Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Με τον Σαουθγκέιτ να μπαίνει στο πλάνο, τον Σιμεόνε να αναφέρεται πάλι και τον Ζιντάν να υπάρχει στο βάθος, τον Ποτσετίνο να παραμένει ο διακαής πόθος και τον Σολσκιερ να δηλώνει δια της δουλειάς του πως θα ήθελε να παραμείνει μετά τον Μάιο η επόμενη επιλογή της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ μοιάζει να είναι εύκολη αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει πως ο σύλλογος έχει εντελως μπερδευτεί σχετικά με το τι επιθυμεί να περιλαμβάνει η επόμενη μέρα!

Μετά την αποχώρηση του Σερ  Άλεξ όλοι ξέραμε πόσο δύσκολη θα ήταν η επόμενη μέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προσωπικά επέμενα τότε μιλώντας στο ραδιόφωνο στον Σπορ FM πως ο Μόγιες θα άντεχε μάξιμουμ ενάμιση χρόνο και πως ακόμα και ο Μουρίνιο θα ήταν πιθανό να διαχειριστεί αυτή την πίεση που θα επικρατούσε μετά το αντίο του πιο πετυχημένου μάνατζερ όλων των εποχών στην Βρετανία!

Και όμως  αποδείχτηκε ακόμα πιο δύσκολο στην πράξη και σχεδόν αδύνατο να τη διαχειριστούν προπονητές όπως ο Φαν Χάαλ και κυρίως ο Μουρίνιο που απέτυχε παταγωδώς! Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, είναι πως με την αποχώρηση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον η Γιουνάιτεντ δεν έχασε απλώς έναν προπονητή αλλά έναν κανονικό διευθύνοντα σύμβουλο σε Ανώνυμη Εταιρεία! Ο Σκωτσέζος δεν λειτουργούσε απλώς ως ένας κόουτς αλλά ως ένας κανονικός μάνατζερ, βγαλμένος από άλλες εποχές στο αγγλικό ποδόσφαιρο τότε που όλοι οι υπεύθυνοι που καθόντουσαν στο πάγκο έτρεχαν τα πάντα μέσα στην ομάδα! Χειριζόταν όχι μόνο την πρώτη ομάδα αλλά και τις ακαδημίες, από τα χέρια του περνούσαν όλες οι ανανεώσεις συμβολαίων και οι μεταγραφές και ταυτόχρονα όλος ο οργανισμός που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν προχωρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία εμπορική ή τηλεοπτική χωρίς τη συναίνεση του! 

Από τη στιγμή που έφυγε όλα τα υπόλοιπα πέρασαν και πάλι στην διοίκηση και συνεπώς στα χέρια ενός ανθρώπου που έχει αποδειχθεί στην πράξη παντελώς ανίκανος να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό οργανισμό. Ο Έντουαρντ Γούντγουορντ έχει αποτύχει και μαζί του ουσιαστικά έχει συμπαρασύρει, στον Καιάδα της αποτυχίας, και τους προπονητές με τους οποίους δούλεψε μαζί! Ωστόσο οι ιδιοκτήτες της ομάδας τον περιβάλλουν με απόλυτη εμπιστοσύνη και έτσι οποιαδήποτε πιθανότητα είχε όλα αυτά τα χρόνια η Γιουνάιτεντ να ανακάμψει αγωνιστικά  την έχει απεμπολήσει! Ποιος λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύει πως αυτός ο άνθρωπος θα αποδειχθεί ξαφνικά ικανός  για να χειριστεί ένα θέμα που μπορεί (εάν και πάλι η επιλογή είναι αποτυχημένη)  να οδηγήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε έναν νέο κύκλο εκτός πρωταθλήματος αφού όποιος έρθει τώρα θα του δοθεί τουλάχιστον μια διετία και γιατί θα είναι ουτοπικό να καεί και αυτός μετά τον Μουρίνιο; 

Από την λίστα και μόνο πάντως που συζητιέται αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μπερδεμένο είναι στο μυαλό του Γούντγουορντ και των Γκλέιζερς το τι ακριβώς θέλουν για επόμενη μέρα στο. σύλλογο. Υπάρχει μία αίσθηση πως ο σερ Άλεξ θα ήθελε μία τελευταία επιλογή να είναι η δική του, προωθώντας τον Σόλσκιερ ως μόνιμη λύση αλλά από την άλλη φαίνεται πως δεν εγκαταλείπεται εκεί το σχέδιό του να πληρωθεί έστω και πανάκριβα η απόκτηση ενός προπονητή όπως είναι ο Ποτσετίνο που είναι σαφέστατο πως έχει πλάνο δουλειάς όπως έδειξε ήδη αυτά τα χρόνια στην Τότεναμ.

Η περίπτωση Ζιντάν είναι καθαρά για τα μάτια του κόσμου καλή δείχνοντας πως η Γιουνάιτεντ μπορεί να φωνάξει και να προσλάβει οποίο μεγάλο όνομα και αν θέλει. Κυνικά αν το δει κανείς ίσως είναι η χειρότερη λύση αφού θα κληθεί να δουλέψει σε ένα πρωτάθλημα που δεν ξέρει, σε μία ομάδα με απαιτήσεις άμεσες, ωστόσο είναι περίεργος οργανισμός μετά από τόσα χρόνια επιτυχιών έως το 2013 και τα τελευταία χρόνια κλασικών αποτυχιών! Ταυτόχρονα θα είναι για τον Γάλλο ένα πολιτισμικό σοκ η παρουσία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο αφού δεν έχει άλλη εμπειρία και μπορεί να πέτυχε στη Ρεάλ αλλά φυσικά ο ανταγωνισμός εσωτερικά στην Πρεμιέρ Λιγκ είναι πολύ μεγαλύτερος από την Λα Λίγκα. 

Το πως ήρθε στο προσκήνιο ο Σάουθγκεϊτ σε κάνει να σηκώνεις τα χέρια ψηλά! Όσο και αν έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην εθνική Αγγλίας, πρέπει κάποιος να αντιληφθεί πόσο πολύ πιο δύσκολο θα είναι να καθίσει στον πάγκο ειδικά ενός συλλόγου με τις απαιτήσεις ακόμα και με τις παράλογες προσδοκίες αυτή τη στιγμή όπως είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Και βέβαια, αυτό ειδικά είναι κάτι που δείχνει πως δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο απλά διαφορά  ονόματα επί χάρτου προκειμένου να μπορεί κάποιος να πει πως η λίστα από την οποία διαλέγει ο σύλλογος είναι  μεγάλη! 

Και βέβαια επανερχόμαστε στο θέμα της ιδανικής λύσης που παραμένει ένας προπονητής όπως ο Ποτσετίνο, που όμως όσο περνάει ο καιρός πιθανώς να σκέφτεται και ο ίδιος ότι η Τότεναμ είναι η  λύση γι’ αυτό εάν μείνει στην Αγγλία εκεί όπου έχει πια ασυλία  ή γιατί όχι,  η Ρεάλ που θα ψάξει κι αυτή για προπονητή ξανά στους επόμενους μήνες, εάν χρειαστεί να μετακινηθεί κάπου ψηλότερα!Το όνομα του Σιμεόνε ξανά ήρθε στην επιφάνεια και προπονητικά είναι ιδανικό αλλά το στυλ ποδοσφαίρου του Αργεντινού δεν ταιριάζει σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο μέσος οπαδός της Γιουνάιτεντ ως στυλ της ομάδας. Και πιθανώς η επιλογή του να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει. 

Και κάπου εκεί μπαίνει και ο Σόλσκιερ στην εξίσωση, ειδικά εάν πάρει αποτέλεσμα σήμερα στο Γουέμπλεΐ. Ο Φέργκιουσον θα τον ήθελε να μείνει ως μόνιμος στον πάγκο, τα αποτελέσματα μέχρι τώρα τον έχουν βοηθήσει και η αλήθεια είναι πως επανέφερε μια κανονικότητα στα αποδυτήρια και το χαμόγελο και πάλι σε ένα περιβάλλον που είχε πολλή μιζέρια με τον Μουρίνιο τα προηγούμενα δύο χρόνια. Θεωρώ όμως πως αργά η γρήγορα αυτή η απειρία του θα του κοστίσει και επειδή οι απαιτήσεις ειδικά από το καλοκαίρι και μετά θα είναι ψηλές και θα οφείλει να μεταβληθεί σε αυτό που δικαιωματικά και  μόνιμα οφείλει να είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δηλαδή σε διεκδικήτρια, ίσως τελικά τον λυγίσει. 

Ότι και να συμβεί το επόμενο καλοκαίρι θα είναι κομβικό γιατί μια κακή επιλογή θα καθορίσει τα επόμενα πέντε χρόνια του συλλόγου! Και το τραγικό είναι πως την ευθύνη θα την έχει στα χέρια του ίσως ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή που δεν είναι άλλο από εκείνον που απέτυχε σε όλες τις προηγούμενες επιλογές: ο Γούντγουορντ!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This