Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Εχω βαρεθεί να γράφω για τα παιχνίδια που σκαρώνει η… ρουφιάνα η ζωή και θαρρώ πως την Κυριακή το απόγευμα τούτο θα συμβεί δια μίαν εισέτι φοράν!

Θα το κάνει να συμβεί ο μπαγάσας ο Σπανούλης, στο χέρι του είναι. Στην κυριολεξία είναι στο χέρι του αυτή η επιστροφή στο μέλλον!

Την περασμένη Κυριακή κόντρα στο Περιστέρι ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε το νούμερο της φανέλας του (7) ασίστ και με τις επτά που μοίρασε έφτασε τις 2136 σε 489 αγώνες πρωταθλήματος (4.3 κατά μέσο όρο). Το γεγονός δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία και απλώς θα αποτελούσε άλλη μια μέρα στη δουλειά του, εάν δεν τον έφερνε πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον έτερο Καππαδόκη…

Τον ξωμάχο πια Δημήτρη Διαμαντίδη εννοώ ο οποίος κατέβηκε από τη σκηνή το βράδυ της 30ής Μαίου του 2016, σπρωγμένος τρόπον τινά από τον Σπανούλη, ο οποίος με εκείνο το τρίποντο στην εκπνοή της παράτασης (81-82) έβαλε το υστερόγραφο τόσο στο repeat του Ολυμπιακού, όσο και στο κύκνειο άσμα του πρώην συμπαίκτη του και για έξι σεζόν αντιπάλου του στα ντέρμπι των αιωνίων…

Ο Μήτσος αποχώρησε από την ενεργό δράση έχοντας μοιράσει 2141 ασίστ σε 525 αγώνες (4.0 κατά μέσο όρο) με τον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό και πλέον ο Μπίλης απέχει μόλις πέντε για να τον ισοφαρίσει και έξι για να τον προσπεράσει και να γίνει ο κορυφαίος σερβιτόρος και στο ελληνικό πρωτάθλημα,

διαδεχόμενος και στα καθ’ ημάς τον άλλοτε αρχηγό των Πρασίνων…

Το έργο είναι déjà vu από την Ευρωλίγκα, όπου ο Σπανούλης βρίσκεται στο Νο 1 με 1365 ασίστ σε 292 αγώνες, έναντι 1255 του Διαμαντίδη σε 278 ματς και ή αύριο ή το πολύ την Κυριακή των Φώτων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κόντρα στην ΑΕΚ ο 36άχρονος γκαρντ θα ανέβει σε άλλο ένα Εβερεστ, που θα είναι το τρίτο πριν από το τέταρτο…

Τι εννοώ; Ηδη ο Σπανούλης είναι πρώτος πασέρ στα χρονικά της Ευρωλίγκας και κορυφαίος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα επί ημερών ΕΣΑΚΕ (από τη σεζόν 1992-93 και εντεύθεν) με 5.407 πόντους (11.0 ανά αγώνα), ενώ ετοιμάζεται για την πρωτοκαθεδρία στις ασίστ της Α1 και επιφυλάσσεται για να αναρριχηθεί στο Νο 1 των σκόρερς της Ευρωλίγκας, απέχοντας αυτή τη στιγμή 243 πόντους από τον… συνταξιούχο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Τι παιχνίδι σκαρώνει στην προκειμένη περίπτωση η ρουφιάνα η ζωή; Απλούστατα εάν το ριζικό του Σπανούλη γράφει ότι θα ξεπεράσει αύριο τον Διαμαντίδη, αυτό το ρεκόρ θα σημειωθεί στο ίδιο γήπεδο στο οποίο έδωσε την πρώτη ασίστ της ζωής του στην Α1!

Αύριο στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Basket League ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τον ΠΑΟΚ στο παλατάκι της Πυλαίας όπου ο Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του στην Α1, πέτυχε το παρθενικό καλάθι του και συνάμα έδωσε και την πρώτη πάσα…

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι με σκορ 86-84 σε ένα ματς στο οποίο προηγούνταν διαρκώς, αλλά κόντεψε να δει τα… ραδίκια ανάποδα στην εκπνοή, όταν ο Τζίμι Ολιβερ αστόχησε σε σουτ τριών πόντων!

Σε εκείνο το ματς ο τότε προπονητής του Αμαρουσίου, Νίκος Λινάρδος χρησιμοποίησε επί οκτώ λεπτά και 18 δευτερόλεπτα τον 19χρονο εκ Λαρίσης ορμώμενο γκαρντ ο οποίος σκόραρε δυο πόντους (1/1δ., 0/1τρ.), έδωσε μια ασίστ και υπέπεσε σε δυο φάουλ.

Οι συνθέσεις αυτού του ιστορικού (για τον Σπανούλη) αγώνα:

ΠΑΟΚ: Μοράλες 2, Κάλαχαν, Κάρτερ, Νόλαν 26 (9ρ.), Λιαδέλης 18, Λιμνιάτης, Βασιλειάδης, Σιγάλας 21 (5ρ., 5ασ.), Γούλριτζ 19 (6ρ.)

ΜΑΡΟΥΣΙ: Ολιβερ 25 (4ρ.), Αμάγια 9, Μαρμαρινός, Κοχ 11, Παυλίδης 16 (8ρ.), Σ. Νικολαίδης 2, Φαλέκας 4, Μπερκ 12 (12ρ.), Μασλαρινός 3, Σπανούλης 2.

Από αυτές τις 2136 ασίστ, ο Σπανούλης μοίρασε τις 360 ως παίκτης του Αμαρουσίου, τις 469 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και τις 1307 με εκείνη του Ολυμπιακού, αρχής γενομένης από τις 11 Ιουλίου του 2010, όταν πήρε την α λα… ΛεΜπρόν Τζέιμς δική του «Decision» και κουβάλησε τα ταλέντα του από το Μαρούσι στο Νέο Φάληρο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This