Επιλογή Σελίδας

Πριν πέντε χρόνια, τέσσερις παίκτες της Montevideo Wanderers, είχαν την ευκαιρία να περάσουν από trial στην Πεσκάρα, που συμμετείχε και τότε στο πρωτάθλημα της Serie B. Ο Μιγκέλ Μορέιρα, ο άνθρωπος που αποτελούσε τον σύνδεσμο ανάμεσα στα δύο club, έπεισε τους Ιταλούς ότι έπρεπε να δώσουν κάτι παραπάνω για να κλείσουν μια ακόμα θέση στο αεροπλάνο για έναν 17χρονο με όνομα Λούκας Τορέιρα.

Ο Μορέιρα αστειεύτηκε μάλιστα για το ότι αν χρειαζόταν θα έβαζε ο ίδιος τα χρήματα για το έξτρα εισιτήριο και τελικά ο Τορέιρα πέταξε με τους υπόλοιπους για την Ιταλία. Ο Ουρουγουανός έπαιξε σε δοκιμαστικό αγώνα τον οποίο παρακολούθησε ο προπονητής της Primavera της Πεσκάρα και κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Champions League, Μάσιμο Οντο. Ο Τορέιρα ήταν τότε επιθετικογενής και στο trial έστησε την μπάλα για φάουλ και την έστειλε στα δίχτυα. Παρά την καλή του εμφάνιση όμως, στην Πεσκάρα διατηρούσαν επιφυλάξεις εξαιτίας του ύψους του καθώς είναι κάτω από 1.70μ. «Πρέπει να συνεχίσει να μεγαλώνει» είπε στους Ιταλούς ο Μορέιρα για να τους πείσει να τον αποκτήσουν.

Και όντως, ο Οντο πείστηκε και ο Τορέιρα ήταν ο μοναδικός από τους πέντε που υπέγραψε συμβόλαιο με τους Delfini. Το επόμενο διάστημα πήρε κάποιους πόντους σε ύψος αλλά πολλούς σε φήμη καθώς άρχισε να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Νεύρο, πνευμόνια και προσωπικότητα σε τόσο μικρή ηλικία δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα και παρότι η Γιουβέντους έδειξε μικρό ενδιαφέρον, η ομάδα που τον απέκτησε ήταν η Σαμπντόρια. Οι Γενοβέζοι έδωσαν 1.5 εκατ. ευρώ για τη μεταγραφή και τον άφησαν δανεικό στην Πεσκάρα την οποία βοήθησε να ανέβει στην Serie A το 2016.

Επιθετικός, επιτελικός μέσος, ακόμα και εξτρέμ είχε παίξει στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Ουρουγουάη, όμως στο Stadio Adriatico έμελλε να αλλάξουν όλα. Ο Οντο παραδεχόταν ότι η μεταγραφή του ήταν ένα στοίχημα, όμως την ίδια στιγμή είχε πίστη στις δυνατότητές του. «Το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο, όμως είχε την επιμονή και την ευφυΐα για να κερδίσει τη θέση του στην ομάδα. Είδα ταλέντο, προσωπικότητα, σθένος και είπα ‘γιατί να μην τον βάλω αμυντικό χαφ αντί για playmaker;’ Και τον ανέβασα στην πρώτη ομάδα».

Ο Τορέιρα θυμήθηκε εκείνες τις μέρες. «Ο Οντο με φώναξε και είπε. ‘Θα είμαι ειλικρινής. Με τα χαρακτηριστικά που έχεις, ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις είναι να παίξεις στην Serie C. Θα σε δοκιμάσω σε άλλη θέση, μπροστά από την άμυνα. Είσαι καλός στο μαρκάρισμα και έχεις την τάση να πηγαίνεις μπροστά’». Η ιδέα του Οντο δούλεψε και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Τορέιρα άρχισε να συγκρίνεται με έναν άλλο μικροσκοπικό μέσο που έκανε όνομα στην Πεσκάρα, τον Μάρκο Βεράτι. «Τον μελετούσα από την τηλεόραση και προσπαθούσα να κλέψω κάτι από εκείνον. Αρχικά, είχα εντυπωσιαστεί από πολλά, δεν είναι εύκολο να γίνεις σαν έναν από τους καλύτερους στον κόσμο».

Στην Σαμπντόρια πρόλαβε να παίξει σε 71 αγώνες στην Serie A σε δύο σεζόν και τη δεύτερη μάλιστα σκόραρε τέσσερις φορές. Αν και αυτό άργησε ίσως να συμβεί, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Ουρουγουάης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και όταν έγινε αυτό η Αρσεναλ έκανε τα πάντα για να τον κλείσει πριν την σέντρα στην Ρωσία. Τα κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Gunners στην Σαμπντόρια σήμερα μοιάζουν απίστευτα λίγα για το skill-set του 22χρονου.

«Αν ο Τορέιρα ήταν 1.80μ. θα κόστιζε 100 εκατ. ευρώ και θα ήταν ένας από τους καλύτερους deep-lying playmakers στον κόσμο» είπε πρόσφατα ο Μάρκο Τζαμπάολο, επί δύο χρόνια προπονητής του στην Σαμπντόρια. «Μπορεί να παίξει κοντές και μακρινές πάσες, ανακτά την κατοχή, ξεκινά επιθέσεις και πάντα παίρνει τη σωστή απόφαση. Πλέον μπορεί να πάει σε μια μεγάλη ομάδα και κανένας να μην ασχοληθεί με το ύψος του».

Σίγουρα με ύψος του δεν ασχολείται και κανένας από τους fans της Αρσεναλ, που πριν μερικούς μήνες δεν ήξεραν καν τον Τορέιρα και σήμερα μπορούν να απολαμβάνουν έναν τύπο με τα χαρακτηριστικά του Ν’ Γκολό Καντέ στην ομάδα τους και μάλιστα σε μια ιστορική μεταβατική περίοδο…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This