Επιλογή Σελίδας

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Mετά την αναβολή μιας εβδομάδας, το πρωτάθλημα της Volleyleague ξεκινά. Με δέκα ομάδες αφού ο Ηρακλής Χαλκίδας και ο Εθνικός Πειραιά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους, με την παγκόσμια πρωτοτυπία των δύο ρεπό αγωνιστική το πρωτάθλημα είναι και πάλι εδώ.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η είδηση του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από την είσοδο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα δρώμενα του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» μετά την περσινή καταστροφική περίοδο όπου σ΄βθηκαν μέσω των πλέι άουτ, κοιτάζουν ψηλότερα. Στόχος είναι ασφαλώς η πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και γιατί όχι ένας τελικός.

Αγωνιστικά ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες οκτώ ομάδες που θα δώσουν τη δική τους μάχη για τα πλέι οφ και την αποφυγή του υποβιβασμού. Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΑΠ οι ομάδες που θα τερματίσουν την 9η και 10η θέση θα δώσουν μπαράζ και η μία θα υποβιβαστεί. Η Παραμονή θα κριθεί στις τρεις νίκες.

Στα σημαντικά του νέου πρωταθλήματος είναι ο επαναπατρισμός έξι Ελλήνων αθλητών. O Δημήτρης Τζούριτς στον ΠΑΟΚ (έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και στην Ορεστιάδα), ο Ντίμα Φιλίποφ στον ΠΑΟΚ (έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό), ο Ευγκένι Γκόρτσανιουκ στον ΠΑΟΚ (έχει αγωνιστεί στον Ηρακλή, στον Φοίνικα και στη Νίκη), ο Ανδρέας Φράγκος επέστρεψε πάλι στον Ολυμπιακό), ο Γιώργος Τζιουμάκας στην ΑΕΚ (έχει αγωνιστεί στον Ηρακλή) και ο Κώστας Δαλακούρας στην Κομοτηνή (έχει αγωνιστεί στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης).

Ακόμη επέστρεψαν στο ελληνικό πρωτάθλημα εννέα σπουδαίοι αλλοδαποί αθλητές που στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί και πάλι στην Volley League όπως ο Καναδός Γκάβιν Σμιθ στον Ολυμπιακό (είχε αγωνιστεί στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης), ο Βενεζουελάνος Ιβάν Μαρκέζ στον ΠΑΟΚ (είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό), ο Κουβανός Χιμένες που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, ο Σέρβος Τόμισλαβ Ντόκιτς που επέστρεψε στον Φοίνικα, ο Μολδαβός Λέσκοφ του Φοίνικα (είχε αγωνιστεί στην Ορεστιάδα), ο Βραζιλιάνος Πέδρο Ρεκ της Κηφισιάς (είχε αγωνιστεί στην Παναχαϊκή), ο Βραζιλιάνος Μπερτασόνι της Κομοτηνής (είχε αγωνιστεί στον Ηρακλή Χαλκίδας) και ο Σέρβος Πέταρ Τουράνιανιν του Εθνικού που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί και στον Εθνικό και στον Φοίνικα. 

Παρακάτω παρουσιάζονται τα ρόστερ των ομάδων της Volley League (σ.σ οι ομάδες παρουσιάζονται σύμφωνα με την περσινή τους κατάταξη)

Ολυμπιακός

Τίποτε λιγότερο από τη διατήρηση των κεκτημένων είναι ο στόχος του Ολυμπιακού για τη σεζόν που ξεκινά. Η ομάδα του Πειραιά επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ μετά το 2014 με νίκες 3-0 επί του ΠΑΟΚ στους τελικούς. Αυτό έφερε και λίγες αλλαγές στο ρόστερ ενώ παρέμεινε και ο προπονητής Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ.

Αποχώρησαν από την περσινή ομάδα ο διαγώνιος Οϊβάνεν και ο MVP του πρωταθλήματος Αλεξίεφ αλλά και ο πασαδόρος Ντρίζγκα. Ο Γκάβιν Σμιτ θα σηκώσει το επιθετικό βάρος ως βασικός διαγώνιος ενώ ο Φινλανδός Έμι Τεερβαπόρτι θα είναι στην πάσα. Σημαντική είναι και η προσθήκη του Ραφαήλ Κουμεντάκη από τον ΠΑΟΚ για τα άκρα αλλά και ο επαναπατρισμός του Ανδρέα Φράγκου.

ΠΑΟΚ

Η επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ αποτελεί τον νούμερο ένα στόχος για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μετά από τρία σερί πρωταθλήματα υποχρεώθηκε να παραδώσει τον θρόνο κατακτώντας όμως το κύπελλο στο final four της Ρόδου.

Ο «δικέφαλος» προκάλεσε αίσθηση στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ με τη μεταγραφή του Μίταρ Τζούριτς, ο Έλληνας διαγώνιος θα ψάχνει για απαντήσεις, ενώ σπουδαία είναι και η προσθήκη του Ντίμα Φιλίποφ στη θέση του βασικού πασαδόρου. Οι Πελεκούδας και Κουμεντάκης αποχώρησαν όπως και οι περισσότεροι ξένοι πλην του Σαφράνοβιτς που θεωρείται πλέον Σαλονικιός. Όκολιτς και Μάρκεζ αναμένεται να αποτελέσουν το δίδυμο στο φιλέ ενώ σημαντική είναι και η προσθήκη του Χιμένεζ που φοράει και πάλι τα ασπρόμαυρα. Στα άκρα υπάρχει και η μεταγραφή του Γκόρτσανιουκ που εντυπωσίασε πέρσι με την φανέλα της Νίκης Αιγινίου στο πρώτο μισό της σεζόν. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ουκρανός αγωνίζεται με ελληνικό διαβατήριο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα δύο παιχνίδια που έδωσε για την πρώτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Καζινμπάρτσικα όπου και προκρίθηκε με δύο νίκες.

Φοίνικας Σύρου

Με αλλαγή της τελευταίες στιγμής στον πάγκο (ο Παβλίσεβιτς αντί του Νίκου Ζαλμά) ο Φοίνικας Σύρου έχει μοναδικό στόχο να παραμείνει μέσα στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και γιατί όχι να διεκδικήσει και κάποιον τίτλο. Με αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ η ομάδα της Σύρου θέλει και φέτος να είναι από τις ομάδας που θα ξεχωρίσουν.

Με σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια ο Φοίνικας Σύρου θεωρείται όχι άδικα από τις σταθερές δυνάμεις του πρωταθλήματος. Σπουδαία κίνηση η επιστροφή του Τόμισλαβ Ντόκιτς στη θέση του βασικού διαγωνίου ενώ επέστρεψε και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στα άκρα.

Κηφισιά

Κάθε χρόνο η ομάδα της Κηφισιάς καταφέρνει διαδοχικές υπερβάσεις. Με τον Κώστα Αρσενιάδη στον πάγκο η ομάδα των βορείων προαστίων είναι σταθερά σε τροχιά πλέι οφ ενώ έχει και δύο συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου.

Με όπλο την έδρα της η Κηφισιά έχει ως στόχο να μπει και πάλι σφήνα στις μεγάλες ομάδες. Ο περσινός πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Τέιλορ Χαντ παρέμεινε στην ομάδα, ενώ αναπληρωματικός διαγώνιος θα είναι ο Χρίστος Μπέλος που αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό όπως και ο Κόνραντ Γκούζντα που θα είναι ο βασικός λίμπερο. Σταθερή αξία στην πάσα ο Γιάννης Νικολάκης, ενώ επέστρεψε και ο Ρουμελιωτάκης μετά από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό.

Ηρακλής

Λίγες αλλαγές σε σχέση με πέρσι έχει ο Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου (ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ) ενώ μπήκε και στα πλέι οφ όπου αποκλείστηκε από τα ημιτελικά από την Κηφισιά. Με μοναδικούς ξένους τον Φέργκιουσον (ήταν και πέρσι) και τον Ντε Ρόσα η ομάδα του Γιάννη Ορφανού θέλει και φέτος να πρωταγωνιστήσει.

Θα στηριχθεί και τη φετινή χρονιά στους πολύπειρους Προύσαλη, Αρμενάκη και Μπαμπαλιούτα, ενώ αποκτήθηκε και ο Σωτηρίου από τον ΠΑΟΚ για τα άκρα. Σημαντικό για τον Ηρακλή θεωρείται να πάρουν εμπειρίες και η επόμενη γενιά αθλητών όπως τα αδέρφια Μούχλια αλλά και ο Στέλιος Τζιουμάκας που άρχισαν να ξεχωρίζουν από πέρσι.

Παμβοχαϊκός

Με τον Κώστα Δεληκώστα στον πάγκο ο Παμβοχαϊκός τα τελευταία χρόνια μπαίνει σταθερά στα πλέι οφ. Πέρσι πραγματοποίησε κάκιστο ξεκίνημα, μπήκε όμως στα πλέι οφ όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο.

Θα στηριχθεί και φέτος στους Βραζιλιάνους, όπου έχει τέσσερις στο ρόστερ του. Κατάφερε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γκλάντστοουν. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός ξεχώρισε με το ακαταμάχητο σερβίς του, όντας καλύτερος σέρβερ του πρωταθλήματος. Κάτοικος Βόχας έμεινε και ο Νίκος Παλέντζας. Ο Έλληνας διαγώνιος στον οποίο ο Παμβοχαϊκός θα στηρίξει και φέτος πολλά τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να αποκτηθεί ο Νίκος Ρουμελιώτης.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Την περασμένη σεζόν σώθηκε μέσω των πλέι άουτ. Σίγουρα στόχος της ομάδας του Σάκη Μουστακίδη είναι να μην βρεθεί και φέτος σε αυτή τη θέση. Τα πράγματα θα είναι και φέτος δύσκολα για την ομάδα της Αλεξανδρούπολης αφού ο ανταγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός.

Ο Στρούγκαρ θα είναι βασικός πασαδόρος ενώ ο Γκμίτροβιτς θα είναι ο βασικός διαγώνιος. Αποκτήθηκε ακόμη ο Τουράνιανιν από τον Φοίνικα Σύρου και ο Καναδός Ρίλεϊ για τα άκρα.

Παναθηναϊκός

Να φύγει και να μην ξανάρθει η περσινή χρονιά για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» σώθηκαν πέρσι στα πλέι άουτ αντιμετωπίζοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τα πράγματα όμως φέτος είναι διαφορετικά. Η είσοδος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δημιούργησαν νέα δεδομένα.

Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου απέκτησε τον Μπόγιαν Γιορντάνοφ, τρίτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος για βασικό διαγώνιο και τον Άξελ Γιάκομπσεν για βασικό πασαδόρο. Αποκτήθηκαν ακόμη οι διεθνείς Παναγιώτης Πελεκούδας και Δημήτρης Ζήσης, αλλά και η μεγάλη ελπίδα του ελληνικού βόλεϊ Αλέξανδρος Ράπτης. Ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει με τα άκρα αφού δεν έχει αποκτηθεί ξένος σε αυτή τη θέση μέχρι στιγμής. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου άφησε καλές εντυπώσεις στα φιλικά ωστόσο ηττήθηκε από την ΑΕΚ σε αγώνα για την πρόκριση στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ.

ΑΕΚ

Ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία ως πρωταθλήτρια της Α2 κατηγορίας. Συνεχίζει με τον Νίκο Νεόφυτο στον πάγκο ενώ έκανε κινήσεις από το πάνω ράφι. Ο Τζιουμάκας θα σηκώσει το βάρος στη διαγώνιο και ο Λιόκα στην πάσα.

Αποκτήθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων ο Μότα για τα άκρα, ο Γκαράς που θα είναι ο βασικός λίμπερο οι Χαραλαμπίδης, Δρογκάρης. Αναμφίβολα οι κινήσεις της Ένωσης μαρτυρούν ότι ήρθε για να μείνει στην μεγάλη κατηγορία. Η ΑΕΚ έδωσε πάντως ένα πολύ θετικό πρώτο δείγμα με την ανατροπή κόντρα στον Παναθηναϊκό και την πρόκριση στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ όπου θα αντιμετωπίσει τον Φοίνικα Σύρου.

ΑΕ Κομοτηνής

Με τον Ηλία Κρεούζη στον πάγκο η ομάδα της Κομοτηνής θέλει να δείξει ότι δεν είναι πυροτέχνημα στην κατηγορία. Το ρόστερ που έχε δημιουργήσει είναι ιδιαίτερα αξιόλογο.

Ξεχωρίζουν τα αδέλφια Δαλακούρα και ο Νίκος Χριστόφας που αποκτήθηκε από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Βασικός πασαδόρος θα είναι ο Ρενάν ενώ για τη θέση του διαγωνίου αποκτήθηκε ο Νουραγκούα από τη Ρουάντα! Στο Λιγκ καπ νίκησε με 3-1 τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης δείχνοντας ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την είσοδο στα πλέι οφ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This