Επιλογή Σελίδας

Ο Ντε Χέα είχε 95 τέλεια λεπτά στο Wembley, παραμένοντας ήρεμος και αποτελεσματικός παρά την επίθεση της Τότεναμ στο δεύτερο ημίχρονο. Ηταν η κορυφαία φετινή εμφάνιση, βάζοντας έτσι… τέλος στους ψιθύρους αναλυτών για το ταλέντο του. Αν απομονώσει κανείς τις 11 επεμβάσεις του θα δει πως δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς από τον Ντε Χέα του προηγούμενου κακού αγωνιστικού του background. Σταμάτησε τον σπουδαίο Κέιν και ήταν απίθανος. Οι «Τimes» έκαναν ειδικό αφιέρωμα στις επεμβάσεις του διεθνή γκολκίπερ με τα πόδια!

Όσο περισσότερο οι Spurs ασκούσαν πίεση στον Ισπανό και την άμυνά του τόσο πιο ψηλά ανέβαινε η αυτοπεποίθησή του. Για εκείνον ήταν κάτι παραπάνω από ένα ματς πλέον. Ήταν μία αναμέτρηση αποδείξεων. Ο Ντε Χέα στο στιλ του μοιάζει με τον Όμπλακ της Ατλέτικο. Στην καλή τους μέρα μπορούν να σταματήσουν κάθε σουτ ενώ παίζουν βαθιά στην άμυνά τους.

Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα μπορούσαν να παίξουν σε ομάδα του Γκουαρδιόλα ή του Κλοπ, όπου υπάρχει βάρος στον τρόπο που κυκλοφορείται η μπάλα. Ο Ντε Χέα με τον Όμπλακ εκεί που παίζουν έχουν όμως δεδομένες αρμοδιότητες: να σταματούν τα σουτ, να «καθαρίζουν» αντίπαλες μπαλιές και να δίνουν με απλό τρόπο την μπάλα και όχι να συμμετέχουν τόσο πολύ στην κυκλοφορία και την οργάνωση.

Οι δυο τους είναι διαφορετικοί από τον Έντερσον της Σίτι και τον Άλισον της Λίβερπουλ. Όλα έχουν να κάνουν με το να είναι κανείς το κατάλληλο κομμάτι στο αγωνιστικό… παζλ της ομάδας του.

Ο 28χρονος γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ έχει έφεση στο να παίζει κοντά στην γραμμή του τέρματος και να μπορεί να δει σωστά την πορεία των σουτ και να αντιδράσει. Επίσης όταν είναι σε καλή κατάσταση είναι εξαιρετικός στο παιχνίδι υπομονής και στο ένας εναντίον ενός, όπως σταμάτησε τον μέσο της Τότεναμ, Ντέλε Άλι. Ήταν η αναμέτρηση για το «ποιος θα λυγίσει πρώτος» και ο Ισπανός την κέρδισε βάζοντας πίεση στην αντίπαλη επιθετική γραμμή. Κάλυπτε σωστά το τέρμα του και την περιοχή του μην επιτρέποντας παράλληλα στον αντίπαλο να έχει το σωστό οπτικό πεδίο.

Επίσης ένα στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η ικανότητα του Ντε Χέα να αποκρούει την μπάλα με τα πόδια. Αυτό σημαίνει γκολκίπερ. Αποκρούσεις με κάθε τρόπο και αποδοτικές κινήσεις και αντιδράσεις. Ο Ισπανός αποκρούει σουτ με τα πόδια ακόμα και με δύσκολες στάσεις και αντιδράσεις. Αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές είναι πιο γρήγορος στην αντίδραση με τα πόδια παρά με τα χέρια.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο οι γκολκίπερ εκπαιδεύονται στο να βλέπουν σωστά και να αποκρούουν σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση. Μαθαίνουν να έχουν τέτοια στάση σώματος, ώστε να μπορέσουν αντιδράσουν σε χαμηλά ή δύσκολα σουτ με τα χέρια ή τα πόδια.

Ο Ντε Χέα όμως λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο έχοντας απόσταση στα πόδια με τα χέρια του όταν πέφτει προκειμένου χρησιμοποιεί σωστά το βάρος του όταν πέφτει. Ετσι, αντιδρά πιο γρήγορα με τα πόδια του και αποκρούει ανάλογα. Εκεί που οι περισσότεροι γκολκίπερ πάνε με τα χέρια ο Ντε Χέα πάει με τα πόδια. Επίσης τα χέρια του είναι πιο ψηλά και μπορεί να ελέγχει τα σουτ που γίνονται από τη μέση και πάνω.

Διέπρεψε εκεί όπου ο Γιορίς απέτυχε. Ο Γιορίς είχε πιο κοντά τα πόδια του και και δεν ήταν σε καλή απόσταση με το τέρμα του όταν ο Ράσφορντ σκόραρε το μόνο γκολ του αγώνα. Ο Ντε Χέα είχε άλλον χειρισμό σε ανάλογη περίπτωση με τον Κέιν, μένοντας πιο κεντρικά και με τα πόδια του να έχουν απόσταση για να κάνει ένα δυνατό στοπ.

Ο Ισπανός έδειξε στον Γάλλο το πως είναι ένας πορτιέρο που έχει δουλέψει καλά και σκληρά. Το πως να κρατάει το μηδέν στην άμυνά του και να βοηθάει την ομάδα του στην κατάκτηση μίας νίκης. Το τελείωμα του Ράσφορντ ήταν εξαιρετικό, αλλά ο Γιορίς βιάστηκε να πάρει θέση και λειτούργησε λάθος.

Οι κορυφαίοι τερματοφύλακες πρέπει να έχουν τρομερή πνευματική ετοιμότητα και ο Ντε Χέα είναι τέτοιος. Έχει την ηρεμία και αυτήν την ετοιμότητα. Μπορεί να πάρει στις περισσότερες περιπτώσεις τις σωστές αποφάσεις και να βρεθεί στις σωστές θέσεις. Αυτό φάνηκε στο πως λειτούργησε για να σταματήσει τον Αλντερβάιρελντ, τον μπακ της Τότεναμ στην τελευταία καθοριστική του παρέμβαση. Αρκετοί δεν κατάλαβαν τις αντιδράσεις για τον Ντε Χέα, όμως όπως τον επιθετικό δεν τον ενδιαφέρει το πως θα μπει το γκολ αλλά να μπει έτσι και τον γκολκίπερ τον ενδιαφέρει το να αποκρούσει και όχι το πως.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This