Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια μεγάλη σύσκεψη και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι η ΕΠΟ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο πρόεδρος της Σουπερλίγκα, οι άνθρωποι της ΚΕΔ, οι επιτηρητές της FIFA, ένας ταξίαρχος της αστυνομίας και οι εκπρόσωποι των διαιτητών, που ήταν κάτι διεθνείς – οι διαιτητές δεν έχουν πια συνδικαλιστικό όργανο, αφού την πάλαι ποτέ ΟΔΠΕ, την ομοσπονδία τους δηλαδή, την εξευτέλισαν πρώτοι από όλους οι ίδιοι με τους καυγάδες τους. Από ό,τι κατάλαβα οι άνθρωποι τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε και το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει. Άλλαξε κάτι από τη μέρα που το διακόψανε; Απολύτως τίποτα.

Συμβολικές κινήσεις και συσκέψεις

Γιατί διέκοψαν το πρωτάθλημα οι διαιτητές; Κάποιος θα πει ότι αυτό έγινε γιατί κάποιοι χτύπησαν τον διαιτητή Θανάση Τζήλο στη Λάρισα, αλλά αυτό νομίζω ήταν απλά η αφορμή. Αν το διέκοψαν για αυτό, τότε όποιος θέλει να διακόπτεται το πρωτάθλημα μπορεί να δέρνει ένα διαιτητή κάθε Κυριακή – το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ. Δέχομαι ότι ήταν μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, αλλά τότε τι τις ήθελαν τις συσκέψεις και τις ψηφοφορίες για το αν το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει; Οι συμβολικές κινήσεις λέγονται τέτοιες ακριβώς γιατί γίνονται για λόγους επικοινωνίας – για να σταλεί π.χ ένα μήνυμα. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση μετά τη διακοπή υπήρξαν συσκέψεις, αυτές νομίζω έγιναν γιατί οι διαιτητές περίμεναν να παρθούν κάποιες αποφάσεις, ώστε να επιστρέψουν. Θα ήταν επίσης λογικό οι διαιτητές να διέκοπταν το πρωτάθλημα ζητώντας να βρεθούν οι ένοχοι του ξυλοδαρμού: κι αυτό είναι τραβηγμένο, αλλά θα το καταλάβαινα. Συνελήφθη κανείς; Δεν μου προκύπτει. Πάρθηκε καμία απόφαση; Αυτό έχει μεγαλύτερη πλάκα.

Οι μεγάλες αποφάσεις

Μετά το τέλος της περίφημης σύσκεψης βγήκε ως συνήθως από την ΕΠΟ ένα ανακοινωθέν με το οποίο μάθαμε τι ακριβώς αποφασίστηκε. Κατά τη συνάντηση, λοιπόν, με πρόταση του προέδρου της Ε.Π.Ο., αποφασίστηκαν:

  • η αυστηροποίηση του υφισταμένου πειθαρχικού πλαισίου αντιμετώπισης των δυσμενών κρίσεων κατά των διαιτητών,
  • η επιπλέον πρόβλεψη στο υπό κατάθεση στη Βουλή νέο αθλητικό νομοσχέδιο για ύπαρξη συμπληρωματικού πλαισίου ποινών για ανάλογες συμπεριφορές, μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ανεξάρτητα από το πειθαρχικό δίκαιο της Ε.Π.Ο.,
  • η δημιουργία άτυπης επιτροπής διαρκούς συνεργασίας, σε επίπεδο κορυφής, της Ε.Π.Ο., του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται προληπτικά και κατασταλτικά περιπτώσεις αδικοπραξίας, και
  • η αναβάθμιση του επιχειρησιακού επιπέδου στη διαχείριση των ποδοσφαιρικών υποθέσεων από την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς το πρώτο είναι το ίδιο με το δεύτερο και το τέταρτο είναι ευχολόγιο: για το αν η αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της δεν νομίζω ότι χρειάζονταν συσκέψεις. Επίσης η αυστηροποίηση των ποινών για όσους γράφουν και μιλάνε για διαιτητές είναι μια ιστορία που ακούω χρόνια: όλα όσα αποφασίζονται είναι συνήθως ανεφάρμοστα – όπως οι διατάξεις του νόμου Κοντονή με βάση τις οποίες θα πλήρωναν οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι πρόστιμα. Τι αποφασίστηκε τελικά; Απλά να γίνει μια επιτροπή. Τι θα κάνει η επιτροπή; Θα αποφασίζει λέει «προληπτικά και κατασταλτικά περιπτώσεις αδικοπραξίας». Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι θα συνεδριάζουν κάποιοι και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για το ποιος μπορεί να έχει πρόβλημα: τρομερή ιδέα – μπορεί να βάλουν τους διαιτητές και σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων! Ελπίζω οι επιθεωρητές Κλουζώ που θα συμμετέχουν να παίρνουν και κανα φράγκο. Μην προσφέρουν υπηρεσίες τόσο σοβαρές αμισθί: η γνώση πρέπει να πληρώνεται.

Οι δηλώσεις και οι διαιτησίες

Τι κατέδειξαν αυτές οι συζητήσεις; ‘Οτι για τους διαιτητές και τους προϊστάμενούς τους, το πρόβλημα δεν είναι οι διαιτησίες αλλά οι δηλώσεις – πράγμα αστείο. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έστειλε να δείρουν τον Τζήλο (και τον κάθε Τζήλο…), πιστεύει κανείς ότι αυτό έγινε γιατί άκουσε κάποιον να κάνει δηλώσεις εναντίον του; Μόνο χαζός μπορεί να το πιστεύει! Αν από την άλλη  κάποιος έδειρε το Τζήλο χωρίς εντολή και χωρίς να βρίσκεται σε υπηρεσία, τότε δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν οι δηλώσεις – όποιος πάρει μια τέτοια απόφαση σίγουρα δεν είναι καλά στα μυαλά του. Οι δε λεπτομέρειες της ιστορίας δείχνουν ότι καμία δήλωση για τον Τζήλο δεν είχε γίνει την προηγούμενη μέρα – είχαν γίνει κάμποσες πάρα πολλές μέρες πριν! Τι κάνανε δηλαδή αυτοί που τον έδειραν; Μελετούσαν τις δηλώσεις και πήραν απόφαση να τον πλακώσουν; Μιλάμε για αστειότητες. Πήγαν επίσης οι διαιτητές στις συσκέψεις με πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα για τα πεπραγμένα τους και είπαν ότι «έτσι τους στοχοποιούν». Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω τι θέλουν. Να ζητάμε την άδεια τους για να γράψουμε οτιδήποτε; Αν τους στοχοποιούν υπάρχουν στη διάθεσή τους τα δικαστήρια στα οποία μπορεί να προσφύγουν ζητώντας να τιμωρηθεί κάθε υπεύθυνος. Γιατί δεν το κάνουν; Κι αν πάλι βρίσκουν ότι η ενασχόληση όλων μαζί τους είναι άδικη, γιατί δεν πάνε στα σπίτια τους να γίνει το πρωτάθλημα μόνο με ξένους; Χόμπι είναι η διαιτησία – ακριβοπληρωμένο αλλά χόμπι. Επαγγελματική διαιτησία δεν υπάρχει ακόμη – αν οι άνθρωποι δεν μπορούν την πίεση πολλά φιλιά κι αντίο. Αλλά σε λίγο θα ζητήσουν να σταματήσουν και τα ριπλέι κι όχι μόνο να μην συζητάμε τα λάθη τους.     

Οι διαιτητές και οι προϊστάμενοί του νομίζουν πως αν έκαναν του κόσμου τα όργια και δεν μιλούσε κανένας μετά τα ματς θα ήταν όλα ωραία: κούνια που τους κούναγε! Οι πρώτοι που τους στοχοποιούν τους διαιτητές είναι οι συνάδερφοί τους, που τα λάθη τους τα αναδεικνύουν σε τηλεοπτικές εκπομπές, εισπράττοντας μάλιστα και αμοιβή για να τους βγάζουν στη σέντρα! Αλλά για αυτό κανένας πονηρούλης δεν είπε τίποτα.       

Για κλάματα…

Η όλη ιστορία δεν είναι γέλια, αλλά για κλάματα. Δείρανε ένα άνθρωπο και κάποιοι απλά κάνανε λεζάντα για να δείξουν ότι ανησυχούν. Κανένας δεν έχει συλληφθεί μετά τον ξυλοδαρμό και το μόνο που έγινε είναι ότι κάτι ανευθυνοϋπεύθυνοι μαζευτήκανε και συμφωνήσανε ότι το πρόβλημα είναι οι διαμαρτυρίες για τους διαιτητές. Εγώ πάλι νομίζω ότι το πρόβλημα είναι οι διαιτητές που με τις αποφάσεις τους μεγαλώνουν την κακοπιστία, οι ξένοι αρχιδιαιτητές που δεν βοήθησαν σε τίποτα, η ψιθυρολογία που θέλει τους παράγοντες που εκλέγονται στην ΕΠΟ να εκλέγονται από ιδιοκτήτες ομάδων που αγοράζουν ψήφους «για τους δικούς τους ανθρώπους», οι Υφυπουργοί που κοροϊδεύουν τον κόσμο σκορπώντας δημόσιο χρήμα και υποσχέσεις για διοργανώσεις μουντιάλ χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για το ποδόσφαιρο. Αλλά με αυτούς όλους δεν ασχολείται κανένας. Ακόμα…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This