Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Στο φετινό Μαραθώνιο της Championship, του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη, η Νόριτς έχει ξεχωρίσει στην πρώτη θέση. Τα «Καναρίνια» δεν ξεκίνησαν καλά, όμως βελτιώνονται, παίρνουν αποτελέσματα και δείχνουν ότι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την άνοδο. Στην πορεία τους αυτή ξεχωρίζει ο Τέεμου Πούκι, γνωστός και στη χώρα μας. Για την περίπτωσή του είχε ενδιαφερθεί παλιότερα ο Παναθηναϊκός και φέτος ο ΠΑΟΚ. Τελικά, το καλοκαίρι επέλεξε τη Νόριτς και δείχνει να δικαιώνεται. Ο ποδοσφαιριστής όμως που κάνει τη διαφορά και εξελίσσεται μέσα από τον οργανισμό της Νόριτς είναι ο Εμιλιάνο Μπουενδία.

Ο Αργεντινός είναι υποψήφιος καλύτερος παίκτης της κατηγορίας για τον μήνα Νοέμβριο και η ιστορία του δεν διαφέρει και πολύ από αυτές των εκατοντάδων Αργεντινών που αναζητούν από μικρή ηλικία την ποδοσφαιρικής του Ιθάκη μακριά από την πατρίδα. Ο Μπουενδία ξενιτεύτηκε σε ηλικία 11 ετών, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. Έπαιζε μπάλα από 5 ετών σε σάλα, γεγονός που τον βοήθησε να χτίσει τεχνική και να μάθει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Από τους Καδέτες του Σαν Μαρτίν, οι οποίοι έχουν βγάλει κι άλλα χαρισματικά ταλέντα, βρέθηκε στη Μαδρίτη και τις ακαδημίες της Ρεάλ. Προτάθηκε από τον συμπατριώτη του και πρώην blanco Χουάν Εσνάιδερ, δοκιμάστηκε και η «Βασίλισσα» αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία. Φιλοξενήθηκε στην αρχή από τον Εσνάιδερ. Ένα παιδί μόνο του, χωρίς γονείς και αδέρφια σε μια ξένη χώρα, που προσπαθούσε να συνηθίσει στον ρυθμό και την ταχύτητα της Ισπανίας. Την επόμενη σεζόν η οικογένειά του τον ακολούθησε, όμως η Ρεάλ Μαδρίτης απεφάνθη ότι δεν είναι στους εκλεκτούς για να συνεχίσει.

Η Χετάφε ήταν εκείνη που κινήθηκε για την απόκτησή του και στο νότο της πρωτεύουσας, ο μικρός βρήκε τις συνθήκες για να ωριμάσει. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται περισσότερο ως «δεκάρι», δουλεύτηκε σωματικά με διατροφή και στοχευμένες ασκήσεις και τελικά κλήθηκε στην Κ-20 της Αργεντινής. Η εξέλιξη συνεχιζόταν και τον Δεκέμβριο του 2014 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, παίζοντας σε αγώνα Κυπέλλου. Το καλοκαίρι του 2016, παρά τον υποβιβασμό των Μαδριλένων, υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Ωστόσο, την επόμενη σεζόν δεν ήταν στα πλάνα του προπονητή. Κι έτσι αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στην Κουλτουράλ Λεονέσα. Μια γεμάτη σεζόν με πέντε γκολ και 12 ασίστ τον έφερε ξανά στον αφρό. Η Νόριτς, παρακολουθώντας την εξέλιξή του πρόλαβε τους Ισπανούς και τον απέκτησε για μόλις 1.5 εκατομμύριο.

Ο Μπουενδία χρησιμοποιήθηκε μόνο μια φορά, ως αλλαγή στα πρώτα έξι ματς της σεζόν στην Championship. Στο 3-1 με την Κάρντιφ για το League Cup έφτιαξε δύο γκολ και από τότε δεν ξανακοίταξε πίσω. Έχει ξεκινήσει βασικός στα 14 από τα 15 παιχνίδια που ακολούθησαν και μετρά ήδη οκτώ ασίστ και τρία γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Σε μια δήλωση άδικη για τους υπόλοιπους, αλλά χαρακτηριστική για τον ίδιο, ο προπονητής του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εργατικότητά του, τονίζοντας ότι δεν είναι σύνηθες φαινόμενο για τους Νοτιοαμερικανούς. Αυτό είναι και το σημείο κλειδί της προσαρμογής του στο Νησί. Τεχνικά προικισμένος, με γρήγορη σκέψη και διορατικότητα, ο Μπουενδία είναι εξαιρετικός τακτικά όταν η ομάδα του δεν έχει τη μπάλα. Το γκολ με τη Σουόνσι, όπου έκλεψε τη μπάλα στο επιθετικό 1/3 και σκόραρε είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του. Παίζοντας στα δεξιά και συγκλίνοντας, έχοντας έφεση να παίζει με τη μία, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες και είναι ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην κατηγορία. 

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Μπουενδία έγινε βασικός και η συμβολή του στο παιχνίδι της Νόριτς είναι τεράστια, προκαλώντας συζητήσεις γύρω από το όνομά του. Τα «Καναρίνια» από την πλευρά τους βλέπουν τις μετοχές του να εκτινάσσονται, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη σημασία του οργανωμένου δικτύου σκάουτινγκ και της σωστής επικοινωνίας με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που κάποιες φορές οδηγούν ακόμα τα πολύ μεγάλα ταλέντα στην αποτυχία σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, όμως σε βάθος χρόνου η δουλειά θα αποδώσει. Και πλέον, είναι μονόδρομος. Ο Αργεντινός κόστισε ενάμισι εκατομμύριο κι αν δεν παίξει του χρόνου Premier League στο Carrow Road, είναι ήδη πολύ πιθανό να το κάνει με κάποια άλλη ομάδα, σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This