Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Το ένα πλήγμα μετά το άλλο δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Μπαρτσελόνα. Μετά τους ποδοσφαιριστές, που έχουν διαπρέψει φορώντας τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» (Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Ζιοβάνι) και έχουν εκφράσει δημόσια τη στήριξή τους στον ακροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο της Βραζιλίας, τώρα ήρθε ένα ακόμη χτύπημα από νυν παίκτη της. Ο Αρντά Τουράν, που ανήκει στην Μπαρτσελόνα και αγωνίζεται ως δανεικός στην Μπασακσεχίρ, έκανε… σαματά την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και πλέον είναι αντιμέτωπος με το… μισό ποινικό κώδικα. Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ξυλοδαρμό, οπλοκατοχή και οπλοχρησία, με τον ίδιο πλέον να ελπίζει μόνο σε χείρα βοηθείας από τον κουμπάρο του, Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρντά Τουράν βρίσκεται στο επίκεντρο, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ήταν ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μαδρίτης, βγήκε εκτός εαυτού σε ένα παιχνίδι κυπέλλου, κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Για ένα φάουλ που δεν του δόθηκε, η Τούρκος πήρε το παπούτσι του – που του είχε βγει – και το εκσφενδόνισε προς τον επόπτη. Ο βοηθός διαιτητή στάθηκε τυχερός, αφού δεν τον βρήκε το «ιπτάμενο παπούτσι» του Τουράν, ενώ και ο ίδιος δέχθηκε την επιείκεια του ρέφερι, ο οποίος τον τιμώρησε με κίτρινη κάρτα και όχι με κόκκινη.

Τον Ιούνιο του 2017, το κλίμα ήταν τεταμένο στις τάξεις της εθνικής Τουρκίας, έπειτα από τις συνεχόμενες αποτυχίες, με τον Τουράν να μετατρέπεται σε «ταύρο σε υαλοπωλείο», μόλις αντίκρισε το δημοσιογράφο της Milliyet, Μπιλάλ Μεσέ, σε μία πτήση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Αφού τον έπιασε από το λαιμό μπροστά σε όλους, άρχισε να του φωνάζει: «Ήσουν εκεί όταν έγραφες αυτά τα πράγματα για εμένα και τα μπόνους; Ήσουν εκεί και με άκουσες εμένα να ζητάω χρήματα; Από ποιον; Πόσα χρήματα; Πόσα μπόνους; Μίλα! Τι χώρα είναι αυτή που σε αφήνει να βρίσκεσαι μαζί μας; Γ#%ώ αυτούς που σου επέτρεψαν να είσαι σε αυτό το αεροπλάνο! Που#$#$ γιε! Αν ήταν να χάσω την αξιοπρέπεια και το ήθος μου, θα σταματούσα το ποδόσφαιρο». Έπειτα από το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φατίχ Τερίμ, τον απέκλεισε από την αποστολή, με τον Αρντά Τουράν να δηλώνει πως αποσύρεται από την εθνική ομάδα.

Από τον Ιανουάριο του 2018, ο 31χρονος μέσος επέστρεψε στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Μπασακσεχίρ, όμως έχει να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα από τον περασμένο Μάιο. Κι αυτό γιατί στον αγώνα κόντρα στη Σίβασπορ, ο Τουράν έβρισε και έσπρωξε τον επόπτη της αναμέτρησης, διαμαρτυρόμενος για ένα φάουλ. Ο διαιτητής του έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ στη συνέχεια τιμωρήθηκε από την τουρκική ομοσπονδία με ποινή 16 αγωνιστικών. Συγκεκριμένα, έφαγε δέκα αγωνιστικές για τη συμπεριφορά προς τον βοηθό, τρεις για τις προσβλητικές εκφράσεις προς τον διαιτητή και ακόμα τρεις για τις απειλές που εξαπέλυσε, αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο. Τότε, δέχθηκε πρόστιμο 10 χιλιάδων, ένα ποσό που φαντάζει πολύ μικρό μπροστά στις 370 χιλιάδες ευρώ, που τον τιμώρησε τώρα η Μπασακσεχίρ, για όσα έγιναν στο νυχτερινό κέντρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This