Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Πίσω στη (μακρινή από πάσης απόψεως) σεζόν 1988-89, όχι δεν είχαμε κομπιούτερ, αλλά δεν ξέραμε καν τι ν’ τούτα!

Τη δουλειά μας τότε την κάναμε είτε με το χέρι (εξ ου και τα περίφημα χειρόγραφα) είτε με τη γραφομηχανή, όσο για την αποστολή των κειμένων, δεδομένου ότι το e-mail ήταν ακόμη μια άγνωστη λέξη, αυτά τα στέλναμε στην εφημερίδα με το φαξ. Ας είναι καλά η πολύτιμη τότε τηλεομοιοτυπία, διότι αλλιώς θα πιανόταν το χέρι μας κρατώντας την τηλεφωνική συσκευή που μάλιστα δεν ήταν ασύρματη!

Φλυαρώ τώρα και τα γράφω όλα αυτά, για να καταδείξω το μέγεθος της έκπληξης που ένιωσα εκείνο το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου του 1989, όταν μάζεψα από τη συσκευή του φαξ στο αθλητικό τμήμα του «Ελεύθερου Τύπου» το στατιστικό φύλλο του αγώνα Ολυμπιακός-Πανιώνιος. Ξαφνικά άρχισα να αλαλάζω, σαν να ήμουν ο Αρχιμήδης, την ώρα που έχοντας να ανακαλύψει την αρχή της άνωσης, βγήκε γυμνός έξω από το σπίτι του και φώναζε «εύρηκα, εύρηκα»!

Οι συνάδερφοι στην εφημερίδα με κοίταξαν απορημένοι κι ήταν έτοιμοι να καλέσουν τους κυρίους με τις… άσπρες μπλούζες και να μου φορέσουν τον… ζουρλομανδύα, αλλά εγώ το χαβά μου: έβλεπα και ξανάβλεπα το χαρτί με τα στατιστικά νούμερα και τα μάτια μου παρέμεναν γουρλωμένα, στη θέα των αριθμών που… ασφυκτιούσαν στα τετραγωνάκια του φύλλου στατιστικής της υπηρεσίας του Κώστα Γαλάνη, δίπλα από το όνομα του Μαρκ Λάντσμπεργκερ!

Τι είχε κάνει ο ξανθομάλλης (αλλά με σχετικά προχωρημένη καράφλα) Αμερικανός σέντερ/φόργουορντ του Πανιωνίου: απλούστατα είχε κατεβάσει 31 ριμπάουντ, μια επίδοση που για τα δεδομένα της εποχής θεωρούνταν πέρα από κάθε φαντασία. Αλλά, διάβολε, και για τα σημερινά δεδομένα παραμένει τέτοια, άλλωστε αυτό το ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί ακόμη και πιθανότατα θα παραμείνει εν ισχύι εις τους αιώνας των αιώνων!

Σαν το 47.60 που πέτυχε στις 6 Οκτωβρίου του 1985 η Ανατολικογερμανίδα Μαρίτα Κοχ στα 400 μέτρα, ένα πράγμα!

Παρεμπιπτόντως ο μόνος παίκτης της Α1, ο οποίος πλησίασε το μεγάλο ρεκόρ του Λάντσμπεργκερ ήταν (όχι ο Ρόι Τάρπλεϊ, αλλά) ο Ερικ Τέιλορ, στην τέταρτη αγωνιστική της σεζόν 2002-03 κατά την οποία ως παίκτης του Ηρακλείου «κατέβασε» 27 ριμπάουντ στον αγώνα με την Ολύμπια Λάρισας.

Δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν είχε σκαρωθεί ακόμη ένα σύνθημα που έγινε και παραμένει πολύ της μόδας, γιατί σίγουρα εκείνο το βράδυ οι φίλαθλοι του Πανιωνίου θα φώναζαν «είναι τρελός ο καραφλός»!

Εκτός από τρελός, ο Μαρκ ήταν και πρωταθλητής του ΝΒΑ και μάλιστα δυο φορές: το 1980 και το 1982 με τους Λέικερς, που ήταν η δεύτερη ομάδα της καριέρας του στο ΝΒΑ μετά τους Σικάγο Μπουλς. Προερχόμενος από το πανεπιστήμιο Αριζόνα Στέιτ, ο (γεννημένος στις 21 Μαϊου του 1955 στη Νορθ Ντακότα) Λάντσμπεργκερ επιλέχθηκε στο Νο 35 του ντραφτ του 1977 από τους Μπουλς, στους οποίους αγωνίστηκε για τρεις σεζόν. Ακολούθησαν άλλες τρεις περίοδοι στους Λέικερς και μία στους Ατλάντα Χοκς, ενώ από το 1984 έως το 1992 ο Μαρκ αγωνίστηκε στην Ευρώπη, με τη Φορλί (1984-1988), τον Πανιώνιο (1988-89), τη Μοντεκατίνι (1989-91) και την ισπανική Βιγιάλμπα (1991-92), για να τερματίσει την καριέρα του στην Κομοντόρο Ριβαντάβια της Αργεντινής.

Με ύψος μόλις 2.03 και μη μπορώντας να πηδήξει ούτε πάνω από το… «Βήμα της Κυριακής» (sic), o Λάντσμπεργκερ είχε μια μοναδική ικανότητα στη συλλογή των ριμπάουντ: άρπαζε τις μπάλες σαν να ήταν φιστίκια, χάρη στην εκπληκτική (θαρρείς πως ήταν έκτη) αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Αυτό το ένστικτο και το συνακόλουθο timing του επέτρεπαν να… μαντεύει πού και πότε ακριβώς θα αρχίσει να πέφτει η μπάλα για να απλώσει τα χέρια του και να τη γραπώσει!

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στον Γιώργο Κούβαρη και δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου του 2012 στη στήλη ρετρό «Χρόνια και ζαμάνια» της ιστοσελίδας«sentragoal.gr» είχε σχολιάσει ως εξής την εντυπωσιακή δεινότητα του στα ριμπάουντ: «Το ριμπάουντ είναι μια ικανότητα να προβλέψεις πού θα πάει η μπάλα από τη στιγμή που θα χτυπήσει στο σίδερο και μετά. Είναι ένστικτο! Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο το πως θα χρησιμοποιήσεις το σώμα σου και το πως θα μπλοκάρεις τον αντίπαλο. Το timing έρχεται σε δεύτερο ρόλο. Πλέον δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν αυθεντικοί ριμπάουντερ. Μοναδική εξαίρεση ίσως να είναι ο Κέβιν Λαβ των Τίμπεργουλβς».

Ο Λάντσμπεργκερ ήταν σεσημασμένος για την ικανότητα του στα ριμπάουντ από τα γυμνασιακά χρόνια του. Αργότερα ως τεταρτοετής παίκτης του Αριζόνα Στέιτ είχε μέσο όρο 14.4 με ρεκόρ τα 27 σε έναν αγώνα. Στους Μπουλς είχε μέσο όρο 7.4 πόντους και 7.6 ριμπάουντ, με ρεκόρ τα 29 που «κατέβασε» στις 28 Ιανουαρίου του 1979 (δέκα χρόνια παρά μία ημέρα πριν από την ιστορική επίδοση του στο ελληνικό πρωτάθλημα) σε αγώνα με τους Ντένβερ Νάγκετς, μάλιστα εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε έβδομος σε ολόκληρο το ΝΒΑ στα επιθετικά ριμπάουντ.

Στις επτά σεζόν που έπαιξε στο ΝΒΑ ο Mαρκ είχε περισσότερα ριμπάουντ (2.681) από πόντους (2.468), ενώ συνέχισε το βιολί του στην Ευρώπη: Με τον Πανιώνιο κόντρα στον Ολυμπιακό πήρε 31 και τελείωσε τη σεζόν με μέσο όρο 17.9, ενώ στις 11 Νοεμβρίου του 1990 με τη Μοντεκατίνι κόντρα στη Σάσαρι, πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 34!

Εκείνη την Κυριακή (29 Ιανουαρίου1989) ο Λάντσμπεργκερ βάδισε στα χνάρια του.. Γκάλη! Το προηγούμενο βράδυ, στον αγώνα Παναθηναϊκός-Αρης (80-95), ο Νικ είχε πετύχει 43 πόντους και το… γλυκό των στατιστικών επιτευγμάτων έδεσε με τα 31 ριμπάουντ του Μαρκ. Ο Πανιώνιος επιτιθέμενος από… εδάφους και από… αέρος επικράτησε άνετα του Ολυμπιακού, που αγωνίστηκε χωρίς τον Κάρεϊ Σκάρι με 82-67, ενώ ο Λάντσμπεργκερ πήρε μόλις ένα ριμπάουντ λιγότερο απ’ όσα μάζεψαν όλοι μαζί οι γηπεδούχοι (31-32)!

Ο Αμερικανός σέντερ πέτυχε ένα από τα συνηθισμένα του double double, καθώς εκτός από τον… ορυμαγδό των ριμπάουντ, σημείωσε επίσης 23 πόντους, έχοντας μεταξύ άλλων 3 στα 6 τρίποντα! Ο Πανιώνιος μάζεψε συνολικά 53 ριμπάουντ (36 αμυντικά-17 επιθετικά), επίδοση που επίσης συνιστούσε το καλύτερο έως τότε ρεκόρ της Α1.

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παραγιός 18, Μανιάτης 16, Αγγέλου 3, Καμπούρης 2 (1/10δ., 8ρ.), Ελληνιάδης 7, Παναγιωτόπουλος 1, Οικονόμου 14 (5/5δ., 0/3τρ., 4/4β.), Παπαδάκος 8. Προπονητής: Γιατζόγλου

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φ. Χριστοδούλου 20, Γάσπαρης 7, Κορωναίος 20, Λινάρδος 8 (11ρ.), Χρ. Χριστοδούλου 4, Λάντσμπεργκερ 23 (5/10δ., 3/6τρ., 4/6β., 21-10ρ.), Καραμανώλης. Προπονητής: Βλάντο Τζούροβιτς.

Διαιτητές: Λόρτος-Πιτσίλκας

Με τον Πανιώνιο ο Λάντσμπεργκερ αγωνίστηκε σε 19 ματς με μέσο όρο 18.7 πόντους (118/217δ., 29/68τρ., 32/69β.) και 17.9 ριμπάουντ). Μετά το τέλος της καριέρας του εγκαταστάθηκε μονίμως στο Φοίνιξ, όπου ασχολείται με επιχειρήσεις, έχοντας μεταξύ άλλων στην ιδιοκτησία του εστιατόρια και κοσμηματοπωλεία.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This