Επιλογή Σελίδας

Πολλά γκολ, τρελές ανατροπές, απρόσμενοι ήρωες, τίτλοι που χάνονται, εισιτήρια για το Champions League, διάφορα τρελά και παλαβά που έχουν συμβεί σε πέντε αξέχαστα ματς της Premier League.

5. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ-ΤΟΤΕΝΑΜ 0-1 (5/5/2010)


Κάθε ματς στο οποίο ρόλο ο Χάρι Ρέντναπ και παιζόταν το 4ο εισιτήριο για το Champions League, ήταν δεδομένο ότι θα έμπαινε στη λίστα με τα αγαπημένα του Sky Sports. Ειδικά αυτό, σε μια σεζόν όπου ο προπονητής ανέλαβε την Τότεναμ στη ζώνη του υποβιβασμού και την έφτασε ένα ματς μακριά από την έξοδο στο Champions League, με τους Λονδρέζους να πάνε σε αυτό τον αγώνα έχοντας προβάδισμα ενός βαθμού. Η εκπληκτική εμφάνιση των Λέντλεϊ Κινγκ και Εουρέλιο Γκόμες κράτησε άσφαιρους τους Κρεγκ Μπέλαμι και Κάρλος Τέβες, με τους Spurs να έχουν τον έλεγχο από το ξεκίνημα. Ο Πίτερ Κράουτς σημάδεψε τον δοκάρι, πριν ο (δανεικός) τερματοφύλακας Μάρτον Φούλοπ πει “όχι” στον Ζερμέν Ντεφόε. Ο Κράουτς, τελικά, εξιλεώθηκε αργότερα για τις χαμένες ευκαιρίες, σκοράροντας μετά τη σέντρα του Γιουνές Καμπούλ, δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς. Αυτοί συνεχίστηκαν και μετά το τέλος του ματς, με τον Ντέιβιντ Μπέντλεϊ να διακόπτει τις δηλώσεις του Ρέντναπ για να τον λούσε με έναν κουβά παγωμένο νερό. Η Σίτι, τελικά, θα έπαιρνε εκδίκηση ένα χρόνο μετά, νικώντας με το ίδιο σκορ, αλλά το γκολ του Κράουτς σε αυτό το 0-1 ήταν η αρχή της πορείας της Τότεναμ ως τους προημιτελικούς του Champions League.

4. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ. 3-3 (4/1/1994)

Η Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 26 χρόνια και η προσπάθεια του Αλεξ Φέργκιουσον να αλλάξει την ιστορία προσπερνώντας τη Λίβερπουλ είχε μόλις ξεκινήσει. Και αυτό το ματς, απέδειξε τη μεγάλη διαφορά ποιότητας ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες, η οποία ήταν πρωτοφανής για την εποχή της Premier League. Η Λίβερπουλ ήταν στην 7η θέση και 21 βαθμούς πίσω από τους αντιπάλους τους, οι οποίοι ήταν και αήττητοι για 17 σερί ματς. Η Γιουνάιτεντ έδειχνε έτοιμη να τα κάνει 18 αφού ήταν μπροστά με 0-3 μετά τα πρώτα 23 λεπτά, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ο Νάιτζελ Κλαφ μείωσε σε 1-3 και έβαλε ακόμη ένα γκολ πριν το τέλος του ημιχρόνου, δίνοντας ελπίδες στη Λίβερπουλ και κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να δικαιώσει τα 2,3 εκατ. λίρες που κόστισε ο ίδιος. Τελικά, 10 λεπτά πριν το τέλος, ο Νικ Ράντοκ έκανε το 3-3, με τον Πέτερ Σμάιχελ να παραδέχεται χρόνια αργότερα ότι ειπώθηκαν διάφορα ανάμεσα στον ίδιο και τον Φέργκιουσον μετά τη λήξη.

3. ΛΕΣΤΕΡ-ΑΡΣΕΝΑΛ 3-3 (27/8/1997)

Η Αρσεναλ θα κατακτούσε τελικά τον τίτλο στο τέλος εκείνης της σεζόν, της πρώτης ολόκληρης του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της, με τα παιχνίδια της να είναι σίγουρα value for money. Το 3-2 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα, καταγράφηκε ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της Premier League, όπως και αυτό το 3-3 με την Λέστερ στο Filbert Street. Ο σταρ του show ήταν ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο οποίος είχε ανοίξει το σκορ με ένα ωραίο curler, πριν βάλει ακόμη ένα γκολ στη συνέχεια. Οι Κανονιέρηδες ήταν μπροστά, χαλαροί, με 2-0 μόλις έξι λεπτά πριν το τέλος, όταν μια αποτυχημένη προσπάθεια για διώξιμο είχε ως συνέπεια η μπάλα να πάει στον Εμίλ Χέσκεϊ, ο οποίος μείωσε σε 1-2. Και όταν ο Ματ Ελιοτ ισοφάρισε, χάρη και σε μια κόντρα στην πορεία της μπάλας, σε 2-2 στο 93, η Λέστερ πίστεψε ότι πήρε την ισοπαλία. Αμέσως μετά, όμως, ο Μπέργκαμπ κατέβασε άψογα την μπάλα μετά την πάσα του Ντέιβιντ Πλατ και με ωραίο τρόπο έκανε το 2-3 με χατ-τρικ. Παρ’ όλα αυτά, το Filbert Street δεν τα είχε δει όλα ακόμη. Η Αρσεναλ δεν κατάφερε να αμυνθεί σωστά σε ένα κόρνερ στο 96′ και ο αρχηγός της Λέστερ, Στιβ Γουόλς, ήταν εκεί για να γράψει το τελικό 3-3, σε ένα από τα πιο δραματικά φινάλε στην ιστορία της Premier League.

2. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΑΡΣΕΝΑΛ 4-4 (21/4/2009)

Η Λίβερπουλ κυνηγούσε τον τίτλο το 2008/09 μέσα σε μια κατάσταση χάους. Φήμες, τις οποίες μετέδωσε το Sky Sports, ήθελαν τον Ράφα Μπενίτεθ να έχει απολυθεί την ημέρα που νίκησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabeu. Ανέτρεψαν το 0-2 του ημιχρόνου για να νικήσουν τη Μάντσεστερ Σίτι. Βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο Old Trafford για να νικήσουν το 4-1. Μέσα σε όλο αυτό το δράμα, οι Reds του Ράφα πάντα έδειχναν να τα καταφέρνουν, μέχρι που ήρθε αυτό το ματς… Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το να δεχθείς γκολ στο 90′ για να βρεθείς πίσω στο σκορ με 4-3 και τελικά να πάρεις βαθμό, το βλέπεις σαν επιτυχία. Οχι σε αυτή την περίπτωση όμως. Ο Αντρέι Αρσάβιν έβαλε μπροστά τους Κανονιέρηδες με 1-0 στο ημίχρονο, πριν έρθουν δύο σέντρες του Ντιρκ Κάουτ -μία για τον Φερνάντο Τόρες και μία για τον Γιοσί Μπεναγιούν- βοηθήσουν τους Reds να ανατρέψουν την κατάσταση. Δύο λάθη των πλάγιων μπακ, Αλβαρο Αρμπελόα και Φάμπιο Αουρέλιο, έδωσαν τη δυνατότητα στον Αρσάβιν να κάνει χατ-τρικ και να βάλει την Αρσεναλ μπροστά με 3-2, αλλά ο Τόρες σκόραρε ξανά και ισοφάρισε σε 3-3, με 20 λεπτά να απομένουν. Στο 90′ η Λίβερπουλ κέρδισε κόρνερ από την πλευρά του Kop, όλοι περίμεναν να πανηγυρίσουν γκολ αλλά τελικά ένας 20χρονος Θίο Γουόλκοτ έφυγε στην κόντρα και έδωσε την ασίστ στον Αρσάβιν για το 3-4 με το 4ο γκολ του Ρώσου! Ο Μπεναγιούν τελικά ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και μπορεί αυτή η ισοπαλία να την έβαλε στην κορυφή στη διαφορά τερμάτων, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε δύο ματς λιγότερα και τελικά κατέκτησε τον τίτλο.

1. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΝΙΟΥΚΑΣΛ 4-3 (3/4/1996)

Πριν το γκολ του Σέρχιο Αγουέρο στη νίκη τίτλου της Μάντσεστερ Σίτι το 2012, η πιο αξιομνημόνευτη περιγραφή του Μάρτιν Τάιλερ ήταν αυτή στο γκολ νίκης του Σταν Κόλιμορ σε αυτό το Λίβερπουλ-Νιούκασλ. Ενα τρελό ματς, το οποίο ενθουσίασε ακόμη και τον Κέβιν Κίγκαν, όπως παραδέχθηκε αμέσως μετά τη λήξη, παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες της ομάδας του για πρωτάθλημα μειώθηκαν έπειτα από αυτή την ήττα. Ο Ρόμπι Φάουλερ είχε δώσει το προβάδισμα στη Λίβερπουλ από το 2′, αλλά σύντομα η Νιούκασλ ανέτρεψε την κατάσταση χάρη στα γκολ των Λες Φέρντιναντ και Νταβίντ Ζινολά. Ο Φάουλερ σκόραρε ξανά για να ισοφαρίσει στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά η Νιούκασλ αντέδρασε ξανά και πέρασε πάλι μπροστά (2-3) με το γκολ του Φαουστίνο Ασπρίγια, για να έρθει νέα ισοφάριση από τον Κόλιμορ και ενώ απέμεναν 20 λεπτά. Για να φτάσουμε τελικά στο δραματικό φινάλε με το 4-3 -πάλι- από τον Κόλιμορ και την τρελή αντίδραση του Κίγκαν. Αυτό θα ήταν το σκορ στο αντίστοιχο ματς και την επόμενη σεζόν, με τον Φάουλερ να σκοράρει στις καθυστερήσεις τότε.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This