Επιλογή Σελίδας

Του Daniel Storey

Μετά την ήττα στο ντέρμπι με την Σίτι ο Μουρίνιο πέρασε πάλι στην… επίθεση. Ή μάλλον σε μία επιθετική μορφή απολογητικότητας.  Όταν ρωτήθηκε για την κυριαρχία της αντιπάλου ο Πορτογάλος είπε πως οι άνθρωποι που αναλύουν το ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας στατιστικά δεν καταλαβαίνουν το άθλημα. Ότι δεν έχουν ιδέα. Σε αυτήν την λίστα μπορεί να βάζει και τους Γκουαρδιόλα, Κλοπ, καθώς και οι δύο χρησιμοποιούν την ανάλυση στατιστικών και δεδομένων για το ποδόσφαιρο. Όταν του έκαναν ερώτηση για τις αντιδράσεις και την τακτική της ομάδας, ο Special One εξήγησε ότι ο Φελαϊνί εάν είχε προέλθει από τον πάγκο θα είχε προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στη Σίτι, αλλά δεν αιτιολόγησε το γιατί ο Φρεντ των 52 εκατομμυρίων λιρών δεν ξεκίνησε βασικός. Όταν τον πίεσαν να μιλήσει για τον αγωνιστικό… λήθαργο της Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο απάντησε πως η Σίτι έπαιξε δύο… φιλικά με τη Σαχτάρ και τη Σαουθάμπτον. 

Όμως τα ματς με τέτοιους αντιπάλους δεν είναι φιλικά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Γιουνάιτεντ με τη Σαουθάμπτον; 0-0. Όλα αυτά δεν ήταν πραγματικές δικαιολογίες ή αναλύσεις. Ήταν η επικοινωνιακή ικανότητα του Μουρίνιο να… γυρίζει πίσω τις κατηγορίες. Δεν αμύνεται καλά η ομάδα; Κατηγορεί τους μπακ. Δεν σκοράρει αρκετά; Ατομικά οι μεσοεπιθετικοί και οι επιθετικοί δεν αποδίδουν. Ο Μουρίνιο είναι σαν ένας… δικτάτορας που χάνει την πίστη και την εμπιστοσύνη όσων τον περιβάλλουν. Στο τέλος ο κύκλος της εμπιστοσύνης θα έχει μόνο έναν. Τον εαυτό του.

Υπάρχουν λόγοι και ουσιαστικά επιχειρήματα για να υπερασπιστεί κάποιος τον 55χρονο και την αποτυχία του να κρατήσει ρυθμό και να μείνει κοντά στο… επίπεδο της Σίτι. Όμως ένας από τους βασικούς λόγους που προσελήφθη ήταν ακριβώς αυτός. Όμως ξέχωρα από τις αποκαλύψεις από το Football Leaks υπάρχει και η ανεπάρκεια όσων διοικούν ή έχουν την Γιουνάιτεντ. Ο Γούντγουρντ και η οικογένεια Γκλέιζερ θα μπορούσαν να τρέξουν σε μία παραλία με βότσαλα χωρίς να αλλάξουν θέση σε κανένα…. Τόσο ανεπαρκείς είναι. 

Και πάλι τα λεφτά της Σίτι και η πηγή εσόδων τους δεν δικαιολογούν απόλυτα το… χάσμα που έχει η Γιουνάιτεντ με τη συμπολίτισσα. Από την άλλη αν δεχθούμε πως ο Γκουαρδιόλα πήρε μία ομάδα με πιο καλό ρόστερ – που σίγουρα πήρε – τα πλάνα των δύο ήταν διαφορετικά. Οι δύο τεχνικοί ανέλαβαν το 2016/2017. Από τότε η Σίτι έχει πάρει 40 πόντους περισσότερους από την αντίπαλό της: +9 την πρώτη χρονιά, +19 πέρυσι και +12 και… συνεχίζουμε φέτος. Ο Καταλανός έκανε εξαιρετική δουλειά και παρά τις αποκαλύψεις παραμένει αληθινός και πιστός στο πλάνο του. Έφτιαξε μία ομάδα που συνεργάζεται εξαιρετικά. Ένα σύνολο σε αρμονία.

Αλλά ας αφήσουμε το Football Leaks, το Άμπου Ντάμπι και τη Σίτι. Η Γιουνάιτεντ αγωνιστικά έπεσε σε τέτοια κατάσταση που οι παλιοί τεράστιοι τεχνικοί της θα… ντρέπονταν γι αυτήν. Το να είσαι πίσω από τη Σίτι δεν είναι ντροπή, αλλά όταν σε έχει αφήσει πίσω η Μπόρνμουθ και η Γουότφορντ είναι μεγάλη ντροπή. Είναι κάτι ασύλληπτο. Από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν η Γιουνάιτεντ έχει μαζέψει πιο λίγους πόντους από Λίβερπουλ και Τότεναμ. Και αυτό δεν είναι καλό στοιχείο ακόμα και τώρα ο Μουρίνιο δηλώνει… αθώος. Δεν γίνεται ο προπονητής της Μάντσεστερ να τη συγκρίνει με την Έβερτον. Επίσης η Γιουνάιτεντ έχει την τρίτη θέση της λίστας με τα πιο ακριβά συμβόλαια πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Επίσης ο Μουρίνιο είναι υπεύθυνος για τα δύο πιο ακριβά αποκτήματα που έχουν γίνει ποτέ…

Περισσότερο από τους βαθμούς, η Σίτι έχει ταυτότητα, έχει το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Ο Πεπ δεν πέτυχε στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία, επέμεινε ότι η Σίτι πρέπει να εξοικειωθεί με το στυλ και τις απαιτήσεις του. Είναι πεισματάρης, αλλά έχει κάθε δικαίωμα γι αυτό!  Ποιος είναι ο δρόμος της Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο; Χωρίς τον Πολ Πογκμπά η ομάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει, ενώ δεν υπάρχει ασφάλεια στα μετόπισθεν χωρίς τον Ντε Χέα. Οταν ο Λουκάκου είναι ντεφορμέ τα γκολ μπαίνουν δύσκολα. Για πολλούς ήταν αναμενόμενο να μην κερδίσει σε μεγάλα ματς, αλλά τόσο από την Τότεναμ όσο και από τη Σίτι δέχθηκε τρία γκολ.  Αλλωστε, το 2018 μόνο τη Χάντερσφιλντ κέρδισαν με τρία γκολ διαφορά στο Ολντ Τράφορντ και τη Σουόνσι με δυο, ενώ στα επτά τελευταία εντός σε όλες τις διοργανώσεις μετρά μόλις δυο νίκες. 

Είναι αυτή η έλλειψη ταυτότητας που απεικονίζει τον Μουρίνιο στο χειρότερο του διάστημα στη Γιουνάιτεντ. Οι «Κόκκινοι» δημιουργούν λιγότερες ευκαιρίες από τη Σαουθάμπτον και τη Γουότφορντ και δέχονται περισσότερα σουτ από τη Λέστερ και τη Γουλβς. Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα ότι η ομάδα καλύτερα να έχει τον Πορτογάλο, παρά να μένει χωρίς αυτόν μιας και δεν υπάρχει πλάνο. 

Το μεγάλο ελάττωμα του Μουρίνιο είναι όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα. Η κριτική του ξεφεύγει και η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στους γύρω του. Αυτό δημιουργεί μια τοξική ατμόσφαιρα που δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι, ενώ είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει στη Γιουνάιτεντ. Αν καταφέρει και αλλάξει την εικόνα θα αποτελέσει κάτι νέο στην καριέρα του. Αυτή τη στιγμή πάντως κάτι τέτοιο είναι… απίθανο. Πιο προβλέψιμο είναι ότι η Μάντσεστερ συνεχίζει να μπερδεύει, ο Πορτογάλος πιέζει για τη νίκη, πανηγυρίζει γι αυτή έξαλλα, αλλά… εκτρέπει την ευθύνη στην ήττα. Ισως είναι μια στρατηγική ιδανικής εξόδου… Ενα πράγμα είναι αναμφισβήτητο: τίποτα δεν λειτουργεί στο Ολντ Τράφορντ όπως ήλπιζε ο Μουρίνιο.

Πηγή: Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This