Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Το έχω γράψει πολλές φορές και είναι γνωστό τοις πάσι πως η ρουφιάνα η μοίρα παίζει πολλά περίεργα παιχνίδια και δυο από αυτά τα έχει φάει στη… μάπα ο Ντέιβιντ Μπλατ με αντίπαλο τον Γιώργο Μπαρτζώκα τον οποίο υποδέχεται απόψε στο Νέο Φάληρο…

Ούτε παραγγελιά να τα είχε κάνει ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, όχι μονάχα διότι του επιφύλαξαν δυο ήττες, αλλά κι επειδή σε αμφότερες τις περιπτώσεις δήμιοι του υπήρξαν δυο νυν παίκτες του στον Ολυμπιακό!

Ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης και ο νεοσύλλεκτος Σάσα Βεζένκοφ!

Ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής των Πειραιωτών και ο εκ των προκατόχων του έχουν βρεθεί ενώπιος ενωπίω επτά φορές με τον Μπαρτζώκα να έχει το προβάδισμα στις νίκες με τέσσερις έναντι τριών του Μπλατ σε αγώνες επτά διαφορετικών ομάδων: 2-0 σε αγώνες Μαρούσι-Αρης, 1-1 σε αναμετρήσεις ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, 1-1 σε ματς Νταρουσάφακα-Μπαρτσελόνα και 0-1 στο τρέχον ζευγάρι Χίμκι-Ολυμπιακός.

Οι δυο τους αντάμωσαν για πρώτη φορά τη σεζόν 2009-10, έτυχε μάλιστα ο Μπαρτζώκας να είναι ο πρώτος αντίπαλος του Μπλατ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ντέιβιντ αριβάρισε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου του 2010 και οκτώ ημέρες αργότερα κατηφόρισε στον Αγιο Θωμά, όπου, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής, ο Αρης γνώρισε την ήττα από τους οικοδεσπότες με 75-67 (Καϊμακόγλου 19, Πατ Καλάθης 13, Λούκας 10- Μάιλς 11, Χατζηβρέττας 10).

Έναν γύρο αργότερα, στις 28 Απριλίου, ο Μπαρτζώκας οδήγησε το Μαρούσι στη νίκη επί του Αρη και στο Αλεξάνδρειο με 84-76 (Ρίτσαρντσον 20, Κλαρκ 16- Λούκας 15, Κις 14, Μαυροειδής 11, Καλάθης 11).

Πέρασαν τρία χρόνια και οι δυο προπονητές συναντήθηκαν σε άλλα μετερίζια και μάλιστα στη Euroleague, όπου μοιράσθηκαν τις νίκες…

Στις 24 Ιανουαρίου του 2013, ο Ολυμπιακός (του Μπαρτζώκα) άλωσε το σπίτι της Μακάμπι (του Μπλατ) με 78-77, χάρη στο καλάθι του Βασίλη Σπανούλη, 51 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Ακολούθησαν δυο απανωτά άστοχα σουτ του Γιόγκεβ Οχαγιόν και ένα του Ντέβιν Σμιθ, ο οποίος έκανε και το ύστατο, αλλά εκπρόθεσμο σουτ του ματς, ενώ στα τρία δευτερόλεπτα είχε χάσει δυο ελεύθερες βολές ο Κώστας Παπανικολάου.

Εκείνο το βράδυ που ο Μπαρτζώκας δεν είχε στη διάθεση του τους τραυματίες Ει Σι Λο και Τζος Πάουελ και συν τοις άλλοις οι Πειραιώτες έμαθαν πριν από την έναρξη του ματς ότι είχε απορριφθεί η ένσταση τους για το (νικητήριο) καλάθι του Μπόμπι Μπράουν στον αγώνα με τη Σιένα στο ΣΕΦ, Σπανούλης σκόραρε 24 πόντους και ο Γιώργος Πρίντεζης 16, ενώ τον πρώτο λόγο από πλευράς γηπεδούχων είχαν ο Σμιθ με 17 πόντους και ο Ντέιβιντ Λόγκαν με 15

Aυτό που ο Ολυμπιακός διέπραξε στο Τελ Αβίβ, το έπαθε ο ίδιος στις 22 Μαρτίου του 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου η Μακάμπι επιβλήθηκε με 73-67 και ο Μπλατ κατάφερε την πρώτη νίκη του επί του Μπαρτζώκα (Σπανούλης 19, Λο 10-Λόγκαν 20, Χίκμαν 16).

Εκείνη η ήττα δεν ανέκοψε την πορεία του Ολυμπιακού ο οποίος διάνυσε όλο το δρόμο και αναγορεύθηκε (Λονδρέζος) Σερ, νικώντας στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης…

Ο Μπλατ και ο Μπαρτζώκας δεν συναντήθηκαν τη σεζόν 2013-14, η οποία κατέληξε στον θρίαμβο της Μακάμπι στο Final 4 του Μιλάνου και προσπόρισε στον νυν προπονητή του Ολυμπιακού το δεύτερο ιερό δισκοπότηρο της καριέρας του…

Δεν αντάμωσαν ούτε τις επόμενες δυο χρονιές, που ο Μπλατ βρισκόταν στον πάγκο των Καβαλίερς, ενώ ο Μπαρτζώκας μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό διήγαγε πρώτα μια περίοδο αγρανάπαυσης και εν συνεχεία μια σεζόν στο… εξωτικό Κρασνοντάρ.

To πεπρωμένο έμελλε να τους φέρει αντιμέτωπους την περίοδο 2016-17, όταν ο μεν Μπλατ παλιννόστησε στην Ευρώπη ως προπονητής της Νταρουσάφακα, ο δε Μπαρτζώκας μετακόμισε από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στην ομάδα της οποίας υπήρξε ο δήμιος την προηγούμενη χρονιά στα play offs της Euroleague…

Ο χρόνος έπνεε τα λοίσθια εις διπλούν, όταν βρέθηκαν ξανά ο ένας απέναντι στον άλλον: το ημερολόγιο έγραφε 30 Δεκεμβρίου του 2016 και απέμεναν επτά δευτερόλεπτα για τη λήξη του αγώνα στο Palau Blaugrana, με το σκορ στο 79-76 και την κατοχή της μπάλας στην τουρκική ομάδα. Ο Πέτερι Κόπονεν, ορμηνεμένος από τον Μπαρτζώκα και από τη λογική έκανε το… απαραίτητο φάουλ και έστειλε στη γραμμή τον Μπραντ Γουαναμέικερ που έβαλε την πρώτη βολή, (79-77) αλλά αστόχησε στη δεύτερη.

Η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Φινλανδού γκαρντ που την πάσαρε στον Σάσα Βεζένκοφ και ο νυν φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν αυτός ο οποίος έγραψε το φινάλε, σκοράροντας για το 81-77 . Για τους Καταλανούς πρωταγωνίστησαν οι Τόμιτς 16, Ράις 13, Βεζένκοφ 12 και για τη Νταρουσάφακα οι Αντερσον 21, Γουίλμπεκιν 19

Η επόμενη πράξη του έργου ανέβηκε στη σκηνή στις 17 Μαρτίου του 2017 στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι Τούρκοι επιβλήθηκαν της Μπαρτσελόνα με 67-56, έχοντας σε πρώτο πλάνο τον Κλάιμπερν με 15 πόντους, ενώ από πλευράς Καταλανών έσυρε τον χορό ο Στράτος Περπέρογλου με 16 πόντους, πέντε ριμπάουντ, δυο ασίστ και δυο κλεψίματα.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2018, στην πρεμιέρα της σεζόν, ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από τα περίχωρα της Μόσχας (66-87) επικρατώντας της Χίμκι με 87-66

Εκείνο το βράδυ οι Πειραιώτες δεν πληγώθηκαν από το κρεσέντο του Αλεξέι Σβεντ (34 πόντοι, 3/7δ., 8/16τρ., 4.5β., 6ασ.) απέναντι στον οποίο αντιπαρέβαλαν τον δικό τους πλουραλισμό (ΛεΝτέι 14, Βεζένκοφ 13, Πρίντεζης 11, Στρέλνιεκς 11)

Όταν, στις 12 Μαίου του 2013, στην O2 Arena του Λονδίνου, ο Μπαρτζώκας οδηγούσε τον «Θρύλο» (του) στο θρόνο και στο repeat, ο Μπλατ ξεροστάλιαζε στο Τελ Αβίβ και επιφυλασσόταν δια τα περαιτέρω, τα οποία αξιώθηκε να πετύχει έναν χρόνο αργότερα!

Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού πήρε τη σκυτάλη από τον αποψινό αντίπαλο του ως πρωταθλητής Ευρώπης (Mιλάνο, 2014) σε μια ιδιότυπη αλληλουχία των πραγμάτων…

Τι εννοώ; Στον τελικό του 2013 ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα νίκησε τη Ρεάλ, την οποία έριξε στο καναβάτσο και ο Μακάμπι του Μπλατ το 2014, ενώ στη σειρά των play offs του 2014 και στον τελικό του 2015 στη Μαδρίτη ο Λάσο πήρε το αίμα του πίσω από τους Πειραιώτες.

Ο Μπλατ επίσης πήρε επίσης το αίμα του πίσω από τους Μαδριλένους στον τελικό του 2014, καθότι την προηγούμενη σεζόν η Ρεάλ είχε αποκλείσει τη Μακάμπι, σκουπίζοντας την με 3-0, σε μια σειρά που έμοιαζε βγαλμένη από το κολεγιακό μπάσκετ και στην οποία οι Ισραηλινοί σκόραραν με το σταγονόμετρο: 53-79, 63-75 και 57-69.

Απόψε ο Μπαρτζώκας θα βρει απέναντι του πέντε παίκτες που είχε στη δούλεψη του στον Πειραιά (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αγραβάνης), ενώ του Μπλατ του φτάνει και του περισσεύει ο Σεργκέι Μόνια!

Δεν ξέρω εάν θα του περίσσευε ο Αλεξέι Σβεντ, για τον οποίο η σακούλα ελέγχεται: εν τη παρουσία του πρώτου σκόρερ της περυσινής Εuroleague ο Ολυμπιακός πέρασε αβρόχοις ποσίν από τη Μόσχα στον αγώνα του πρώτου γύρου, ενώ εν τη απουσία του η Χίμκι νίκησε τον Παναθηναϊκό και έριξε στο κανναβάτσο τη Φενέρμπαχτσε που ζούσε σε μια φάση ευδαιμονίας μετά από δώδεκα απανωτές νίκες στην εφετινή Ευρωλίγκα!

Αναφέρομαι στον απόντα Σβεντ και στον ούτως ή άλλως ωσεί παρόντα στα ματς της Χίμκι, Μόνια, διότι μαζί τους ο Μπλατ έχει ανοίξει παρτίδες εδώ και κάμποσα χρόνια χώρα οι μεγάλες στιγμές που έζησαν παρέα…

Μεγάλες σε επιτυχίες, αλλά και σε ένταση!

Με τον Μπλατ, τον Σβεντ και τον Μόνια στον… πάγκο η (πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2007) Εθνική Ρωσίας κατέκτησε τα χάλκινα μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ του 2011 στο Βίλνιους και στο Ολυμπιακό Τουρνουά του 2012 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οπότε οι κοινές αναμνήσεις του, το δίχως άλλο, βρίσκονται σε συσκευασία με εορταστικές γιρλάντες.

Επίτηδες έγραψα στην προηγούμενη πρόταση ότι οι τρεις τους ήταν μαζί στον πάγκο, διότι εκεί ακριβώς βρίσκονταν όταν ο Μπλατ τα πήρε στο κρανίο και φόρεσε κι ελόγου του το ( α λα Ομπράντοβιτς) μελιτζανί προσωπείο, με το οποίο παρεμπιπτόντως μασκαρεύτηκε τις προάλλες, στα τελειώματα του αγώνα της ΑΕΚ με τον Κολοσσό Ρόδου και ο Λούκα Μπάνκι!

Στις 6 Αυγούστου του 2012 στον αγώνα του Ολυμπιακού Τουρνουά με την Αυστραλία, στον οποίο οι Ρώσοι ηττήθηκαν με 82-80, ο Μπλατ κάλεσε ένα τάιμ άουτ, πέντε λεπτά και 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, με το σκορ στο 77-70.

Πάνω λοιπόν που ο Ντέιβιντ έδινε γονατιστός τις οδηγίες του, είδε μπροστά του τον Σβεντ και τον Μόνια να ανοίγουν κουβεντούλα μεταξύ τους, απασφάλισε και εκπυρσοκρότησε!

Σταμάτησε τις οδηγίες του, αγρίεψε, φώναξε «Stop talking» και αμέσως σηκώθηκε και συνέχισε να μιλάει στους παίκτες που ήταν όρθιοι.

Σε μια… βελτιωμένη και επηυξημένη έκδοση αυτής της αντίδρασης, το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ, ο Μπάνκι (που τσατίστηκε με μια κακή αμυντική επιστροφή του Δημήτρη Μωραίτη) πέταξε κάτω το πινακάκι του, έριξε ένα ιταλικό… μπινελίκι και έφυγε κιόλας από τον πάγκο!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This