Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Ζάλιαρη

Ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Όσοι τον είχαν κακοχαρακτηρίσει μετά το SpyGate, μάλλον τα… μαζέουν. Δικαίως φώναξε πως αισθάνεται ηλίθιος που… χρειάστηκε να δείξει στον κόσμο τι πραγματικά είναι το ποδόσφαιρο. Και το φανέρωσε μπροστά στα μάτια όλων, σε μια παρουσίαση 70 λεπτών, για τα οποία όμως χρειάστηκαν… εκατοντάδες ώρες έρευνας.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα το πήγε σε άλλο επίπεδο, το απόγευμα της Τετάρτης. Η Λιντς κάλεσε τους ρεπόρτερ της ομάδας να παραστούν στο προπονητικό κέντρο του κλαμπ για μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου και ουδείς γνώριζε περί τίνος επρόκειτο.

Μάλιστα, υπήρξαν και οι φήμες περί… παραίτησης του Μαρσέλο Μπιέλσα έπειτα από το σκάνδαλο με το SpyGate και την παραδοχή του για τον άνθρωπο που είχε στείλει σε προπόνηση της Ντέρμπι Κάουντι, μια μέρα πριν από το παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής στο «Έλαντ Ρόουντ».

Ο Φρανκ Λάμπαρντ το θεώρησε ανήθικο και μάλιστα τόνισε πως προπονητές όπως οι Γκουαρδιόλα και Κλοπ είναι… πολύ τυχεροί που δεν έχουν πετύχει κάποιον άγνωστο να παρακολουθεί κρυφά τις προπονήσεις των Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ για να επιχειρήσει να σταματήσει την πορεία των ομάδων τους.

Ο κόουτς της Λιντς, δεν κρύφτηκε ούτε για μια στιγμή. Ξεκαθάρισε ότι το έκανε εκείνος, ότι με δική του πρωτοβουλία και δίχως να το εγκρίνει η ομάδα του έστειλε άνθρωπο να δει την τελευταία προπόνηση της Ντέρμπι πριν από το ματς της περασμένης εβδομάδας. Το απόγευμα της Τετάρτης «ξεδίπλωσε» μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων την πραγματική δουλειά που γίνεται από έναν κόουτς και το τεχνικό του επιτελείο πίσω από τις κλειστές πόρτες των εγκαταστάσεων ενός κλαμπ.

Η… ιδιαίτερη παρουσίαση που είχε ετοιμάσει για τους εκπροσώπους του Τύπου, προκειμένου να τους εξηγήσει ότι έχει παρακολουθήσει προπονήσεις απ’ όλους τους αντιπάλους της ομάδας του για τη φετινή αγωνιστική περίοδο και πως έχει στοιχεία από καθένα από 51 παιχνίδια της Ντέρμπι από την περασμένη σεζόν, έκανε τους δημοσιογράφους που έδωσαν το «παρών» σε αυτό το πρωτόγνωρο ποδοσφαιρικό event, να σκεφτούν πως ήταν απίστευτα τυχεροί.

«Μιλούσε με πάθος για το ποδόσφαιρο και για τον τρόπο που μελετάει κάθε παιχνίδι και εμείς κοιταζόμασταν μεταξύ μας εντυπωσιασμένοι δίχως να μπορούμε να διανοηθούμε αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια μας» έγραψε χαρακτηριστικά στις εντυπώσεις του ο ρεπόρτερ του SkySports, Τιμ Θόρτον και σίγουρα πολλοί θα ήθελαν να έχουν βρεθεί στη θέση του…

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα υποστήριξε ότι για την ανάλυση κάθε παιχνιδιού κάποιας εκ των αντιπάλων της Λιντς, απαιτούνται 4 ώρες. Κάτι που σημαίνει ότι η… σούμα της προετοιμασίας των «παγωνιών» για κάθε αγωνιστική στο φετινό πρωτάθλημα της Championship, έχει φτάσει σε εκατοντάδες ώρες μελέτης, παρακολούθησης βίντεο, παρακολούθησης προπονήσεων, ανάλυσης σημειώσεων και αναζήτησης για βασικά στοιχεία παιχνιδιού κάθε συλλόγου που συμμετέχει στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της Αγγλίας.

«Πείτε μου ποιο παιχνίδι θέλετε να δείτε ότι έχουμε αναλύσει; Πείτε ένα, οποιοδήποτε παιχνίδι…» έλεγε ο κόουτς της Λιντς στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν μείνει εμβρόντητοι από την προετοιμασία που είχε κάνει ο προπονητής και από τα όσα αποκάλυπτε μπροστά τους, ανοίγοντας δεκάδες αρχεία για κάθε ομάδα που έχει αντιμετωπίσει στη μέχρι στιγμής θητεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Το PowerPoint που είχε ετοιμάσει, μόνο και μόνο για την παρουσίαση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης, χρειάστηκε 70 λεπτά συζήτησης και εξήγησης από τον Μπιέλσα. Και μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί πως για εκείνα τα 70 λεπτά, για τα οποία όπως δήλωσε ο ίδιος αισθάνεται τρομερά ηλίθιος, χρειάστηκαν κάποιες ώρες ώστε να είναι όλα έτοιμα όπως πρέπει, με τις λεπτομέρειες που πρέπει και με το διάβασμα που πρέπει για να γίνουν κατανοητά από τους δημοσιογράφους.

Κάπου εδώ, αξίζει να γίνει μια υπενθύμιση για την… τακτική που ακολουθεί από τα πρώτα χρόνια της προπονητικής του καριέρας. Όταν ακόμα ήταν στις ακαδημίες της λατρεμένης του Νιούελς Ολντ Μπόις, χώρισε έναν χάρτη της Αργεντινής σε 70 κομμάτια και επισκέφθηκε καθένα από αυτά για να παρακολουθήσει ταλέντα και νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ομάδα του. Διένυσε 5.000 μίλια με το αυτοκίνητό του, ένα Fiat 147, γιατί… φοβόταν τα αεροπλάνα!

Όταν το 1997 πήγε να περάσει από συνέντευξη στη Βελέζ Σάρσφιλντ, πήρε μαζί του… 51 κασέτες με βίντεο και στιγμιότυπα κατάλληλα κομμένα ώστε να δείξει πόσο καλύτερη μπορούσε να κάνει την ομάδα και πάνω σε ποια κομμάτι του παιχνιδιού ήθελε να δουλέψει.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, δηλώνει θαυμαστής του Μαρσέλο Μπιέλσα, τον οποίο και λατρεύει προπονητικά, έχοντας μάλιστα δηλώσει πως έπειτα από μεταξύ τους κόντρα από την άκρη των πάγκων, του έχει αναφέρει πως «ξέρεις πράγματα για τη Μπαρτσελόνα που δεν ξέρω ούτε εγώ».

«Δεν ήταν κάτι παράνομο και γι’ αυτό έστελνα ανθρώπους στις προπονήσεις των ομάδων. Δεν έκανα κάτι που να μην τηρεί τους κανονισμούς» ανέφερε ο προπονητής της Λιντς για την… κατασκοπεία, η οποία, όπως πλέον απέδειξε ο ίδιος, δεν δίνει κάποιο ιδιαίτερο αβαντάζ στη δική του ομάδα, από τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες στοιχεία για κάθε ποδοσφαιριστή, κάθε σύστημα και κάθε πτυχή του παιχνιδιού των αντιπάλων. Και έχει γίνει κόπος για όλα αυτά. Και έχουν διατεθεί εκατοντάδες ώρες από τη ζωή για να δουλέψει πάνω στο αντικείμενο που αγαπάει και υπηρετεί.

Και γι’ αυτό αισθάνθηκε ηλίθιος που έπρεπε να εξηγήσει πως ακριβώς… λειτουργεί το ποδόσφαιρο. Και γι’ αυτό αποθεώνεται πλέον από τον κόσμο του ποδοσφαίρου…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This