Επιλογή Σελίδας

Του Daniel Storey

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βιάστηκαν να χλευάσουν το ξεκίνημά του στη σεζόν που διανύουμε. «Ενα ακόμα γκολ από τον Μοχάμεντ Σαλάχ, τον παίκτη της μίας χρονιάς». Υστερα από τα όσα έκανε το 2017-18 ανέβασε πέρα από το δικό του και το επίπεδο των απαιτήσεων και αρκετοί είχαν αμφιβολίες ύστερα από ένα καλοκαίρι με τραυματισμό και έπειτα και από τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Η νίκη της Σίτι στο Wembley και το ότι πέτυχε 23 γκολ σε 6 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις τον Νοέμβριο δημιούργησε μια αίσθηση για το ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι κάτι δεδομένο. Ομως η Λίβερπουλ δεν βρέθηκε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο βαθμών από τους Πολίτες, οι οποίοι έπαιξαν εκτός με τρεις από τις ομάδες του top-6 και έδωσαν το πάτημα να μπορεί να υποστηρίξει κάποιος τη γνώμη ότι θα κρατήσουν τον τίτλο τους. Η διαφορά τερμάτων της ομάδας του Γκουαρδιόλα ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ κάποιοι αντίπαλοι ήταν ικανοποιημένοι αν απέφευγαν τη συντριβή.

Για την Λίβερπουλ, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Σε όλα τα εξαιρετικά της αποτελέσματα και την αήττητη πορεία, η ομάδα του Κλοπ έδινε σκληρή μάχη για τη νίκη, δεν την έπαιρνε με άνεση. Οι επιτυχίες κόντρα σε Μπράιτον, Χάντερσφιντλ, Εβερτον όλες ήρθαν με διαφορά ενός γκολ και με δυσκολία, όμως οι Reds έκαναν τη δουλειά.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ μπορεί να ενθουσιάστηκαν με το χατ-τρικ του Σαλάχ σε βάρος της Μπόρνμουθ, σε μια εμφάνιση βγαλμένη από την περσινή χρονιά, όμως η επιθετική τριπλέτα του Κλοπ αντιμετώπισε προβλήματα φόρμας πρόσφατα. Ο Φιρμίνο σταμάτησε να τα πηγαίνει τόσο καλά στον ρόλο του false-nine κάνοντας πιο δυνατή την άποψη για το ότι ίσως χρειάζεται ξεκούραση. Η λίβερπουλ βρήκε δίχτυα 30 φορές στα πρώτα 15 ματς πρωταθλήματος, δημιούργησε 163 ευκαιρίες και επιχείρησε 223 σουτ, εκ των οποίων τα 90 ήταν στον στόχο. Πέρυσι, στο ίδιο διάστημα είχε φτιάξει 36 περισσότερες ευκαιρίες και είχε εκτελέσει 29 φορές παραπάνω.

Ο Σαλάχ δεν ήταν… άσχετος με αυτά τα προβλήματα. Παρότι βρήκε δίχτυα 7 φορές στα πρώτα 15 παιχνίδια – συμπεριλαμβανομένων των winners με Μπράιτον και Χάντερσφιλντ – ο Αιγύπτιος ήταν μακριά από το peak της σεζόν 2017-18. Η εντός έδρας νίκη κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο Anfield στο Champions League είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς ο 26χρονος πέτυχε δύο γκολ, όμως έχασε τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες και έδειξε έλλειψη επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του.

Υπάρχουν δύο δρόμοι για να εξηγήσεις τη φόρμα της Λίβερπουλ στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος. Ο πρώτος είναι ότι οι Reds θα τιμωρηθούν κάποια στιγμή μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην επίθεση, όμως ο δεύτερος είναι ότι αν η τριπλέτα μπροστά βρει ρυθμό, τότε θα μπορούμε να μιλάμε με πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δηλαδή, αν η ομάδα του Κλοπ έχει την ικανότητα να παίρνει 39 από τους 45 διαθέσιμους βαθμούς χωρίς να πιάσει peak, τότε όλοι θα πρέπει να τρέμουν στη ιδέα του τι θα συμβεί αν πιάσει το πραγματικό της potential.

Η εμφάνιση του Σαλάχ κόντρα στην Μπόρνμουθ ήρθε τη στιγμή που η Σίτι προδώθηκε από την επίθεσή της, ενώ η Λίβερπουλ μαθαίνει όλο και καλύτερα με τον Κλοπ πως να μην πετά βαθμούς με θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους. Τα προηγούμενα χρόνια οι ‘μικροί’ έπαιζαν φουλ άμυνα στο Anfield και χτυπούσαν στην κόντρα τους Reds, οι οποίοι το 2017 έχασαν 16 πόντους από ομάδες εκτός top-6, ενώ φέτος αυτός ο αριθμός έχει πέσει στο 2!

Ολα αυτά δεν λένε ότι σίγουρα η Λίβερπουλ θα κατακτήσει τον τίτλο καθώς οι περισσότεροι περιμένουν η Σίτι να ξεπεράσει άμεσα την ήττα στο Stamford Bridge. Ομως αν ο Σαλάχ και ο Φιρμίνο βρουν την καλή τους φόρμα, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πει ότι η ομάδα του Κλοπ θα ξεφουσκώσει…

Πηγή: FourFourTwo

Pin It on Pinterest

Shares
Share This