Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Η Παρασκευή που έρχεται, η αύριον ημέρα δηλαδή, είναι ένα αριστούργημα προγραμματισμού για το μπάσκετ. Για πρώτη φορά μέσα στη φετινή σεζόν, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν την ίδια βραδιά: οι «πράσινοι» με τη Χίμκι στη Ρωσία στις 7 μμ και οι «κόκκινοι» με τη Μπουντούτσνοστ στο Φάληρο στις 9.30 μμ.

Πριν σπεύσετε να σημειώσετε ότι «τουλάχιστον δεν συμπίπτουν οι δύο αγώνες», ακούστε το καλύτερο ή μάλλον το χειρότερο. Στις 7 παίζει και η Εθνική μπάσκετ. Επί ελληνικού εδάφους, με αντίπαλο τη Γερμανία.

 
Στην Πάτρα, όπου μεταφέρθηκαν προσωρινά οι εργασίες μετά από μία πολύμηνη κονσομασιόν στους τοπικούς Ομοσπονδιάρχες του Ηρακλείου. Στην Πάτρα του Τσαγκρώνη. Στις 30 Νοεμβρίου. Άλαλα τα χείλη των ασεβών, των μη προσκυνούντων.

Ακόμα και εγώ, ο άρρηκτα διαζευγμένος με τα θρησκευτικά, γνωρίζω ότι εκείνη την ημερομηνία γιορτάζει ο πολιούχος της Πάτρας άγιος Ανδρέας. Και ότι, επιπρόσθετα, η εβδόμη απογευματινή της Παρασκευής είναι ώρα εργάσιμη.

Όσοι δεν έχουν μαγαζί ή άλλη εργασία, θα πάνε να προσκυνήσουν το κάρα. Όσοι δεν ενδιαφέρονται για το κάρα, θα προσκυνήσουν την Παναθηναϊκάρα ή την Ολυμπιακάρα. Και όλοι μαζί, θα γυρίσουν την πλάτη στην άμοιρη την Εθνικάρα.

Εκτός του αχαιάρχη Τσαγκρώνη, ο οποίος θα καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι. Στο ίδιο γήπεδο, του οποίου το γλιστερό τερέν πυροδότησε το σήριαλ Αντετοκούνμπο το 2017.

Τουλάχιστον τώρα κάνει κρύο, οπότε αποκλείεται να γεμίσει το παρκέ με υδρατμούς. Ούτε θα μαζευτεί πολύς κόσμος, για να δημιουργήσει πρόβλημα με την ενοχλητική συνήθειά του να αναπνέει.

Ναι, ξέρω. Το ματς είναι αδιάφορο. Όχι. Δεν υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι, όταν μιλάμε για την Εθνική ομάδα. Είναι θέμα αρχής. Εθνικής παρούσης, πάσα αδιαφορία παυσάτω. Εδώ μιλάμε για έρωτες και επίσημες αγαπημένες, όχι για βαθμολογίες και κληρώσεις.

Πρόκειται για κανονική ασέβεια απέναντι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και στα λάβαρά του, άσχετα αν συνήθισαν τα βουνά στα χιόνια.

Οι παίκτες και ο προπονητής που στελέχωσαν την Εθνική Ανδρών στα προηγούμενα (και στα δύο επόμενα) «παράθυρα» κέρδισαν το δικαίωμα στον σεβασμό, στην εκτίμηση και στη βίζα για Πεκίνο-Σανγκάη. Μπλε χαλί έπρεπε να στρωθεί στο διάβα τους, όχι χαλίκι και κουρελού.

Μισό λεπτό, να προσθέσω και το άλλο. Ο αγώνας με τη Γερμανία δεν είναι ακριβώς αδιάφορος. Και δεν αναφέρομαι στο γόητρο ούτε στην επιχείρηση 12-0.

Μέχρι να αποφασίσει η πολύπλαγκτος και χαροκαμένη FIBA να εξηγήσει τα κριτήρια επιλογής των ομάδων που θα τεθούν επικεφαλής των Ομίλων του Μουντομπάσκετ, κάθε νίκη ή ήττα μετράει στην ειδική βαθμολογία.

Στο απίθανο σύστημα διεξαγωγής που σκαρφίστηκαν οι Φιμπαίοι φωστήρες, οι Όμιλοι είναι οκτώ. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση του λεγόμενου ranking. Αλλά η 7η Σλοβενία πάει φουλ για αποκλεισμό και η 8η Κροατία κινδυνεύει.

Η διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κίνα βρίσκεται πιο χαμηλά (29η), αλλά εικάζεται ότι μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή κάποιου Ομίλου, για λόγους εμπορικούς. Και τότε, μπορεί να βρεθεί η Εθνική μας στο δεύτερο ράφι, αντί για το πρώτο. Και να έχει για πρώτο παρτενέρ π.χ. τις ΗΠΑ, αντί για κάποιο Πουέρτο Ρίκο ή Βραζιλία.

Οι Όμιλοι απαρτίζονται από τέσσερις ομάδες και τα εισιτήρια για την επόμενη φάση είναι μόνο δύο. Μάζευε, λοιπόν, ποντάκια για το ranking και ας είναι και ρώγες. Ποτέ δεν ξέρεις, πού θα χρησιμεύσουν.

Θα μπορούσε, υποθέτω, να διεξαχθεί ο αγώνας Πέμπτη, όπως έξι άλλα των ευρωπαϊκών προκριματικών (αρχής γενομένης από το Τουρκία-Ισπανία). Ή να ξεκινήσει στις 21.30, ώστε να μη συμπέσει με τα ψώνια του λαού.

Ή ακόμα και να διεξαχθεί Σάββατο απομεσήμερο, μολονότι η Εθνική έχει νέο, εξίσου «αδιάφορο» παιχνίδι το βράδυ της Δευτέρας στο Βελιγράδι (όταν η επίσης αήττητη Γερμανία θα αντιμετωπίζει στη Στουτγάρδη την Εσθονία).

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αγώνες της ελληνικής ομάδας με Εσθονούς και Βρετανούς έγιναν με απόσταση 48 ωρών μεταξύ τους, όπως και οι αντίστοιχοι των αντιπάλων της.

Δεν βαριέσαι, θα φροντίσει ο άγιος Ανδρέας, να γεμίσει αύριο το «Τόφαλος». Και ο όσιος Τσαγκρώνης. Τουλάχιστον Λιθουανοί και Ιταλοί κατόρθωσαν να ξεκολλήσουν το μεταξύ τους παιχνίδι, από το αποψινό Ζαλγκίρις-Αρμάνι…

Όσο για την τηλεθέαση, που θα αγγίξει το μηδέν, έτσι κι αλλιώς ουδείς βλέπει ΕΡΤ. Εκτός αν δείχνει ποδόσφαιρο. Αυτό δεν αποδέχθηκαν τα αφεντικά της κρατικής τηλεόρασης, όταν πλήρωσαν ζεστό κρατικό χρήμα για να προβάλουν το πρωτάθλημα των κακοποιών, των χουλιγκάνων, των χρυσαυγιτών και των στημένων αγώνων;

Πάλι καλά, λοιπόν, που δεν έχει και κανένα καυτό Παναιτωλικός-Πλατανιάς την ίδια ώρα, για να ρίξει την Εθνική μπάσκετ στην ανάγκη της μαγνητοσκόπησης.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This