Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Ο «χαλίφης» ΠΑΟΚ ζητά ξένους διαιτητές και VAR σε όλα τα μας. Στα δικά μου αυτιά, αυτό αποτελεί ένα ακαταμάχητο επιχείρημα για τον τρόπο που βλέπει το ποδόσφαιρο ο Ιβάν Σαββίδης και δεν έχει ουδεμία σχέση με τις παθογένειες του παρελθόντος. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Με χαρά θα ακούσω τα επιχειρήματα όσων ισχυρίζονται το αντίθετο. Θα με ενδιέφερε πραγματικά δηλαδή να μάθω,  πώς εξηγούν το παράδοξο, ο άνθρωπος που υποτίθεται θέλει να ελέγξει το παρασκήνιο, να παραχωρεί με τέτοια γενναιοδωρία τον έλεγχο του τομέα ο οποίος παραδοσιακά καθορίζει τα αποτελέσματα: αυτόν της διαιτησίας.

Θέλετε να σας θυμίσω τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν είχαμε πραγματικό «χαλίφη»;

Σάββας Θεοδωρίδης 11/09/2015:  «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές, γιατί στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, οφείλουμε να στηρίζουμε το ντόπιο στοιχείο. Είμαι σαφής: εμπιστευόμαστε τους Έλληνες διαιτητές, που σε ένα περιβάλλον γεμάτο αμφισβήτηση προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και δικαιώνονται με παρουσίες σε διεθνές επίπεδο. Θέλω, επίσης, να πω στους Έλληνες διαιτητές ότι παρά τον εκφοβισμό που υφίστανται από συγκεκριμένα ΜΜΕ, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα! Οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται, όπως γίνεται και στην Ευρώπη».

Έγινε κατανοητή η διαφορά; Όταν έχεις την κουτάλα στα χέρια σου, δεν την αφήνεις ούτε για τα μάτια του κόσμου! Όταν δεν έχεις την κουτάλα στα χέρια σου, δηλώνεις κάτι τέτοιο: «Ξένοι διαιτητές γιατί συμβαίνουν πολλά λάθη. Και ας τα δικαιολογήσουν. Έχω να πω πράγματα αλλά θα ανάψω φωτιές. Εμείς ως Ολυμπιακός το είχαμε πει μετά από τον τελικό που θέλανε ξένους διαιτητές ότι ήμασταν υπέρ. Το είχε πει και ο κύριος Περέιρα ότι θα έρθουν ξένοι διαιτητές. Εμείς ως Ολυμπιακός ζητάμε ξένους διαιτητές» (Κυρ Σάββας – 3 Σεπτεμβρίου 2018).

Φυσικά επειδή ο Θεοδωρίδης απολαμβάνει -μιας ακατανόητης για εμένα- δημοσιογραφικής ασυλίας, και όποιος σταθεί απέναντι του, του αφήνει το μικρόφωνο ελεύθερο για να εκφωνήσει το σύνηθες διάγγελμά του, δίχως διακοπές ή ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια  της δεύτερης δήλωσης δεν τον ρώτησε κάποιος: «Κύριε Θεοδωρίδη, τι άλλαξε αλήθεια; Δεν περνά η πατρίδα μας δύσκολες στιγμές; Δεν χρειάζεται στήριξη το ντόπιο στοιχείο; Δεν εμπιστεύεστε τους Έλληνες διαιτητές; Ή  μήπως απλώς δεν εμπιστεύεστε την ΕΠΟ και τα αρμόδια όργανα, επειδή δεν τα ελέγχετε;»
Θα είχε πλάκα μια τέτοια ερώτηση, επειδή κατά πάσα βεβαιότητα ο κυρ Σάββας θα έβγαζε  καπνούς από τα αυτιά και θα παραληρούσε για κανένα δεκάλεπτο.

Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι εν προκειμένω ο Θεοδωρίδης. Το θέμα είναι η στάση των ομάδων και των διοικήσεών τους απέναντι στα σοβαρά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τι δείχνει αυτή. Ο ΠΑΟΚ , με τα όποια λάθη του, είναι ο πιο σταθερός στις απόψεις του σε όλα αυτά τα ζητήματα. Και υπέρ των ξένων διαιτητών, ενώ υποτίθεται ότι ελέγχει την ΕΠΟ  και αταλάντευτα υπέρ του VAR ενώ υποτίθεται ότι ευνοείται από την διαιτησία αλλά και υπέρ της – μάλλον ανέφικτης – λύσης των Β’ Ομάδων, για να πάψει η παραφιλολογία με τους δανεικούς.

Σκεφτόμουν όλα τα παραπάνω διαβάζοντας μερικά άρθρα γκεμπελικής (αλλά στο πιο ανόητο) προπαγάνδας, σύμφωνα με τα οποία, ο ΠΑΟΚ είναι …ευνοημένος από την διαιτησία φέτος, επειδή: Στο ματς που πήρε σφύριγμα,  το πέναλτι του Πρίγιοβιτς κόντρα στον Αστέρα, κέρδισε εξαιτίας του σφυρίγματος (ό,τι νωρίτερα δεν είχε αποβληθεί παίκτης της Τρίπολης, αποτελεί μια λεπτομέρεια που επιμελώς αποκρύπτεται).  Στα υπόλοιπα ματς με τις εξωφρενικές εις βάρος του αποφάσεις, το ακυρωθέν γκολ του Ακμπομ στη Νέα Σμύρνη ή το απίθανο πέναλτι που δεν του δόθηκε στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, κέρδισε έτσι κι αλλιώς; Άρα, εφόσον τα φαλτσοφυρίγματα δεν του στοίχισαν, είναι ωφελημένος!

Μιλάμε για τόσο βλακώδες σκεπτικό, που κανονικά δεν θα έπειθε ούτε παιδί δημοτικού. Βεβαίως, επειδή στην Ελλάδα πολλοί οπαδοί (και οι οπαδογράφοι) έχουν , από επιλογή,  μικρότερη αντιληπτική ικανότητα και από τα παιδιά του δημοτικού (τα οποία παρεμπιπτόντως είναι κατά κανόνα πανέξυπνα), κάποτε αυτό το σκεπτικό θα περνούσε ως λογικό.  Νομίζω ή έστω ελπίζω πώς όχι πια. Έχω την εντύπωση δηλαδή, ότι βρισκόμαστε σε εκείνη τη σπάνια χρονική στιγμή όπου λίγοι αμφισβητούν τη δικαιοσύνη του βαθμολογικού πίνακα (στη συζήτηση δεν μπαίνει η αφαίρεση βαθμών της ΑΕΚ, η οποία ειλικρινά ελπίζω να μην ισχύσει). Μπορεί ΑΕΚτσήδες και Ολυμπιακοί να ισχυρίζονται ότι ο ΠΑΟΚ ήταν τυχερός στα μεταξύ τους ματς, όμως η πρωτιά του, ακόμα κι αν αποδίδεται στην τύχη, δεν αποδίδεται σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες.

Κι αυτό, καθώς το πρωτάθλημα με τα δεκάδες προβλήματα και τις κακές διαιτησίες, ξαναρχίζει, συνιστά αδιαμφισβήτητη πρόοδο, η οποία μονάχα με το VAR και τους ξένους διαιτητές μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα έχει και συνέχεια.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This