Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Λίγο έλειψε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο από πολύ – πολύ νωρίς τον έναν εκ ων δύο εφετινών στόχων του ο Παναθηναϊκός.

Το «όσο το δυνατόν πιο ψηλά στο Κύπελλο», με το βλέμμα στον μακρινό ορίζοντα του τελικού ή και της εξασφάλισης μιας θέσης στην Ευρώπη μέσω της διοργάνωσης, ταυτόχρονα με την προσπάθεια που καταβάλλεται για μια θέση στην πρώτη πεντάδα της Super League.

Ο Ο.Φ.Ιεράπετρας πήγε στο άδειο (570 εισιτήρια) ΟΑΚΑ, σοβαρός, κεφάτος, ενθουσιώδης και μελετημένος για να τα δώσει όλα. Ο προπονητής του Γιάννης Μάγγος «ξελαρυγγιάστηκε» σαν άλλος… Γιάννης Ιωαννίδης στον πάγκο κι αν ο κίπερ της κρητικής ομάδας δεν είχε κάνει το μοναδικό λάθος του στο 94′ δίνοντας την ευκαιρία της ισοφάρισης στον Αργύρη Καμπετσή, ο Παναθηναϊκός θα κινδύνευε πλέον όχι τόσο με αποκλεισμό, αλλά κυρίως με την απώλεια της πρώτης θέσης του ομίλου του.

ΕΒΑΛΕ ΜΠΕΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ

Όχι πως τώρα, μετά το 2-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν έμπλεξε… Ο Δώνης είναι πλέον υποχρεωμένος την προσεχή εβδομάδα να βάλει τους βασικούς στην Κρήτη εναντίον του Κισσαμικού για να μην ρισκάρει το «Χ2» και την πρωτιά στον όμιλο, ώστε να αποφύγει από τη φάση των «16» διασταύρωση με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και άλλους επικεφαλής ομίλων… Μεσοβδόμαδα με ταξίδι στην Κρήτη, ανάμεσα στα ματς με τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό: όχι και το ιδανικό σενάριο.

Ο κόουτς δεν υποτίμησε τον αντίπαλο αποκλείοντας όλους τους βασικούς από την ενδεκάδα και συνθέτοντας μιας 18άδα Ελλήνων, αποτελούμενη κατά 90% από πιτσιρικάδες. Σχεδόν οι ίδιοι πριν από δύο μήνες είχαν αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και είχαν πάει μια χαρά: 0-1 με γκολ του Μακέντα που είχε μπει ως αλλαγή. Κουντουριώτης – Εμμανουηλίδης αντί Βέργου – Πούγγουρα ήταν οι μόνες τροποποιήσεις.

Με 3-5-2 τότε εκτός έδρας εναντίον oμάδας Super League, με 3-4-3 χθες εντός έδρας εναντίον ομάδας Γ΄ Εθνικής. Λογική φαινόταν η επιλογή του Δώνη, δεδομένου ότι οι «μπέμπηδες» έχουν πια και επιπλέον δύο μήνες δουλειάς αποθηκευμένους μετά από εκείνο το πρώτο ματς Κυπέλλου στο Αγρίνιο, το οποίο θυμόμαστε κυρίως για το ντεμπούτο του 18χρονου Κώστα Αποστολάκη στη γενέτειρα του πατέρα του, που βρισκόταν και χθες στο παγωμένο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει από κοντά τον μικρό.

ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗ – ΜΠΟΥΖΟΥΚΗ

Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο Αποστολάκης, όπως και ορισμένοι άλλοι από τους μικρούς: Κουντουριώτης, Εμμανουηλίδης, Παντελάκης μπορούν πολύ καλύτερα. Οι πιο παλιοί Οικονόμου – Τζανδάρης, επίσης. Κι αν δεν υπήρχε ο τούρμπο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης στο α’ ημίχρονο (έδειξε πρότυπο σωστής νοοτροπίας με την απόδοσή του) και ο αρτίστας Γιάννης Μπουζούκης που μπήκε ως αλλαγή στο β΄μέρος και κατάφερε να συμμαζέψει και να γλυκάνει όλο το παιχνίδι της ομάδας του, ο… σχεδόν «εφηβικός» Παναθηναϊκός θα ήταν πολύ – πολύ χειρότερος!

Ακόμα κι έτσι, ένα ματς το οποίο μπορούσε να είχε κλειδώσει από το 22’ αν ο Αργύρης Καμπετσής είχε ευστοχήσει στο τετ α τετ για το 2-0 θα μπορούσε να γίνει 1-3 στο δεύτερο μέρος! Κι όταν ακόμα κι αυτός ο νεανικός Παναθηναϊκός «χρειάζεται» τις εμπνεύσεις, τις κινήσεις και τον αγωνιστικό εγωισμό ενός Μπουζούκη (που παίζει εφέτος για πρώτη φορά στη Super League!) προκειμένου να βάλει μια ομάδα Γ’ Εθνικής στα καρέ της, μάλλον οι υπόλοιποι μικροί θα πρέπει να αναρωτηθούν τι έκαναν και τι δεν έκαναν χθες.

Ο ΔΩΝΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ

Οι περισσότεροι «μετεξεταστέοι» θα φανεί στο μέλλον αν και κατά πόσο πήραν το μάθημά τους. Ίσως και ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος έκανε σειρά πειραματισμών (ο χειρότερος με τον δεξιοπόδαρο Θεοχάρη αριστερό μπακ και τον Οικονόμου στόπερ από το 15’ όταν άλλαξε τη διάταξη σε 4-2-3-1) και συνολικά αντιμετώπισε το παιχνίδι περισσότερο ως μια «εκπαιδευτική διαδικασία» και δευτερευόντως ως ένα επίσημο ματς Κυπέλλου.

Και επειδή σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό ο προπονητής επηρεάζει τους πάντες περισσότερο από κάθε άλλο στα αποδυτήρια, μάλλον δεν θα δοκιμάσει πολλούς εκ των πιτσιρικάδων την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη. Χθες ο Παναθηναϊκός γλίτωσε την πρώτη εφετινή εντός έδρας ήττα του (πιθανότατα την πρώτη  της ιστορίας του εντός έδρας από ομάδα Γ΄ Εθνικής) για 25 δευτερόλεπτα: στο 93′ 35” πλασάρει εύστοχα ο Καμπετσής…

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΤΣΗ

Μιας και ο λόγος για τον 19χρονο φορ, χθες ο Καμπετσής έχασε τρία γκολ προτού βάλει το… τέταρτο στο 90’+4′. Είναι ολοφάνερο και αναμφισβήτητο το ταλέντο του. Μόλις 19 ετών, αναθρεμμένος στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, με ένα χρόνο στη Γερμανία όπου αγωνίστηκε με τη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ, έχει ήδη πάρει 10 συμμετοχές εφέτος (8 στο πρωτάθλημα + 2 στο Κύπελλο). Ξεκίνησε ως βασικός, αφού ο Μακέντα έφτασε σε ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης έχασε τη θέση του βασικού. Κι αυτό που θα πρέπει να αφαιρέσει από το μυαλό του είναι ακριβώς η απώλεια αυτής της θέσης.

Είναι δυνατός, δεν πέφτει εύκολα. Έχει καλές κινήσεις χωρίς τη μπάλα. Έχει σπριντ, έχει ντρίμπλα, δεν είναι ακατέργαστος σε ζητήματα τακτικής. Έχει μια ολόκληρη Λεωφόρο ποδοσφαίρου μπροστά του. Μα αν δεν αξιοποιεί το κάθε λεπτό, το κάθε 20λεπτο και το κάθε 90λεπτο που τού δίνεται, η πρόοδος και η καθιέρωση σε μεγάλη ομάδα όπως ονειρεύεται είτε θα αργήσει, είτε θα χαθεί.

Ο Νικόλας Καρέλης πήγε στα 21 του στον Παναθηναϊκό. Κι εκείνος μετά από ένα απλό «πέρασμα» ενός χρόνου στο εξωτερικό (Ρωσία – Άμκαρ Περμ). Κι εκείνος είχε ξεκινήσει ως βασικός το 2013, μέχρι να βρει τις ανάσες του ο προερχόμενος από αποχή, Μάρκους Μπεργκ. Έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα, έχασε τη θέση του στη 18άδα. Επέμεινε, δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στα τέλη του α’ γύρου.

Έκλεισε εκείνη την πρώτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό με 27 συμμετοχές σε 34 αγωνιστικές και με περισσότερες ασίστ (7) από γκολ (5). Πανηγύρισε στο 4-1 επί του ΠΑΟΚ την κατάκτηση του Κυπέλλου, πρόσφερε το πιο “Let’s go boys” στιγμιότυπο της σεζόν με τον πανηγυρισμό του στον πάγκο του Παναθηναϊκού όταν πέτυχε το 3-0 επί της σημερινής ομάδας του βγάζοντας τη φανέλα και αγκαλιάζοντας τον Γιάννη Αναστασίου, συνέχισε, μόχθησε, άκουγε, έγινε διεθνής, πήρε μεταγραφή.

«ΟΔΗΓΟΣ» Ο ΚΑΡΕΛΗΣ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ

Εκείνη η τριετία του Καρέλη στον Παναθηναϊκό πρέπει να είναι ο «οδηγός» του Καμπετσή. Δεν του λείπει τίποτα για την ηλικία του. Τα έχει όλα! Όχι σε βαθμό top class επιθετικού, αλλά σε ένα υπέροχο πακέτο για μια ωραία καριέρα.

Αν βιάζεται για περισσότερα, θα μείνει στάσιμος. Παίζει σε μια ομάδα με καλό όνομα στην Ευρώπη, είναι τυχερός που ζει και παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο σ’ αυτή τη γενιά παικτών του Παναθηναϊκού, θα τις πάρει τις ευκαιρίες του αν τις δικαιούται. Με εμπιστοσύνη στον Δώνη και στο κλαμπ και με ξεζούμισμα κάθε προπόνησης και κάθε δευτερόλεπτου σε επίσημα ματς, ο Καμπετσής μπορεί τα επόμενα τρία χρόνια να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς.

Για να συμβεί αυτό καλείται να ακολουθήσει τα χνάρια του παθιασμένου και «ταπεινού» Νίκου Καρέλη: του – με τεράστια διαφορά – πιο βελτιωμένου Έλληνα παίκτη του Παναθηναϊκού στην τριετία 2013-2016.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This