Επιλογή Σελίδας

Του Λευτέρη Ντανοβασίλη

«Η Μπάγερν έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της διαχείρισης της πίεσης σε σχέση με εμάς», είχε πει ο Άξελ Βίτσελ πριν το μεγάλο ντέρμπι. Αν αυτό ήταν το πλεονέκτημα των Βαυαρών τι θα μπορούσε να αντιπαρατάξει η δική του ομάδα; «Οι νεαροί μας παίκτες φέρνουν λίγη τρέλα στο παιχνίδι μας και αυτή η τρέλα μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτα πράγματα».

Χρειάστηκε να περάσουν 45’ στο ντέρμπι για να αποδειχθεί σωστός ο Βέλγος μέσος. Η λέξη «τρέλα» είναι κάτι που χρησιμοποιείται φέτος κατά κόρον στο Ντόρτμουντ. «Από τότε που ήρθα εδώ», τόνισε ο Λουσιέν Φαβρ, «έχω δει πολλά τρελά παιχνίδια». Η αλήθεια είναι ότι η Μπορούσια κάνει αυτά τα τρελά επειδή ο προπονητής της το επιτρέπει.

«Ο προπονητής έχει το άγγιγμα του Μίδα», είπε ο Μάρκο Ρόις, που φέτος ανταποκρίνεται ξανά στο ρόλο του ηγέτη. Ο Ελβετός διόρθωσε το λάθος του με τον Βάιγκλ στο ημίχρονο και η είσοδος του Νταούντ στη μεσαία γραμμή ξεμπλόκαρε την πίεση. Τα 22 από τα γκολ της Ντόρτμουντ στη Bundesliga έχουν έρθει μετά το 45’, ενώ 18 από τα 33 από αλλαγές! Φαίνεται ότι ο Φαβρ έχει την ικανότητα να διαβάζει εξαιρετικά τον αντίπαλο στο ξεκίνημα και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχυριστεί η Μπάγερν. «Για πρώτη φορά στα 14 χρόνια που είμαι σε αυτή τη θέση είχαμε έναν πάγκο, που δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από την Μπάγερν», είπε με περηφάνεια ο CEO των Βεστφαλών, Βάτσκε. Ο Χένες και ο Κόβατς είχαν χρίσει πριν το παιχνίδι φαβορί την Ντόρτμουντ, όμως ο πρώτος είχε δώσει το στίγμα: οι πρωταθλητές πρέπει να δείξουν αντίδραση. Και παραλίγο να το κάνουν, καθώς προηγήθηκαν δύο φορές.

Οι γηπεδούχοι, όμως, βρήκαν την… τρέλα τους στο δεύτερο μέρος. «Πάντα κάποιος ήταν ελεύθερος». Αυτή την αίσθηση άφησαν στον Νόιερ οι παίκτες του Φαβρ, που ήταν καταιγιστικοί ανά διαστήματα στην επανάληψη. Οι περισσότεροι είδαν την ανωτερότητα της Μπορούσια, όχι όμως και ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, αθλητικός διευθυντής των Βαυαρών. Ο Βόσνιος έκανε λόγο για κακή διαιτησία (για το πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Ρόις για το 1-1), για το γεγονός ότι η ομάδα του θα μπορούσε να είχε τελειώσει το ματς από το πρώτο μέρος και για τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του και επέτρεψαν στην Ντόρτμουντ να σκοράρει τρεις φορές.

Κανένα ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Βόσνιου, αλλά ολόκληρης της διοίκησης της Μπάγερν. Η διαφορά στον αγωνιστικό χώρο αντανακλά πλήρως σε αυτό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Η Ντόρτμουντ όχι μόνο αναγνώρισε τα λάθη της, αλλά τα διόρθωσε. Διέκρινε το πρόβλημα στο αγωνιστικό κομμάτι, ενώ Βάτσκε και Τσορκ έριξαν τον εγωισμό τους, ζητώντας βοήθεια από τους Κελ και Ζάμερ, που πλέον απαρτίζουν το συμβούλιο που παίρνει όλες τις αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά Χένες και Ρουμενίγκε όχι μόνο δεν ανέλυσαν την κατάσταση, την οποία έσωσε (ξανά) ο Χάινκες, αλλά απλά συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να τους συμβουλεύσει. Ο Λαμ προσπάθησε να τους πείσει ότι μπορεί να γίνει χρήσιμος, ο Νάγκελζμαν είχε κάνει άνοιγμα για τον πάγκο τον περασμένο Ιανουάριο, όμως οι δύο «σοφοί» πάντα ξέρουν καλύτερα από όλους. Η λύση μετά την ήττα από την Ντόρτμουντ; Πρέπει να ξοδέψουν σύμφωνα με τον Χένες… Δομικά δεν θα έρθουν αλλαγές και ο ψυχαναγκασμός τους να έχουν τον απόλυτο έλεγχο θα βάλει τρικλοποδιές στους επόμενους, αλλά θα καλύψουν τα προβλήματα με τα χρήματα που θα φέρουν την επιτυχία…

Τίποτα δεν έχει τελειώσει στην κούρσα του τίτλου σύμφωνα με τον Χένες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει σύμφωνα και με τους ανθρώπους της Ντόρτμουντ. Λογικό, καθώς βρισκόμαστε ακόμα πολύ νωρίς στη σεζόν. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η δήλωση από την πλευρά της Μπάγερν έρχεται καθαρά από εγωισμό, ενώ από την πλευρά της Μπορούσια από απόλυτη ψυχραιμία. Μετά το τέλος του αγώνα οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να αποσπάσουν τη δήλωση που θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό στους Βεστφαλούς.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τον τίτλο», ξεκαθάρισε ο Ρόις. «Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τώρα επειδή κερδίσαμε την Μπάγερν», είπε ο Βίτσελ. «Επτά βαθμοί μπροστά», ρωτήθηκε ο τεχνικός διευθυντής Τσορκ μήπως και συνεχίσει την πρόταση. «Επτά βαθμοί μπροστά», απάντησε με χαμόγελο χωρίς να πει κουβέντα παραπάνω. Μέσα σε αυτή την τρέλα η Μπορούσια δεν πετάει στα σύννεφα, παρότι παραμένει αήττητη στο πρωτάθλημα και μετράει μόλις μία ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Και αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να τη φέρει σε αυτή τη θέση στο τέλος της σεζόν…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This