Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Το τέλος του Μουρίνιο ερχόταν αλλά η ήττα και κυρίως ο τρόπος που ήρθε από τη Λίβερπουλ επιτάχυνε τις διαδικασίες και ας κόστισε είκοσι εκατομμύρια λίρες στους Γκλειζερς. Το ερώτημα είναι ποιος θα έρθει ως μόνιμος και αν θα τον σκεπάσει  και αυτόν η σκιά του Σερ Αλεξ!

Ξεκινάω από το προφανές και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο απέτυχε παταγωδώς στο Ολντ Τράφορντ και μην βαυκαλίζεται κανείς με την κατάκτηση του Europa League και του Λιγκ Καπ το 2017. Για το μέγεθος αυτό συλλόγου αυτά είναι ελάχιστα ως επιστροφή για τρόπαια, όταν έχεις ξοδέψει  250 και πλέον εκατομμύρια σε μεταγραφές και αυτό που ενοχλούσε τους περισσότερους από τους οπαδούς της ομάδας ήταν το άθλιο ποδόσφαιρο που έπαιζε.

Είχα γράψει πριν λίγο καιρό πως δεν ήταν ερώτημα το αν αλλά απλά το πότε θα έφευγε ο Μουρίνιο. Και στο ξεκίνημα της σεζόν επέμενα πως η κακή απόδοση «μασκαρεται» μόνο με νίκες και αν αυτές δεν έρχονται τότε η γκρίνια είναι αναπόφευκτη! 

Ο Μουρίνιο δεν έχει κανέναν άλλον για να κατηγορήσει για αυτή την δεύτερη κολλητή απόλυση της καριέρας του μετά από εκείνη τρία χρόνια ακριβώς πριν από την Τσέλσι, παρά μόνο τον εαυτό του! Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι δεν ήταν ανετος με το μέγεθος της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και το γεγονός πως ποτέ δεν ε οι σε απόλυτα άνετα στην πόλη μένοντας σε ξενοδοχείο το υπογράμμιζε! 

Το 2013, όταν έφυγε ο σερ Άλεξ από την Γιουνάιτεντ, επέμενα στο ραδιόφωνο του Σπορ FM πως ο Μογιες  θα αποκυοταν το πολύ μέσα  στον επόμενο ενάμιση χρόνο και πως ακόμα και ο Μουρίνιο τον οποίο  πολλοί  προτιμούσαν τότε ως άμεση λύση,  δεν θα είχε καμία τύχη, διαδεχόμενος το πιο εμβληματικό μάνατζερ  σε όλη την πορεία του βρετανικού ποδόσφαιρου! Τα μηνύματα που έπαιρνα εδώ στο England365 με κατηγορούσαν πως το λέω επειδή δεν συμπαθώ τη Γιουναιτεντ και απλά χαμογελούσε γιατί εννοείται πως σέβομαι απεριόριστα αυτόν το τεράστιο σύλλογο και επίσης δεν έχω κρύψει ποτέ πως έχω αδυναμία στον Μουρίνιο! Σε ποιον Μουρίνιο όμως; Σίγουρα  όχι αυτή τη θλιβερή καρικατούρα που εμφανίζεται τα τελευταία τρία χρόνια μόνιμα αγριεμένος και τσακωμένος με όλο τον κόσμο…

Αυτή η απόλυση θα είναι η καθοριστική,  έχω την εντύπωση για την καριέρα του. Έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα και τον τρόπο με τον οποίο το στυλ του ποδοσφαίρου προχωράει, με τις ιδέες του Γκουαρντιόλα ή με το παιχνίδι που λατρεύουν ο Κλοπ και ο Ποτσετινο. 

Κατηγόρησε πολλές φορές το υλικό που έχει στα χέρια του, ενώ ο ίδιος ήταν αυτός που αγόρασε  παίκτες, όπως τον Πογκμπά ή τον Λουκάκου και τον Μπαιγί. Οποιοσδήποτε προπονητής έρθει σίγουρα θα μπορέσει να πάρει περισσότερα από όλους αυτούς και από τόν Ρασφορντ τον Μαρσιαλ, τον Ματα,τον Ντε Χέα, τον Ματιτς. Από την άλλη, η επιλογή πρέπει να είναι τρομερά προσεκτικά. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να γίνει κι άλλο λάθος, και ακόμα ένας προπονητής να πέσει θύμα της κατάρας από την σκιά του σερ Άλεξ, όπως συνέβη για χρόνια στη Λίβερπουλ μετά τον Νταλγκλίς ή παλιά στην ίδια τη Γιουναιτεντ στα 70s όταν έφυγε ο σερ Ματ Μπάσμπι και απολύθηκαν διαδοχικά ο Μαγκινες και ο Ό´Φαρελ πριν στα χέρια του Ντοχερτι,  η ομάδα υποβιβαστεί το 1974 μόλις έξι χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1968. 

Το σίγουρο από την άλλη πλευρά είναι πως η απόλυση Μουρίνιο είναι η χειρότερη είδηση που μπορούσε να ακούσει αυτή τη στιγμή η Παρί Σεν Ζερμέν! Γιατί, η τετράδα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτελέσει στόχο για την Γιουνάιτεντ έτσι όπως πάει και  μόνο η Ευρώπη είναι ένα σκαλοπάτι για να μπορέσουν και οι ίδιοι οι παίκτες και όποιος αναλάβει προπονητής να σώσουν κάτι από μια σεζόν που εξελίσσεται σε τραγωδία  και αποτελεί την χειρότερη στην ιστορία του συλλόγου εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Οι Γκλειζερς και ο Γούντγουορντ  θα ήθελαν τον Ποτσετινο ιδανικά ως αντικαταστάτη αλλά δεν είναι εύκολο. Ο Ζιντάν μοιάζει ως το φαβορί αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα πήγαινε τώρα παίρνοντας στα χέρια του μια τοξική κατάσταση. 

Ότι και να γίνει θα είναι μια πολύ σημαντική περίοδος και αυτή τη φορά η όποια επιλογή του επόμενου  κανονικού  προπονητή θα καθορίσει,  έχω την εντύπωση το αν θα μπορέσει να ξαναγίνει ανταγωνιστική η θα μείνει πολύ πίσω από το Σιτι τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι ακόμα και από την Άρσεναλ ή την Τοτεναμ!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This