Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Είναι ελάχιστες οι ομάδες στον πλανήτη ποδόσφαιρο που δεν μεγαλώνουν μέσα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Γιουβέντους, 3-4 αγγλικές, άντε και μία δύο που μπορεί να έχω ξεχάσει.

Ακόμη και αυτές βέβαια τις έχουν ανάγκη τις πωλήσεις παικτών, αλλά όχι των βασικών, όχι των πρωτοκλασάτων. Ολες οι άλλες ομάδες μέσα από τις πωλήσεις ακόμη και των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών τους μπορούν να μεγαλώσουν. Από την Ντόρτμουντ, την δεύτερη σε δυναμική γερμανική ομάδα, και τις Πόρτο και Μπενφίκα, μέχρι οποιαδήποτε ελληνική ομάδα ασφαλώς, μόνο η πώληση παικτών με σωστά deals μπορούν να τους κάνουν να μεγαλώσουν…

Και επειδή είστε πολλοί αυτοί που θα συμφωνήσετε με το παραπάνω συμπέρασμα, αλλά θα διαφωνήσετε με το timing που γίνεται η έστω και αναγκαστική πώληση του Πρίγιοβιτς, προσωπικά και σε αυτό διαφωνώ. Αν ο ΠΑΟΚ που έχει προβαδισμά 8 βαθμών στα μέσα του πρωταθλήματος χάσει αυτό το πρωτάθλημα δεν θα φταίει η πώληση του Πρίγιοβιτς, ούτε ο ίδιος ο Σέρβος, ούτε τα 10 εκατ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου.

Αν ο ΠΑΟΚ καταρρεύσει όπως πιστεύουν πολλοί επειδή θα χάσει τον πρώτο σκόρερ του, τότε ο ΠΑΟΚ δεν έχει μία δυνατή ομάδα για να αντιμετωπίσει μία δυσκολία. Οπως επίσης αν ο ΠΑΟΚ βγει για ψώνια με τόσο γεμάτο πορτοφόλι για να βρει έναν σέντερ φορ που να μπορεί να κάνει την δουλειά κι’ ας μην είναι νέος Πρίγιοβιτς, τότε δεν έχει ένα τμήμα σκάουτινγκ και ικανά στελέχη που να μπορούν να κάνουν την δουλειά.

Δηλαδή αν ο Πρίγιοβιτς δεν έφευγε και έμενε και πάθαινε στην Τρίπολη ρήξη χιαστών τότε αυτομάτως ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να χάσει το πρωτάθλημα και θα έφταιγε για αυτό μόνο ένας τραυματισμός;

Αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ «λιποθυμήσουν», όπως ακούω πολλούς να λένε με ευκολία επειδή έφυγε ο Πρίγιοβιτς από την ομάδα, τότε δεν είναι παίκτες για πρωταθλητισμό και ευτυχώς που ο ΠΑΟΚ θα το μάθει. Αν ο Λουτσέσκου χάσει τον προσανατολισμό του, την ψυχραιμία του, την συγκέντρωσή του επειδή έχασε έναν παίκτη, τότε δεν κάνει για να κάθεται στον πάγκο σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Ο ΠΑΟΚ ως club θα κάνει λάθος αν συνεχίσει να ζει με τον εκνευρισμό που τον κυρίευσε για την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Ο ΠΑΟΚ στα 10 εκατ. ευρώ έχει κάνει σπουδαίο deal, διότι καλύτερη τιμή για τον Σέρβο δεν μπορούσε να πιάσει. Ναι θα ήταν καλύτερα να τον έδινε το καλοκαίρι προφανώς, αλλά δεν γίνονται όλα σε αυτή την ζωή.

Και ο ΠΑΟΚ για να μεγαλώσει εκτός από το να πάρει ένα πρωτάθλημα, χρειάζεται να γίνει και ένα club που θα μάθει να πουλάει. Ξέρετε πότε κυριάρχησε η Μπενφίκα της Πόρτο στην Πορτογαλία; Οταν άρχισε να πουλάει το ίδιο ακριβά με την Πόρτο. Οταν ο Ρενάτο Σάντσες έφερνε 40 εκατομμύρια ευρώ για να πάει στη Μπάγερν Μονάχου, όταν ο Εντερσον έφυγε για την Σίτι με 35 εκατ. ευρώ κ.ο.κ. Τότε μόνο πήρε συνεχόμενα πρωταθλήματα…

Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να μεγαλώσει μέσα από αυτή τη συμφωνία, πρέπει πρώτον να πάψει να προσφέρει άλλοθι σε οποιονδήποτε ανήκει στο club ότι η πώληση ενός παίκτη είναι ικανή να σε διαλύσει. Οσο ο ΠΑΟΚ επιτρέπει αυτό το κλίμα και αυτή την αίσθηση, μόνο να χάσει έχει. Οπως επίσης μόνο να χάσει έχει αν συντηρεί την κουβέντα ότι στην Τρίπολη δεν μπορεί να νικήσει επειδή δεν έχει τον Πρίγιοβιτς.

Όσοι δε, εντοπίζουν στην απουσία του Σέρβου την ήττα στην Πάτρα, είτε δεν είδαν το ματς, είτε δεν έχουν ιδέα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε ευκαιρίες στην Πάτρα για να σκοράρει, δεν έφτιαξε ευκαιρίες. Υπάρχει διαφορά…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This