Επιλογή Σελίδας

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο ο Μουρίνιο δείχνει να βυθίζεται στον ναρκισσισμό του. Ύστερα από κάθε παιχνίδι όλα κινούνταν γύρω του. Είναι κάτι που ο ίδιος ήθελε να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια για τους δικούς του λόγους, όμως όταν έφτασε στην κορύφωσή του του γύρισε μπούμερανγκ.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γιουνάιτεντ η δημιουργικότητα και η φιλοσοφία του συλλόγου βυθίστηκαν σε μία μαύρη τρύπα. Οι αποτυχίες των Μόγιες και Φαν Χάαλ ήταν ένα πράγμα, αλλά αυτή τη φορά οι κόκκινοι διάβολοι κινήθηκαν σε μονοπάτια που τελικά δεν ήξεραν και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό παρά τους τίτλους της πρώτης σεζόν και τη δεύτερη θέση της επόμενης. Όλοι οι άλλοι έφταιγαν για τον Μουρίνιο. Οι παίκτες, η διοίκηση, ακόμη και οι οπαδοί. Όλοι εκτός από εκείνον.

Ποιος παίκτης θέλει να παίζει για έναν προπονητή που δεν του φέρεται δίκαια; Το ποδόσφαιρο, ειδικά στη σημερινή εποχή, έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα. Και η μέθοδος του Μουρίνιο έχει την τάση να την καταστρέφει. Η δημιουργικότητα δεν έχει να κάνει τίποτα με τον φόβο, έχει να κάνει με τη χαρά του παιχνιδιού. Σήμερα, έχει να κάνει πολύ με την καινοτομία.

Δεν είναι ότι κάποιοι παίκτες δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Είναι ότι απλά ήθελαν να ευχαριστηθούν το ποδόσφαιρο, όπως κάνουν οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν έφταιγαν τελικά για παράδειγμα οι παίκτες της Άρσεναλ, όπως φαίνεται φέτος. Έφταιγε ο προπονητής, που αρνούταν να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αυτό έγινε και στην Γιουνάιτεντ φέτος.

Ο Μουρίνιο έχει μπερδέψει την ηγεσία με την απόλυτη κυριαρχία. Το ποδόσφαιρο δεν άλλαξε τακτικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί ο Πορτογάλος να ακολουθήσει. Αυτό που άλλαξε είναι η αντίδραση των παικτών σήμερα στη συμπεριφορά του. Ο Μουρίνιο συνέχισε να συμπεριφέρεται στους παίκτες του, όπως έκανε πριν 10-15 χρόνια. Τα ίδια ερεθίσματα. Τώρα, όμως, δεν λάμβανε την ίδια αντίδραση και εκεί δεν ήξερε τι να κάνει.

Και δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν αν ξαφνικά οι παίκτες δείξουν καλύτερο πρόσωπο στα επόμενα παιχνίδια. Οι Γκλέιζερς και ο Εντ Γούντγουορντ κατάλαβαν ότι δεν φτάνει απλά ένας προπονητής για να φέρει ξανά τις επιτυχίες. Η απόφαση για την πρόσληψη διευθυντή ποδοσφαίρου έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να γίνει πράξη πριν το τέλος της σεζόν. Η απόλυση του Μουρίνιο και η τελευταία απόφαση είναι μόνο τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η Γιουνάιτεντ να επιστρέψει στα γνωστά της στάνταρ.

Το ρόστερ είναι πανάκριβο, όμως οι παίκτες με προσωπικότητα ελάχιστοι. Οι μεταγραφές ήταν θέμα επειδή ο Μουρίνιο το έκανε. Οι δικές του επιλογές στο τέλος δεν ήταν σε καμία περίπτωση καλύτερες από εκείνες των προκατόχων του, ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια λίρες. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις, δείχνοντας επιτέλους μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για το αγωνιστικό κομμάτι πέρα από το οικονομικό. Ο νέος προπονητής δεν θα πρέπει να ζητάει μόνο από τους παίκτες να δουλεύουν για τον σύλλογο. Θα πρέπει και να το εννοεί και όχι να περιμένει να δουλέψουν μόνο για τη δική του φήμη και να το κάνει και εκείνος…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This