Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Σε ένα από τα πιο καθοριστικά ματς του πρωταθλήματος, αυτό στην Τρίπολη, ανάμεσα σε δύο ομάδες που έψαξαν τη νίκη, τη διαφορά δεν την έκανε ο αριθμός των τελικών ενεργειών· τον νικητή τον αποφάσισε η απόδοση των τερματοφυλάκων. Στο πρώτο 45’λεπτο ο Αστέρας υπερείχε σε όλα έναντι του ΠΑΟΚ. Ή, πιο σωστά, περίπου σε όλα, διότι ο τερματοφύλακας είναι μέλος της ομάδας, είναι μόνος του μια γραμμή άμυνας, κι ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν στο πρώτο ημίχρονο ακριβώς αυτό, μια αξεπέραστη γραμμή υπεράσπισης της εστίας του ΠΑΟΚ. Στη φάση του 12’ου λεπτού οι υπόλοιποι δέκα δεν αμύνθηκαν αποτελεσματικά, με συνέπεια να βρεθεί ο Καλτσάς απέναντί του για να τον εκτελέσει, αλλά ο Πασχαλάκης απέκρουσε. Συνέβη το ίδιο στη φάση του 39’ου λεπτού, που ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ απέκρουσε δύο φορές, στα σουτ του Καλτσά και του Βαλιέντε. Οι υπόλοιποι δεν αμύνθηκαν αποτελεσματικά, το έκανε όμως ο τερματοφύλακας, άρα, τελικώς, ο ΠΑΟΚ αμύνθηκε αποτελεσματικά.

Στον Αστέρα συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Επιτέθηκε περισσότερο, αμυνόταν σωστά, αλλά στην στιγμή της εκτέλεσης του φάουλ από τον Βιεϊρίνια ο τερματοφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος δεν αντέδρασε καλά. Κακή τοποθέτηση, κακή αντίδραση, μοιραία στάση, ήττα.

Σχολιάζοντας κανείς το παιχνίδι, αν εξαιρέσει το καθαρό γκολ του Μπίσεσβαρ στο 19′ που προφανώς έπρεπε να μετρήσει, ο παρατηρητής μένει με την εντύπωση ότι ο ΠΑΟΚ στάθηκε τυχερός που δεν πλήρωσε το κακό πρώτο ημίχρονο που έκανε σε ένα τόσο καθοριστικό ματς στην Τρίπολη. Αυτή η ανάγνωση όμως αδικεί πολύ τον Πασχαλάκη και τελικά αλλοιώνει το νόημα μιας ποδοσφαιρικής συζήτησης. Διότι ο τερματοφύλακας είναι καθοριστικός παράγοντας του παιχνιδιού, και η καλή απόδοσή του δεν είναι τύχη. Αυτό ήταν το ένατο παιχνίδι πρωταθλήματος που βρήκε τον Πασχαλάκη να βγαίνει από το τερέν με καθαρή εστία. Όχι, δεν του αναλογούν όλα τα εύσημα για αυτό, και φυσικά δεν έχει πετύχει μόνος μέχρι εδώ το “6 γκολ σε 15 αγώνες” ρεκόρ, που είναι η καλύτερη αμυντική επίδοση στο πρωτάθλημα. Η δική του απόδοση όμως είναι σίγουρα μια από τις εξηγήσεις για την βαθμολογική θέση του ΠΑΟΚ σε μια σεζόν που δεν είναι ο ΠΑΟΚ αυτός που παίζει περισσότερο και ποιοτικότερο ποδόσφαιρο από τους αντιπάλους του. Στη στιγμή της αποχώρησης του killer Πρίγιοβιτς, που ήταν αυτός που έπαιρνε πάνω του όλα τα φώτα επειδή ήταν ο σκόρερ, ο Πασχαλάκης φώναξε ότι παραμένει στον ΠΑΟΚ ένας εκ των πιο καθοριστικών ποδοσφαιριστών στην τρέχουσα σεζόν του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος επειδή έχει τον υψηλότερο συντελεστή μετατροπής των αγωνιστικών ενεργειών του σε βαθμούς. Επειδή είναι ο πιο αποτελεσματικός. Η αποτελεσματικότητα δεν προέκυψε μόνο επειδή ήταν ακριβής στις εκτελέσεις ο Πρίγιοβιτς, με έναν θεαματικό συντελεστή ευστοχίας. Έχει προκύψει και επειδή ο τερματοφύλακάς του είναι, με διάρκεια, αποτελεσματικός στις επεμβάσεις και τις αποκρούσεις του.

Όχι, ο τερματοφύλακας δεν παίρνει ποτέ, ή σχεδόν ποτέ, έναν αγώνα μόνος του. Συχνά όμως κρατάει μόνος του ένα αποτέλεσμα, όπως έκανε το βράδυ της Κυριακής ο Νταβίντ Ντε Χέα στο “Wembley “, εκεί όπου για 45′ λεπτά σταματούσε κάθε προσπάθεια της Τότεναμ σε ένα από τα καλύτερα ημίχρονα που έχει παράξει στον καιρό του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Οχι, ο Πασχαλάκης δεν ήταν “Ντε Χέα” στην Τρίπολη, αλλά ήταν σίγουρα ο πιο καθοριστικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ σε έναν από τους “τελικούς” του πρωταθλήματος. Κι αν το ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ δεν αλλάξει στο δεύτερο μισό της σεζόν και αποδειχθεί αρκετό για να του δώσει τον τίτλο, η στρατηγική του Ραζβάν Λουτσέσκου θα έχει δικαιωθεί χάρη στις επιλογές των παικτών που υπηρετούν το αγωνιστικό σχέδιό του τόσο που να το κάνουν αποτελεσματικό. Στον ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-’19 τη διαφορά δεν την κάνει, ως εδώ, το αγωνιστικό σχέδιο, ούτε η στρατηγική του προπονητή. Την κάνουν οι μονάδες. Μέχρι εδώ αυτές είναι που έχουν στρώσει τον δρόμο για να βαδίσει ο ΠΑΟΚ μέχρι την κατάκτηση του τίτλου. Στην Τρίπολη ο Πασχαλάκης ήταν μια τέτοια. Χάρη σε αυτόν, ο ΠΑΟΚ αγόρασε χρόνο για να βρει επιθετικό και να τον ενσωματώσει στο παιχνίδι του μέχρι τα ντέρμπι του Φεβρουαρίου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This