Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Όχι, δεν είναι νωρίς για συμπεράσματα! Σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα του κόσμου έχει κυλήσει περισσότερο από το ¼ της διαδρομής, οι απανταχού αναλυτές έχουν ένα σαφέστατο δείγμα γραφής προκειμένου να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη μιας διοργάνωσης, σε σχέση με το ξεκίνημά της. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα…

Κάθε αγωνιστική που κυλά, ο ΠΑΟΚ εδραιώνει ακόμη περισσότερο τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Και, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο για τους έχοντες ποδοσφαιρική λογική, η μόνη ομάδα που μπορεί να απειλήσει την ιστορική επιστροφή του «Δικέφαλου» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός ακολουθεί τη φυσιολογική πορεία μιας ολοκαίνουργιας ομάδας που καλείται να κουβαλήσει στις πλάτες της την πίεση του πρωταθλητισμού, χωρίς να είναι ποδοσφαιρικά έτοιμη να το πράξει. Προσωπικά ουδεμία έκπληξη μου προκάλεσε η ήττα στο Ηράκλειο. Τα σκαμπανεβάσματα των «ερυθρόλευκων» ήταν τόσο αναμενόμενα, όσο και η… ανατολή του ηλίου κάθε πρωί. Απλά, ήταν τόσο ελπιδοφόρο το πρόσωπο της ομάδας του Μαρτίνς τον πρώτο μήνα της σεζόν που σε έκανε να αναρωτιέσαι για το ταβάνι των δυνατοτήτων της. Πλέον η πορεία της είναι απόλυτα συμβατή με τη λογική. Μην επαναλαμβανόμαστε κάθε εβδομάδα γιατί θα γίνουμε κουραστικοί…

Επιπλέον, ο Ολυμπιακός – όπως και η ΑΕΚ – υπολείπονται σημαντικά του ΠΑΟΚ σε ποιότητα όταν η μπάλα φτάνει στην περιοχή των αντιπάλων τους. Γιατί, αν υπάρχει ένας παίκτης στο ρόστερ του «Δικέφαλου του Βορρά» που λείπει από το έμψυχο δυναμικό των ανταγωνιστών του, αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς!

Η ποιοτική διαφορά στη θέση του σέντερ φορ αποδεικνύεται κομβική στη διαμόρφωση των ισορροπιών της φετινής σεζόν. Την ώρα που ο Σέρβος μετατρέπει σε χρυσό ακόμη και την… υποψία ευκαιρίας που του παρουσιάζεται μέσα στο «κουτί», ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναζητούν τον δικό τους killer, τη δική τους σταθερά στην κορυφή της επίθεσής τους και δεν μπορούν να τη βρουν.

Με τον ΠΑΟΚ να μην έχει ανεβάσει στροφές στο πρωτάθλημα (σ.σ. για να γίνω κατανοητός ο ΠΑΟΚ που είδαμε στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ήταν πολύ καλύτερος από αυτόν που βλέπουμε το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) λόγω και του ιδιαίτερα βεβαρημένου προγράμματος του στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η ατομική ποιότητα παικτών όπως ο Πρίγιοβιτς είναι αυτή που επιτρέπει στους Θεσσαλονικείς να συνεχίζουν με το απόλυτο στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας βγάλει μάλιστα από πάνω τους και τα τέσσερα μεγάλα ντέρμπι του πρώτου γύρου.

Θα συμπλήρωνα, μάλιστα, ότι ο ΠΑΟΚ εμφανίζει πλεόνασμα αποτελεσματικότητας στο… Α και το Ω της ενδεκάδας του (όπου Α και Ω τα… δύο άκρα), καθώς δίπλα στον Σέρβο εκτελεστή του, δεσπόζει και η παρουσία του έτερου «Μεγαλέξανδρου», του Πασχαλάκη.

Πόσους βαθμούς έχουν κερδίσει φέτος ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός από τα σέντερ φορ και τους τερματοφύλακές τους; Προσέξτε: Ειδικά στους τερματοφύλακες δεν συγκρίνουμε ποιότητα, αλλά αποτελεσματικότητα. Δεν συγκρίνουμε, δηλαδή, αν ο Πασχαλάκης είναι καλύτερος τερματοφύλακας από τον Μπάρκα ή τον Γιαννιώτη, αλλά πόσους βαθμούς έχουν δώσει οι τρεις πορτιέρο στις ομάδες τους στις πρώτες εφτά αγωνιστικές.

Ο ΠΑΟΚ – εκτός απ’ όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματά του – έχει το προνόμιο να διαθέτει με διαφορά τον κορυφαίο σέντερ φορ και τον καλύτερο τερματοφύλακα του φετινού πρωταθλήματος. Κι όταν πλεονεκτείς των αντιπάλων σου στο Α και στο Ω, ακόμη κι αν υστερείς λίγο στο… Θ ή το Φ, η ζυγαριά θα γύρει προς το πλευρό σου.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This