Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Υποθέτω ότι δεν υπάρχει ΠΑΟΚτσής στην χώρα που να μην είχε μπει στη διαδικασία να σκεφτεί ρεαλιστικά ή σουρεαλιστικά σενάρια για να χαθεί και το φετινό πρωτάθλημα. Μην μας παρεξηγείτε. Είναι που έχουμε δει πολλά στη ζωή μας και το μυαλό μας πάει πάντα στο χειρότερο (ενώ ταυτόχρονα, πιστεύουμε ενδόμυχα ότι του χρόνου θα πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ). Έτσι, ακόμα και όταν όλα πάνε καλά, εμείς περιμένουμε το χαμένο πέναλτι του Μαλιούφα, την λάθος πάσα του Φασούλα, το τρίποντο του Ραγκάτσι, το άστοχο τετ α τετ του Κλάους, τα σφυρίγματα του «κόρακα», ή ένα ιπτάμενο ρολό ταμειακής μηχανής να εμφανιστεί από το πουθενά για να γκρεμίσει τα όνειρά μας.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά φέτος; Ποτέ δεν ξέρεις, λέγαμε μέσα μας. Κι αν, ας πούμε, έρθει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα, φτερνιστεί ο Πέλκας και τραυματιστούν σοβαρά πέντε Ερυθρόλευκοι και ο Καραπαπάς, με γνωμάτευση από το νοσοκομείο; Μείον τρεις, νίκη Ολυμπιακού στα χαρτιά, ντέρμπι το πρωτάθλημα.

Τι πιστεύαμε πραγματικά όμως; ΄Η τουλάχιστον τι πίστευα εγώ; Τίποτα. Πίστευα ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά φέτος. Ο ΠΑΟΚ, με οκτώ βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, αήττητος και σοβαρός σε όλο τον πρώτο γύρο, με καλύτερο ρόστερ από τους ανταγωνιστές του, με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό προπονητή στον πάγκο, την υψηλότερη συσπείρωση στην ιστορία του, με στιβαρή διοίκηση και με τον Πρίγιοβιτς που ακόμα και στις μέτριες βραδιές της ομάδας, έβρισκε τον τρόπο να μετατρέπει το τίποτα σε γκολ, απλώς δεν γινόταν να χάσει τον φετινό τίτλο. Έτσι όπως έβλεπα τα πράγματα – ακόμα κι αν δεν το έγραφα για να μην το γκαντεμιάσω – θεωρούσα πιθανότερο να πλησιάσει σε αήττητη κατάκτηση, παρά σε απώλεια. Και μετά ήρθαν τα πετροδόλαρα!

Ο «Πρίγιο» είναι αναντίρρητα ο παίκτης με την μεγαλύτερη επιρροή στον φετινό βαθμολογικό πίνακα. Εκείνος που διαμόρφωσε τις ισορροπίες στον πρώτο γύρο. Ό,τι ακριβώς έλειπε από τον Ολυμπιακό και το είχε ο ΠΑΟΚ. Ο «Πρίγιο» είναι επίσης, όπως όλα δείχνουν, φευγάτος.

Ο Σωτήρης Μήλιος στο χθεσινό του άρθρο έχει δίκιο: ο Πρίγιοβιτς μένοντας στην Τούμπα, θα γίνει θρύλος του συλλόγου και θα λατρεύεται εσαεί. Επιπλέον, εδώ θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο – στην Σαουδική Αραβία απλώς εγκαταλείπει το άθλημα από τα 28 του. Και κατά την γνώμη μου, εφόσον έμενε υγιής και συνέχιζε στα ίδια επίπεδα απόδοσης μέχρι το καλοκαίρι, θα είχε σοβαρές ελπίδες να πάει σε καλό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ίσως και στην Αγγλία που είναι το όνειρό του. Όχι με 5.3 εκατομμύρια το χρόνο, πάντως με ένα ποσό πάνω από τα 2 – 2,5 ετησίως.

Παρ’ όλα αυτά, αν τελικά ο Σέρβος φύγει τώρα, ουδείς δικαιούται να τον κατακρίνει, εκτός κι αν έχει βρεθεί ποτέ μπροστά σε 25 εκατομμύρια ευρώ και τα αρνήθηκε για συναισθηματικούς λόγους.

Η ουσία είναι αλλού: μπορεί ο ΠΑΟΚ να χάσει τον τίτλο επειδή χάνει τον Πρίγιοβιτς;

Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάσει τον τίτλο, μόνο αν, μαζί με τον πρώτο του σκόρερ, χάσει και την ψυχραιμία του. Αν επικρατήσει δηλαδή πανικός, εσωστρέφεια, μοιρολατρία.

Ασφαλώς ο Πρίγιοβιτς πρέπει να αντικατασταθεί. Και δεν αποκλείεται μέχρι –και εάν – έρθει ο αντικαταστάτης του, ο ΠΑΟΚ να δυσκολευτεί. Αλλά εκεί τελικά θα παιχτεί σε μεγάλο ποσοστό ο τίτλος: στο κατά πόσον ο οργανισμός θα βοηθήσει τον Λουτσέσκου να καλύψει την απουσία του «Πρίγιο» και κατά πόσον ο κόσμος θα στηρίξει την ομάδα στις δυσκολίες ή στις γκέλες που ενδεχομένως να προκύψουν, δίχως αφορισμούς και μιζέρια.

Στο κατά πόσον εντέλει, θα ξεπεραστεί το γρηγορότερο δυνατόν -και βαθμολογικά αναίμακτα- η παγωμάρα, το ξενέρωμα και η αίσθηση «πω -πω τι πάθαμε ρε παιδιά , Αλέξανδρε γιατί μας άφησες νωρίς αντράκι μου, γιατί μας το έκανες αυτό» που πάει να επικρατήσει εξαιτίας της μεταγραφής του Πρίγιοβιτς.

Εξακολουθώ να πιστεύω λοιπόν, και πλέον το γράφω κιόλας, ότι ο ΠΑΟΚ δεν χάνει με τίποτα τον φετινό τίτλο. Μόνο να τον χαρίσει μπορεί.

Αλλά θεωρώ ότι ο Ραζβάν και οι παίκτες του δεν θα αποδειχθούν τόσο γενναιόδωροι με τους αντιπάλους τους, όσο οι Σαουδάραβες με τον «Πρίγιο».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This