Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Ταφόπλακα! Αν υπήρχαν έστω και ελάχιστοι που πίστευαν ότι το ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε την παραμικρή ελπίδα σωτηρίας, από χθες το απόγευμα κατάλαβαν ότι ο συγκεκριμένος μικρόκοσμος δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει σωστά, όσες ΦΙΦΑ ή ΟΥΕΦΑ εγκατασταθούν στα μέρη μας.

Από χθες ο Μέλο Περέιρα και η ΚΕΔ έβαλαν… βουλοκέρι και επίσημα στον υδροκεφαλισμό και την υποκρισία που βασιλεύει εδώ και δεκαετίες στο χώρο. Η επιλογή τους να μην ορίσουν ξένο διαιτητή στο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Ατρόμητο και ΠΑΟΚ (παρά την υποστήριξη και τη σύμφωνη γνώμη του «Δικέφαλου» στο αρχικό αίτημα της ομάδας του Περιστερίου), ήρθε να επισημοποιήσει και να ξεγυμνώσει με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο, το σκεπτικό με το οποίο διοικείται το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα όργανά του. Ποιο είναι αυτό; «Οι μεγάλοι να μην μας ζαλίζουν τον έρωτα και οι υπόλοιποι να πάνε να γ…», για να παραφράσουμε την αλήστου μνήμης φράση του Θωμά Μητρόπουλου.

Με ποιο κριτήριο, αλήθεια, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του – εκ των πρωτοπόρων της Λίγκας – για τοποθέτηση ξένων διαιτητών και στα δικά του ντέρμπι, σε αντίθεση με αυτά που κατέθεσαν ομάδες που βρίσκονται χαμηλότερα στη βαθμολογία (όπως ο Παναθηναϊκός και ο Άρης); Με ένα και μοναδικό: Πολύ απλά ο Ατρόμητος δεν διαθέτει ούτε οργανωμένο στρατό κάφρων, ούτε πρόσβαση σε ΜΜΕ, ούτε «δημοσιογράφους» – χουλιγκάνους να μπολιάζουν καθημερινά με δηλητήριο τις σκέψεις των οπαδών τους, σαν αυτούς που διαθέτουν ΟΛΟΙ οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου μας. 

Ο Ατρόμητος – όπως και ο Πανιώνιος, η Λάρισα, ο Παναιτωλικός, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Λαμία και όλοι οι υπόλοιποι… μικρομεσαίοι κομπάρσοι που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο θέατρο σκιών που ονομάζεται Superleague – δεν αποτελούν πρόβλημα για τον κύριο Περέιρα, την ΚΕΔ και την ηγεσία της ΕΠΟ, γιατί πολύ απλά όσο κι αν… σκούζουν, ουδείς ασχολείται μαζί τους.

Ας είχε ο Ατρόμητος έναν οργανωμένο στρατό με… μολότοφ στις εξέδρες. Ας είχε χουλιγκάνια έτοιμα να πλακωθούν ανά πάσα στιγμή με την Αστυνομία και να κάνουν γης μαδιάμ τα πάντα στο πέρασμά τους. Ας είχε περισσότερο κόσμο. Ας είχε δικά του ΜΜΕ να ρίχνουν καθημερινά λάδι στη φωτιά με πρωτοσέλιδα και πρώτα θέματα. Ας είχε δικούς του δημοσιογράφους – opinion makers, να μπορούν να επηρεάσουν τον όχλο…

Έχει τίποτα από τα παραπάνω; Όχι! Άρα δεν δικαιούται ξένους διαιτητές στα δικά του παιχνίδια, γιατί πολύ απλά δεν συνιστά πρόβλημα για τα μεγάλα κεφάλια (εγχώρια ή εισαγωγής) του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ατρόμητος δεν μπορεί να διαταράξει την ηρεμία τους, άρα τον έχουμε γενικώς γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι…

Πριν από λίγες μέρες είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με ενδεχόμενη αδιανόητη (στα δικά μου μάτια) απόφαση του Περέιρα να μην ορίσει ξένους διαιτητές στα ντέρμπι του πρωτοπόρου Ατρόμητου. Πλέον μπορώ κατηγορηματικά να γράψω ότι ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής υπέγραψε με την επιλογή του το τεκμήριο «ποδοσφαιρικού ρατσισμού» που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κρίμα. Πραγματικά, κρίμα… 

ΥΓ: Θα με ρωτήσετε πολλοί για τα επεισόδια της Πάτρας. Άλλο ένα τεκμήριο της υποκρισίας που ζει και βασιλεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλακώνονται τα «καλόπαιδα» της δικής μας («ερυθρόλευκης», «ασπρόμαυρης», «κιτρινόμαυρης», «πράσινης») ομάδας στην εξέδρα; Γνωστή η συνταγή: Να ρίξουμε το φταίξιμο στην Αστυνομία, να βρούμε φωτογραφίες από γυναικόπαιδα στην εξέδρα. Να γράψουμε για προβοκάτσια, να μιλήσουμε για προμελετημένο έγκλημα.

Πλακώνονται τα «καλόπαιδα» κάποιου αντιπάλου μας; Ξεχνάμε τις ευθύνες της Αστυνομίας, ξεχνάμε τα κλαμένα γυναικόπαιδα και αραδιάζουμε καμιά δεκαριά αναλύσεις του Πειθαρχικού Κώδικα αναλύοντας τη βέβαιη τιμωρία που προβλέπεται. Το κάνουν όλοι: Στην ΑΕΚ, στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό! Όλοι, εδώ και πολλά χρόνια!

Εννοείται ότι η Αστυνομία έχει τεράστιες ευθύνες, όχι μόνο για την αλόγιστη χρήση χημικών σε δημόσιους χώρους (λες και δεν μαθαίνουν στα ΜΑΤ άλλους τρόπους επιβολής της τάξης). Εννοείται επίσης ότι οι εκθέσεις της Αστυνομίας για τα επεισόδια σε αθλητικούς χώρους ποικίλουν ανάλογα με το «σκεπτικό» του αρμόδιου αξιωματικού που τις υπογράφει. Εννοείται επίσης ότι η Αστυνομία ελέγχεται για τον… εξονυχιστικό έλεγχο που πραγματοποιεί στις εισόδους των γηπέδων που επιτρέπει στα χουλιγκάνια να περάσουν στις εξέδρες ακόμη και… αντιαρματικό αν το επιθυμούν!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, δεν είναι η Αστυνομία, ή αν προτιμάτε δεν είναι μόνο η Αστυνομία. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ότι όλες, μα όλες, οι μεγάλες ομάδες αδυνατούν πλέον αφενός να ελέγξουν τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών τους και αφετέρου να αστυνομεύσουν και να προστατεύσουν τους υγιείς φιλάθλους και οπαδούς τους από τα… παράσιτα που έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στις τάξεις των οργανωμένων. Ναι στις εξέδρες βλέπεις γυναικόπαιδα, αλλά βλέπεις και δεκάδες νταήδες με full face.

Οι… υπέροχοι λαοί των ομάδων ολοένα και εμπλουτίζονται με ακραία στοιχεία που βρίσκουν απροστάτευτο άσυλο στα γήπεδα για να εκτονώνονται, με κατεστραμμένα ανθρωπάκια που θεωρούν ότι στην εξέδρα – και υπό τη σκέπη ενός συλλόγου – αποκτούν εξουσία που αδυνατούν να βρουν έξω στην κοινωνία και με κάθε είδους παράσιτο το οποίο για να αναδυθεί στην επιφάνεια και να νιώσει σημαντικό εντάσσεται σε έναν χρωματιστό… όχλο εξουσίας.

Όσο λοιπόν οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες της χώρας… θυμίζουν νάνους (είτε από φόβο, είτε από συμφέρον, είτε από αδυναμία) μπροστά σε αυτά τα παράσιτα, το φαινόμενο της βίας δεν θα εκλείψει ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Και απλά όλοι οι γύρω – γύρω θα πλακώνονται αξιοποιώντας το κάθε γεγονός ανάλογα με το συμφέρον της ΠΑΕ που υπηρετούν. Εμένα θα μου επιτρέπετε να απέχω από το… εθνικό μας σπορ που λέγεται υποκρισία!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This