Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Ο Ολυμπιακός έχει δώδεκα ποδοσφαιριστές που συνεισέφεραν, στις 14 αγωνιστικές της Σούπερ Λιγκ, έκαστος ένα ή δύο γκολ. Εχει κι άλλους πέντε-έξι απ’ τους οποίους μπορεί να προσδοκά ότι, στις επόμενες 16 αγωνιστικές, θα συνεισφέρουν έκαστος, ανάλογα και με την συμμετοχή του στα παιγνίδια, ένα ή δύο γκολ.

Ο ΠΑΟΚ έχει εννέα ποδοσφαιριστές που συνεισέφεραν, σ’ αυτές τις 14 αγωνιστικές, έκαστος ένα ή δύο γκολ. Εχει επίσης άλλους πέντε-έξι στο κυρίως rotation, απ’ τους οποίους μπορεί να προσδοκά ότι θα καταθέσουν κι αυτοί, στις 16 αγωνιστικές που έρχονται μπροστά, τον οβολό τους. Τον οβολό, ενός ή δύο γκολ έκαστος.

Η διαφορά καταλήγει να είναι ότι ο μοναδικός άλλος σκόρερ του Ολυμπιακού έχει βάλει τρία γκολ (Γκερέρο) και ο μοναδικός άλλος σκόρερ του ΠΑΟΚ έχει βάλει εννέα γκολ (Πρίοβιτς). Ο Γκερέρο δεν έβαλε άλλα, όταν η ομάδα τα χρειαζόταν απεγνωσμένα. Ο Πρίοβιτς έβαλε όσα έβαλε, κυρίως όταν η ομάδα τα χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Απλά μαθηματικά. Αν θέλετε, απλή στατιστική. Εάν το εννέα του Ολυμπιακού λεγόταν Πρίοβιτς και το εννέα του ΠΑΟΚ λεγόταν Γκερέρο, η απόσταση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος θα ήταν μέσες-άκρες, ή ίσως και ακριβώς, η αντίστροφη. Ο Ολυμπιακός τώρα θα προπορευόταν, και ο ΠΑΟΚ θα υπολειπόταν, κατά οκτώ-δέκα πόντους.

Στην επανεκκίνηση της Σούπερ Λιγκ, σήμερα το δεδομένο είναι ότι σε τούτη τη ζυγαριά της ισορροπίας των δύο δελφίνων αφαιρέθηκε η παράμετρος-Πρίοβιτς και προστέθηκε η παράμετρος-Σολδάνο. Εξίσου δεδομένο είναι ότι ο Ολυμπιακός, εάν πάρει το πρωτάθλημα, θα έχει πάρει ένα «χαμένο για χαμένο» πρωτάθλημα. Εάν πάλι δεν το πάρει, ουδείς θα εντυπωσιαστεί.

Ενώ ο ΠΑΟΚ, είναι όσο απλό ακούγεται, πλέον «δεν δικαιούται δια» να μη πάρει (αυτό) το πρωτάθλημα. Εάν δεν το πάρει, όλοι θα εντυπωσιαστούμε. Η διαφορά στο τι αναμένεται απ’ την καθεμιά ομάδα στο δεύτερο ήμισυ της σεζόν, καθρεφτίζεται στις κινήσεις τους. Ο Ολυμπιακός κυνηγώντας από το -8, φέρνει ένα 24χρονο Αργεντινό φορ που βγαίνει πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Μία επιλογή, περισσότερο προοπτικής παρά άμεσης απαίτησης. Απίθανο να κάνει το παραπάνω, ο Σολδάνο, όσο γρήγορα έχει ανάγκη αυτό το παραπάνω η ομάδα. Είναι ο κανόνας. Οι Ισπανοπορτογάλοι που ξέρουν την καλύτερη Νότια Αμερική, λένε «Λατινοαμερικανός πρώτη χρονιά στην Ευρώπη, ξέχασέ τον». Ξεκίνα να τον υπολογίζεις, απ’ τη δεύτερη χρονιά και πέρα.

Πολύ πιο εύκολα θα μπει στο κόλπο ο Μασούρας, των έξι γκολ και της μίας ασίστ (στον πρώτο γύρο με τον Πανιώνιο). Ξέρει, τι μπορεί να κάνει. Ξέρει, τι θέλει απ’ αυτόν ο Ολυμπιακός να κάνει. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα προλάβει, ή και θα προσπεράσει, σε συνεισφορά γκολ+ασίστ στον Ολυμπιακό τον Χριστοδουλόπουλο, τον Λέιβα, τον Ντανιέλ Ποντένσε, τον Φετφατζίδη.

Πιθανότατα, ο Σολδάνο εντάσσεται σ’ εκείνη την κατηγορία των παικτών που είχε περιγράψει αδρά ο λόγιος Χόρχε Βαλδάνο στο ιστορικό άρθρο του το περασμένο καλοκαίρι στον Guardian για την παθογένεια του ποδοσφαίρου (και της κοινωνίας) της Αργεντινής. Των παικτών που «με δυο-τρία γκολάκια» φεύγουν κατευθείαν έξω. ‘Η το ελληνικό αντίστοιχο, όπως λέγαμε παλαιότερα εδώ, των παικτών που με το να μπουν «διακριθέντες» δυο-τρεις αγωνιστικές στις αθλητικές εφημερίδες, κάνουν αμέσως μεταγραφή.

Ο ΠΑΟΚ υπερέχοντας +8, κι όμως συμπιέζεται να πάει σε επιλογή άμεσης απαίτησης. Η προοπτική, η πρώτη σοβαρή ευκαιρία «να δείξει τη μαγκιά του» ο καινούργιος αθλητικός διευθυντής Μάριο Μπράνκο, μπορεί να περιμένει ως το καλοκαίρι. Τον χειμώνα ετούτο, δεν είναι αφύσικο, τα πάντα στο κλαμπ τα επικαλύπτει και τα κυριαρχεί η αγωνία…μη συμβεί το αδιανόητο. Η αγωνία, που απέδωσε αδρά ο Νιόνιος. «Αμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε».

Είναι, συνεπώς, αντιληπτά και τα δύο. Και η υπέρ Μπεργκ επιχειρηματολογία, ένα σενάριο που έρχεται ν’ απαλύνει την αγωνία. Και, αντανακλαστικά, η μάλλον χλιαρή υποδοχή της ιδέας Λέο Μπονατίνι. Σε διαφορετικές συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας και πίεσης στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ποδοσφαιρικά πιο λογικό θ’ ακουγόταν εκείνος που καίγεται για τον Μπεργκ…να είναι ο Ολυμπιακός. Κι εκείνος που θα έβλεπε ζεστά την προοπτική στην περίπτωση του Λέο Μπονατίνι, να είναι ο ΠΑΟΚ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This