Επιλογή Σελίδας

«Δεν μου αρέσει η Δευτέρα». Το σύνθημα θα μπορούσε να είναι το κεντρικό σε… καμπάνια όλων των εργαζόμενων του κόσμου, που βλέπουν το Σαββατοκύριακό της ξεκούρασης να τελειώνει και η ωμή πραγματικότητα χτυπάει την «πόρτα». Για τους Γερμανούς οπαδούς, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, μιας και αυτό που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως ήταν να… σταματήσει τη Δευτέρα αυτό που συνέβαινε το Σάββατο και την Κυριακή!

Τι ήταν αυτό; Να φορούν το κασκόλ, να πηγαίνουν στο γήπεδο και να φωνάζουν συνθήματα για την ομάδα τους. Εντός κι εκτός έδρας. «Ναι» στο Σάββατο, «ναι» στην Κυριακή, τρανό «όχι» στις Δευτέρες, έστω αυτές τις πέντε μέσα στο καλεντάρι, όπου μερικές ομάδες αγωνίζονται. Οι πρώτες αντιδράσεις τους εντοπίζονται αμέσως μετά την απόφαση του 2016 να ορίζονται αναμετρήσεις σε πέντε Δευτέρες κάθε σεζόν, με αρχική «δικαιολογία» τις παραπάνω μέρες ξεκούρασης που χρειάζονταν οι ομάδες που αγωνίζονται στο Europa League τις Πέμπτες κι επομένως θα ήταν χρήσιμο να έχουν τρεις μέρες ξεκούρασης πριν το επόμενο παιχνίδι. Έκτοτε σταθερά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ποδοσφαιρικής Γερμανίας, το αίτημα είναι συγκεκριμένο.

«Δευτέρα: Χωρίς εμάς!», το πανό των οπαδών της Ντόρτμουντ

Σε όλους τους τόνους, με πορείες, πανό, ακόμη και αποχή από το γήπεδο, οι οπαδοί ζήτησαν την αφαίρεση της Δευτέρας από το πρόγραμμα των αγωνιστικών. Λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων, δεν είναι σε θέση να ταξιδεύουν για να βρεθούν στο πλάι της ομάδας τους τη συγκεκριμένη μέρα, όσο κι αν αυτό εξυπηρετεί την τηλεόραση, που «απλώνει» καλύτερα το πρόγραμμά της και εκμεταλλεύεται καλύτερα εμπορικά το προϊόν. Είτε λοιπόν απέχοντας από το γήπεδο, είτε μένοντας σιωπηλοί στο πρώτο ημίχρονο, είτε αποχωρώντας από τα στάδια με την έναρξη του β’ μέρους, πίεσαν με ειρηνικά μέσα προς την αποκατάσταση της ισορροπίας, όπως την είχαν γνωρίσει.

Τελικά το πέτυχαν. Το υπάρχον συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Μπουντεσλίγκα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2021 και όταν έρθει η ώρα της νέας συμφωνίας, δεν θα παίζονται παιχνίδια τη Δευτέρα ούτε σ’ αυτή, αλλά ούτε και στην Zweiteliga, τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Η απόφαση δεν είναι εύκολη, αφού οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα μοιραστούν για την τρέχουσα τετραετία (2017-2021) περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση ακριβώς το ότι δεν θα υπάρχουν παιχνίδια για τρεις ή τέσσερις μέρες.


«Αυτό θέλετε;»

«Οι σύλλογοι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη μη διεξαγωγή αγώνων τις Δευτέρες. Αντίστοιχα, θα καθιερωθεί ένα παιχνίδι για το απόγευμα του Σαββάτου στις 20:15», αναφέρεται στην ανακοίνωση που πανηγυρίστηκε από τους οπαδούς, χαρίζοντάς τους τη νίκη. Ο σύνδεσμος «ProFans» καλωσόρισε την απόφαση: «Είναι σημαντικό να βλέπουμε πως η γνώμη μας μετράει και πως ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το ρόλο μας», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Ζιγκ Τσελτ, δίνοντας συνέχεια σε μια σειρά διαμαρτυριών σε όλα τα γήπεδα.

Πανό των οπαδών της Νυρεμβέργης: «Δεν ανεβήκαμε κατηγορία για να παίζουμε Δευτέρες»

Το παραπάνω πανό σήκωσαν οι φίλοι της Νυρεμβέργης στη 13η αγωνιστική απέναντι στη Λεβερκούζεν στο Μαξ Μόρλοκ Στάντιον. Η ατμόσφαιρα ήταν ασυνήθιστα «παγωμένη» στο γήπεδο, όμως το αίτημα της κερκίδας σαφές. «Είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε πως η κουλτούρα της διαμαρτυρίας μας και τα μηνύματα που στέλνουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Από την άλλη, είναι κάπως στενάχωρο πως έπρεπε να φτάσουμε σε σημείο θραύσης, προκειμένου να καταλάβουν μερικοί ότι δεν μπορούν να μας παραμερίζουν», υπερθεμάτισε ο Τσελτ, που δεν έδειξε να εφησυχάζει.

Άλλωστε το ζήτημα της Δευτέρας είναι μονάχα ένα απ’ όσα συζητούνται στα πέταλα, στα φόρουμ οπαδών και στις γενικές συνελεύσεις, όπου συμμετέχουν τα μέλη. Με «όπλο» τον κανόνα του «50+1» οι Γερμανοί θέλουν να συμμετέχουν, ως δικαιούνται ως ενεργά μέλη, στα κέντρα αποφάσεων και αυτό βλέπουν πως συμβαίνει όλο και λιγότερο.

«Ζητάμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, να ενημερωνόμαστε και να συναποφασίζουμε. Σήμερα βλέπουμε πως πρώτα λαμβάνονται οι αποφάσεις και στη συνέχεια μας κοινοποιούνται. Αυτό δεν γίνεται να λειτουργήσει έτσι, θέλουμε διάλογο», ανέφερε ο Μίκαελ Γκάμπριελ, επικεφαλής των συντονιστικών οργάνων των συνδέσμων. Αλήθεια είναι πάντως πως πολλοί παράγοντες τείνουν ευήκοον ους στις απαιτήσεις τους. Ο Ρούντι Φέλερ, Αθλητικός Διευθυντής της Λεβερκούζεν, ήταν σαφής σχετικά: «Αφού οι οπαδοί δεν το δέχονται, τότε σίγουρα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Βέβαια δεν είναι σωστό να παίζουμε στο Europa League την Πέμπτη και για το πρωτάθλημα ξανά το Σάββατο, όμως οι αγώνες την Κυριακή μας καλύπτουν».

«Οι οπαδοί της Μπάγερν εναντιωνόμαστε στα παιχνίδια της Δευτέρας»

Αντίστοιχα εκφράστηκε επί του θέματος και ο πρόεδρος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Πέτερ Φίσερ: «Βλέπουμε όλοι πως αντιδρούν οι οπαδοί για τα παιχνίδια τη Δευτέρα και οφείλουμε να αναθεωρήσουμε σχετικά με το ζήτημα».

Ο σεβασμός για τη θέλησή τους επικράτησε τελικά και έστω κι αν το 2021 ακούγεται μακρινό, είναι το ακριβώς επόμενο χρονικό σημείο στο οποίο μπορεί να επέλθει μια αλλαγή. Τα προβλήματα, όπως τα αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί οπαδοί στη συμμετοχή τους στη διοίκηση των ομάδων παραμένουν, ωστόσο ακόμη κι έτσι, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι οπαδοί έδειξαν το δρόμο, χωρίς να σπάσουν και να κάψουν, βρίσκοντας το νόημα και προστατεύοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Στο τέλος, μέτρησαν μια σημαντική νίκη.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This