπιλι αποσύρθηκε, ο Πάρκερ πήγε στην Σάρλοτ, ο Λέοναρντ έγινε αναλλαγή στο Τορόντο, ακόμα και ο Ντάνι Γκριν έφυγε… Κάπως έτσι μόνο ο Πάτι Μιλς απέμεινε από την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2014. Την ομάδα που παρουσίασε ίσως το ωραιότερο μπάσκετ που έχουν δει ποτέ τα μάτια μας.

Τι μέλλει γενέσθαι άραγε για την ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς; Πολλοί θεωρούν ότι τα “σπιρούνια” δεν θα καταφέρουν καν να μπουν στα playoffs, ωστόσο κάτι τέτοια θέλει να ακούει ο “Ποπ”. “Είναι μία σπουδαία ευκαιρία για μία καινούργια πρόκληση” λέει ο Πόποβιτς αναφερόμενος στη νέα σεζόν και είναι σχεδόν σαν να σου κλείνει το μάτι και να σου λέει: “μην μας ξεγράφεις έτσι απλά“. Οι Σπερς δεν έχουν χάσει τα playoffs εδώ και 21 χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2018. Ποντάρει κανείς ενάντιά τους;

ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο σούπερ σταρ. Ο παίκτης που περιμένουν κάθε βράδυ να παρακολουθήσουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες fans του ΝΒΑ. Δεν είναι όμως ο μόνος εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ. Υπάρχουν ακόμα άλλοι τρεις Έλληνες στη λίγκα, με πρώτο και καλύτερο τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο 22χρονος ομογενής γκαρντ ετοιμάζεται για την δεύτερη χρονιά του και αν κρίνουμε από τις εμφανίσεις του σε summer league και preseason, θα είναι σίγουρα πολύ πιο παραγωγική από την πρώτη στους Χοκς, πιθανότατα την πιο αδύναμη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος.

Υπάρχει βέβαια πάντα η… παλιοσειρά μεταξύ των Ελλήνων, ο Κώστας Κουφός. Ο ομογενής σέντερ των Κινγκς είναι πια 29 ετών (στα 30) και μπορεί πια να μην έχει θέση βασικού, εντούτοις δεν παύει να αποτελεί μια σταθερή λύση στην θέση “5” για την (εκάστοτε) ομάδα του ερχόμενος από τον πάγκο. Τέλος, το νέο μέλος της ελληνικής παροικείας είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ο 21χρονος φόργουορντ είναι ρούκι, λογικά δεν θα παίζει συχνά στο Ντάλας, όταν όμως συμβαίνει αυτό να είστε έτοιμοι για highlights. Το έχει το όνομα…

Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

Η απαίτησή του να γίνει ανταλλαγή από τους Σπερς ήταν για πολλές εβδομάδες το θέμα του καλοκαιριού. Όπως και η δυσαρέσκειά του για την απόφαση των “σπιρουνιών” να τον στείλουν στους Ράπτορς. Εν τέλει, όμως, ο Κοουάι Λέοναρντ όχι μόνο έδωσε το “παρών” στο Τορόντο, αλλά… χαμογελάει κιόλας. Έπειτα από ένα χρόνο μακριά από τα γήπεδα λόγω του πιο… παράξενου και αμφιλεγόμενου τραυματισμού στην ιστορία του ΝΒΑ, ο 27χρονος άσος επιστρέφει.

Ο Λέοναρντ θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να πετάξει από πάνω του την σκουριά, αλλά όταν βρει ρυθμό, λογικά θα γίνει πάλι ο κορυφαίος two-way παίκτης στο ΝΒΑ, όπως ήταν δηλαδή μέχρι την σεζόν 2016-17. Μαζί του ελπίζουν να απογειωθούν και οι Ράπτορς και να φτάσουν επιτέλους στους Τελικούς του ΝΒΑ. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα αποκτήσουν βάσιμες ελπίδες να τον πείσουν να υπογράψει νέο συμβόλαιο μαζί τους και το καλοκαίρι του 2019, όταν θα μείνει ελεύθερος. Έτσι, εύχονται τουλάχιστον.

ΑΝΑΤΟΛΗ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ “ΒΑΣΙΛΙΑΣ”

Αυτή την Ανατολή ποιος θα την κατακτήσει; Έπειτα από οκτώ χρόνια “βασιλείας”, η ανατολική περιφέρεια είναι πλέον ορθάνοιχτη για τους υπόλοιπους δελφίνους, μιας και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μετακόμισε στην Δύση. Και πολλοί είναι αυτοί που χαίρονται γι’ αυτό…. “Έφυγε. Πολλοί παίκτες κόπηκαν και ανταλλάχθηκαν εξαιτίας του, πολλοί προπονητές απολύθηκαν“, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου σε ανύποπτη στιγμή ο Σκοτ Μπρουκς. Κι όμως δεν έχει άδικο ο προπονητής των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς.

Απλά, το ερώτημα πλέον είναι ποια ομάδα θα διαδεχτεί τους Καβαλίερς. Θα είναι οι Μπόστον Σέλτικς (το μεγάλο φαβορί), με τον Γκόρντον Χέιγουορντ και τον Καϊρί Ίρβινγκ να επιστρέφουν υγιείς; Ή μήπως θα είναι οι Τορόντο Ράπτορς του Κοουάι Λέοναρντ; Ή ακόμα και οι ανερχόμενοι -και ραγδαία εξελίξιμοι- Φιλαντέλφια 76ερς των Τζοέλ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς; Και τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η ομάδα dark horse της φετινής Ανατολής; Υπομονή… πέντε μήνες και θα μάθουμε.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ – ΑΝΤΟΝΙ: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΕΔΕΣΕ

Την προηγούμενη χρονιά οι Ρόκετς έφτασαν πολύ κοντά στο να ρίξουν νοκ άουτ τους Γουόριορς στους Τελικούς της Δύσης. Το πλάνο φυσικά δεν αλλάζει για την ομάδα του Μάικ Ντ’ Αντόνι, παρά τις αλλαγές προσώπων που είχε το καλοκαίρι που πέρασε. Οι Ρόκετς έχασαν δύο σημαντικά “κομμάτια” (Τρέβορ Αρίζα και Λουκ Μπα α Μούτε, μαζί με τον παραγκωνισμένο Ράιαν Αντερσον), ωστόσο απέκτησαν τον Καρμέλο Αντονι, που λογικά θα ταιριάξει εκεί πολύ καλύτερα απ’ ότι στην Οκλαχόμα Σίτι.

Συν τοις άλλοι οι “ρουκέτες” απέκτησαν τους Μπράντον Νάιτ, Μαρκίς Κρις, Τζέιμς Ένις και Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς, ανανεώνοντας και κάνοντας πιο αθλητικό τον πάγκο τους. Στα χαρτιά οι Ρόκετς μοιάζουν πιο γεμάτοι από πέρυσι και ακόμα πιο επικίνδυνοι. Φυσικά και περιμένουμε από το Χιούστον να σπάσει εκ νέου το ρεκόρ τριπόντων (σε εύστοχα και προσπάθειες) στο ΝΒΑ, να βάζει 115-120 πόντους σε κάθε αγώνα και να φτάσει μέχρι τους Τελικούς της Δύσης. Και να αποκλειστεί ξανά εκεί από τους Γουόριορς.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΟΥΕΪΝΤ, ΝΟΒΙΤΣΚΙ (;)

Η σεζόν 2018/19 θα είναι η τελευταία για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της γενιάς του, τον Ντουέιν Γουέιντ. Ο “Flash” ανακοίνωσε πριν από την έναρξη της προετοιμασίας ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει το μπάσκετ πέραν της φετινής σεζόν, μετατρέποντας την 16η χρονιά του στο ΝΒΑ σε μία μεγάλη αποχαιρετιστήρια περιοδεία για τον ίδιο. Μάλιστα, ο Γουέιντ δεν θα είναι πιθανότατα ο μόνος που θα κρεμάσει τα παπούτσια του σε πέντε έξι μήνες από σήμερα.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι δεν το λέει, αλλά λογικά δεν θα συνεχίσει για πολύ ακόμα το μπάσκετ και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην τον βλέπουμε στα γήπεδα και μετά τον Απρίλιο του 2019. Κοντά στην απόσυρση θα πρέπει να θεωρείται πάντα και ο 42χρονος, πια, Βινς Κάρτερ, έστω κι αν ο ίδιος υποστηρίζει ότι σκοπεύει να παίξει και την επόμενη χρονιά. Επίσης, στο τέλος της επερχόμενης σεζόν θα αποσυρθεί και ένας άλλος λιγότερο προβεβλημένος συμπαίκτης του Γουέιντ: ο Γιουντόνις Χάσλεμ.

Η ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΜΙΝΕΣΟΤΑ

ΝΒΑ χωρίς σαπουνόπερα γίνεται; Δεν γίνεται… Το πιο επιτυχημένο σίριαλ της χρονιάς δεν είναι άλλο φυσικά από αυτό που διαδραματίζεται εδώ και εβδομάδες στη Μινεσότα με πρωταγωνιστή τον Τζίμι Μπάτλερ. Ο 29χρονος σούτινγκ γκαρντ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εξωθήσει τους Τίμπεργουλβς να τον στείλουν σε άλλη ομάδα. Τα έβαλε με την διοίκηση, με τον προπονητή του, με τους συμπαίκτες του. Έφτασε ακόμα και στο σημείο να κάνει άνω κάτω μία προπόνηση, για να περάσει το δικό του. Φευ…

Οι Τίμπεργουλβς αρνήθηκαν να ενδώσουν και μαζί με τον Μπάτλερ έκαναν… μπαρούτι και το μισό ΝΒΑ με τις παράλογες απαιτήσεις που είχαν στις συζητήσεις για ανταλλαγή. Εν τέλει ο Μπάτλερ θα αρχίσει τη χρονιά στη Μινεσότα και οι εντός έδρας αγώνες των “λύκων” αποκτούν πλέον άγρια ομορφιά. Πολύ άγρια. Έχετε δει πολλές φορές τους φιλάθλους μιας ομάδας να γιουχάρουν μαζικά έναν δικό τους παίκτη; Ε, θα το δείτε φέτος στη Μινεάπολη…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This