Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Τελείωσε παιχνίδι ο Ολυμπιακός χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη στην πεντάδα, με επιλογή του προπονητή του; Εξ ορισμού το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί «είδηση μεγατόνων» για τα δεδομένα των «ερυθρόλευκων» και θα μας απασχολούσε το σημερινό πρωινό, είτε κέρδιζαν, είτε έχαναν οι Πειραιώτες από τη Φενέρ.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ δέχεται ουκ ολίγα… πυρά για την απόφασή του. Διάβασα ακόμη και άρθρα στα οποία χρησιμοποιήθηκε η φράση «απαγορεύεται να τελειώνει ο Ολυμπιακός παιχνίδι χωρίς τον Σπανούλη στην πεντάδα». Αν έμπαινε το σουτ του Γκος στο φινάλε ή το φόλοου του Μιλουτίνοφ, πιθανότατα άπαντες θα έβγαζαν το καπέλο στον Αμερικάνο προπονητή επειδή «τόλμησε αυτό που δεν είχε τολμήσει κανείς συνάδελφός του στο παρελθόν».

Αναρωτιέμαι, όμως, ειλικρινά ως πότε θα φαίνεται παράδοξο σε όλους μας να τελειώνει ο Ολυμπιακός παιχνίδια χωρίς τον «Kill Bill» στην πεντάδα του. Να παραφράσω την απορία μου: Πόσο χρονών πρέπει να φτάσει ο τεράστιος Βασίλης Σπανούλης για να πάψει ο Ολυμπιακός να εξαρτάται από τη δική του απόδοση και τη δική του παρουσία κατά τη διάρκεια των αγώνων; Πότε, επιτέλους, πρέπει να αναδείξουν οι «ερυθρόλευκοι» και άλλους πρωταγωνιστές έτσι ώστε να μπορούν να κερδίζουν παιχνίδια και χωρίς τον φυσικό τους ηγέτη, ο οποίος όμως μπήκε πριν από δύο μήνες στο 37ο έτος της ηλικίας του;

Αν υπήρχε ένα πρόβλημα την περσινή χρονιά στους Πειραιώτες είναι ότι άπαντες… κρύβονταν πίσω από τον μεγάλο αρχηγό στα δύσκολα! Όσο έλειπε – στο ξεκίνημα της χρονιάς – ο Ολυμπιακός θύμιζε Λερναία Ύδρα και σε κάθε παιχνίδι γεννούσε διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Μόλις επέστρεψε από τον τραυματισμό του ο Kill Bill, ακόμη και παίκτες που είχαν αλώσει μέχρι και την έδρα της Φενέρ, αισθάνονταν μεγαλύτερη σιγουριά όταν η μπάλα βρίσκονταν στα χέρια του Σπανούλη από τα δικά τους…

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν έκανε ή δεν έκανε καλά το βράδυ της Πέμπτης ο Ντέιβιντ Μπλατ, ούτε φυσικά αν θα κέρδιζε ο Ολυμπιακός με τον Βασίλη στην πεντάδα του. Ξέρω, όμως, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει να συνιστά είδηση η μη παρουσία του Σπανούλη στην «ερυθρόλευκη» πεντάδα ακόμη και σε στιγμές που η μπάλα… ζεματάει.

Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, μια ιστορική αλλαγή σελίδας που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί οποιαδήποτε ομάδα. Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος του αθλητή που λέγεται Βασίλης Σπανούλης, που δεδομένα η μετάβαση από την «εποχή Σπανούλη» στη «μετά Σπανούλη εποχή» (η οποία αναπόφευκτα θα έρθει σε 1 ή το πολύ 2 χρόνια) είναι απίστευτα δύσκολη στη διαχείριση και μοιραία θα περάσει από σαράντα κύματα. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να σταματήσει το χρόνο και να έμενε πάντα νέος ο «Kill Bill», αλλά δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.  

Είναι μια πραγματικότητα που ο Ολυμπιακός πρέπει να αντιμετωπίσει. Αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα απίστευτα χαρίσματα του αρχηγού του (ακόμη και στην ηλικία που βρίσκεται), αλλά αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις χτυπητές αδυναμίες του στο παρκέ που όσο περνούν οι μήνες γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Γιατί είναι προφανές ότι όσο ο Ολυμπιακός παραμένει «η ομάδα του Σπανούλη», τόσο πιο εύκολος στόχος είναι για τους αντιπάλους του. Γιατί είναι προφανές ότι όσο ο Ολυμπιακός παραμένει «η ομάδα του Σπανούλη», η βασική εντολή των αντίπαλων προπονητών θα είναι «χτυπήστε τον Σπανούλη στην άμυνα», ή «κουράστε τον Σπανούλη». Και δεν θα διστάζουν να το κάνουν ακόμη και με παίκτες της… δεύτερης γραμμής, όπως ο Λεκαβίτσιους ή ο Μαχμούτογλου, οι οποίοι μπορεί να μην φτάνουν ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Σπανούλη σε κλάση, πλην όμως υπερτερούν σε ενέργεια και φρεσκάδα.

Επειδή, λοιπόν, ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν έχει έρθει στον Πειραιά για… περατζάδα ενός χρόνου, αλλά για να χτίσει και την ομάδα της μετά Σπανούλη εποχής, θα πρέπει σιγά – σιγά να προσαρμοστούμε όλοι μας και σε νέα δεδομένα. Και, επαναλαμβάνω, είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος του Βασίλη που τίποτα δεν θα είναι εύκολο στη συγκεκριμένη μετάβαση…

ΥΓ1: Νομίζω ότι οι διαφοροποιήσεις στο ρόστερ του Ολυμπιακού εν μέσω της σεζόν, έχουν ήδη «κλειδώσει». Το ερώτημα είναι αν θα είναι μία ή δύο, αν θα αφορούν την περιφέρεια ή τους ψηλούς (ή και τις δύο γραμμές) και αν θα αφορούν προσθήκες ή αντικαταστάσεις. Σύντομα θα έχουμε τις απαντήσεις μας…

ΥΓ2: Υπομονή και στήριξη! Αυτό χρειάζεται ο μπασκετικός Ολυμπιακός. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται το μεταίχμιο που βρίσκεται η ομάδα και πόσο σημαντικό είναι να έχει τον κόσμο στο πλευρό της (και στα καλά και στα δύσκολα), μάλλον δεν έχει αγαπήσει πραγματικά τα παιδιά του Πειραιά που εκτόξευσαν την τελευταία δεκαετία τον κόσμο του Ολυμπιακού στα ουράνια!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This