Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Διάβαζα χθες το πρωί εδώ για τη ντρίμπλα –μαστίγιο που έκανε ο Ισραηλινός Ομρι Κάσπι στον αγώνα των Γκρίζλις με τους Σανς, είδα κιόλας το σχετικό βίντεο και το μυαλό μου ταξίδεψε στο παρελθόν, μέσα από τη… μουβιόλα του Ντάνκο Τσβετίτσανιν και του Ντέγιαν Μποντιρόγκα!

Αυτή τη…ζαλιστική ντρίμπλα αμφότεροι την είχαν για ψωμοτύρι, εξ ου και οι συνειρμοί των παραστάσεων, κάθε φορά που κάποιος νεαρότερος παίκτης την επιχειρεί προς θλίψιν του αντιπάλου του και προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού!

Περιέγραψα μια τέτοια φάση δια χειρός Βασίλη Σπανούλη στις 7 του περασμένου Ιουνίου, δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου στον δεύτερο τελικό των play offs (Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 66-71) και με το που ανοίξαμε την κουβέντα με τον Γιώργο Κετσελίδη, τσουπς έσκασε το εξής sms στο κινητό τηλέφωνο μου από τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο οποίος είναι κιόλας κινητή εγκυκλοπαίδεια και η μνήμη του δεν παίζεται με καμιά άμυνα!

«Επειδή είσαστε και οι δυο νέοι να ξέρεις ότι ο πρώτος που την έκανε στην Ελλάδα λεγόταν Ρόμπινσον και με έστειλε στην άλλη άκρη του Καλλιμάρμαρου. Ηταν το 1975 στον αγώνα της Εθνικής με τον Καναδά για το Διηπειρωτικό Κύπελλο»!

Τότε ήμουν δώδεκα χρονών, ούτως ή άλλως εκείνο το ματς δεν μεταδιδόταν από την τηλεόραση , χώρια πού εκείνη την εποχή δεν ξέραμε την τύφλα μας.

Αγνοούσαμε τα βασικά, το μαστίγιο μας μάρανε!

Για την Ιστορία στον συγκεκριμένο αγώνα ο Καναδάς νίκησε την Εθνική με 74-72 και θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε στη φάση που ο Ρόμπινσον μαστίγωσε την μπάλα και έστειλε τον «Τίγρη» στον υπερκείμενο λόφο του Αρδηττού!

Τη ντρίμπλα που εμείς τη λέμε «μαστίγιο», οι Αμερικανοί δεν την αποκαλούν whip, αλλά την έχουν κωδικοποιήσει με το όνομα «Shammgod» (από το όνομα του νυν assistant coach των Ντάλας Mάβερικς και παλαίμαχου παίκτη του Πρόβιντενς και των Γουίζαρντς) Γκαντ Σάμγκαντ.

Πολλές φορές πάντως παρατηρείται σύγχυση στους χαρακτηρισμούς μιας ντρίμπλας σε σταυρωτή ή μαστίγιο: ναι μεν φαίνονται σχετικές η μία με την άλλη, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη διαφορά…

Προφανώς είναι άλλη η crossover του Τιμ Χαρνταγουέι, του Αλεν Αίβερσον, του Κάιρι Ερβινγκ, του Κρις Πολ και (μη γελάτε, αυτός την έκανε απίθανα) του… Νίκου Λιακόπουλου και άλλη η ντρίμπλα μαστίγιο του Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, του Ντάνκο Τσβετίτσανιν, του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, του Βασίλη Σπανούλη, του Ράσελ Γουέστμπρουκ και πλέον του Ομρε Κάσπι!

Σε αντιδιαστολή με την crossover η ντρίμπλα -μαστίγιο συναντάται με διάφορες ονομασίες αναλόγως της γλώσσας: στην παλιά Γιουγκοσλαβία και πλέον στις χώρες που προέκυψαν από τον διαμελισμό της χώρας κωδικοποιήθηκε ως «bič», που σημαίνει μαστίγιο, στην Ισπανία αναφέρεται ως latigo και πάει λέγοντας…

Είχα ακούσει πριν από τριάντα πέντε χρόνια από τους Σέρβους για την πατέντα που λάνσαρε πρώτος ο μεγάλος Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα του Τσάτσακ (όπως και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς), αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια! Εκείνη την εποχή, στη δεκαετία του ’70, οι τηλεοπτικές εικόνες δεν ήταν συχνές και γι αυτό του έκλεψε τη δόξα ο Ντάνκο Τσβετίτσανιν, που έκανε συχνά τη ντρίμπλα μαστίγιο με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας.

Δέκα χρόνια αργότερα ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα ήταν σαν να κλέβει εκκλησία! Το γράφω αυτό διότι οι περισσότερες από τις ντρίμπλες-μαστίγιο του Ντέκι  είναι καταγεγραμμένες τηλεοπτικά και αποθηκευμένες στο σκληρό δίσκο της αποκαλούμενης συλλογικής μνήμης.

Δεν συγχωρώ τον εαυτό μου που δεν έχω ρωτήσει ποτέ τον Σπανούλη σχετικά με το πώς του τη… βάρεσε και επιχειρεί συχνά αυτή τη ντρίμπλα: επειδή ο Βασίλης είναι αρρωστάκι με το μπάσκετ και πολύ επιμελής μελετητής του παιχνιδιού, εικάζω ότι την ξεπατίκωσε από τον Μποντιρόγκα, αλλά ο μπαγάσας την κάνει πολύ καλά!

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο τεκμηριώνει του λόγου το αληθές, με αποκορύφωμα την εκστατική προσπάθεια του απέναντι στον δόλιο τον Σέρβο (πρώην παίκτη του Πανιωνίου και νυν της Αρμάνι Μιλάνο) Βλάντιμιρ Μίτσοφ όχι όπου κι όπου, ούτε σε όποιο κι όποιο ματς: του την… έκατσε ο αθεόφοβος στις 10 Μάιου του 2013 στην Ο2 Arena του Λονδίνου, στον ημιτελικό του Final 4 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Καλά όλα αυτά, αλλά τι στα κομμάτια συμβαίνει στη ντρίμπλα-μαστίγιο; Δεν είναι εύκολο να της δοθεί ένας ορισμός και επ’ ουδενί μπορεί να περιγραφεί μονολεκτικώς…

Στην πραγματικότητα είναι μια ντρίμπλα στην οποία ο παίκτης κλέβει την μπάλα από τον… εαυτό του ή μάλλον το ένα του χέρι την αρπάζει από το άλλο!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This