Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Μπουρδή

«The American Dream is the ideal that the government should protect each person’s opportunity to pursue their own idea of happiness». Σε ελληνική μετάφραση, ως American dream ορίζεται το ιδανικό σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να προστατεύει την ευκαιρία κάθε ανθρώπου για να διεκδικήσει την ευτυχία κατά την δική του αντίληψη,

Για την οικογένεια Καλάθη από την Λήμνο, το όνειρο μίας καλύτερης ζωής «έσπασε» στα δύο. Όταν ο πάτερ-φαμίλιας Βασίλης Καλάθης μετανάστευε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ενδεχομένως να ήλπιζε βαθιά μέσα ότι κάποιος μακρινός απόγονος θα άφηνε ανεξίτηλο το δικό στίγμα στην πατρίδα του, Ελλάδα. Ο… κλήρος για την επιθυμία αυτή έπεσε στον εγγονό, Νικ.

Ο δευτερότοκος γιος του Τζον Καλάθη, συμπληρώνει σήμερα 30 χρόνια ζωής και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τίμησε τις ρίζες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για μία δεκαετία διαπρέπει μέσω του μπάσκετ και του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, βρίσκοντας την δική του «Γη της Επαγγελίας» στην Ελλάδα. Φυσικά, ο δρόμος προς την καταξίωση μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν για τον ομογενή γκαρντ, ο οποίος κατάφερε μέσα από την αμφισβήτηση και την κριτική να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους εν ενεργεία παίκτες στην Ευρώπη και μία σπουδαία μορφή στα «πράσινα» βιβλία της ιστορίας.

Τα παιδικά χρόνια και το κολέγιο με τον προπονητή του Ουέστμπρουκ

Ο Νικ Καλάθης γεννήθηκε στο Casselberry, μία κωμόπολη της Φλόριντα, στις 7 Φεβρουαρίου 1989. Δεύτερος γιος του Γιάννη μετά τον Πατ, είχε το αθλητικό «μικρόβιο» λόγω του πατέρα του που είχε ασχοληθεί με το μότο-κρος. Για τον Νικ, ωστόσο, η πορτοκαλί θεά συνόδευε τα καλοκαίρια στις ΗΠΑ και τις… επικές μάχες με τον αδερφό του. «Ο αδερφός μου έπαιξε και εκείνος μπάσκετ, αλλά όχι ο πατέρας μου. Εκείνος ήταν αθλητής του μότο-κρος. Παρόλα αυτά ήταν πάντα δίπλα μου σε κάθε παιχνίδι, ήταν ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου. Μάλιστα παίζαμε όλοι μαζί στην μπασκέτα που είχαμε πίσω στο σπίτι, μαζί με τον αδερφό μου, τον Πατ, και επειδή ήμουν ο πιο μικρός μου με έδερνε συνέχεια. Εννέα ράμματα έχω στο πρόσωπο».

Στο Lake Howell High School ο Καλάθης πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα της αθλητικής πορείας του και έκανε σχεδόν αμέσως αισθητή την παρουσία του. Σαν τελειόφοιτος, αριθμούσε 28 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα ανά αγώνα, με τις επιδόσεις του να του χαρίζουν τον τίτλο Florida Mr. Basketball δύο φορές (2006, 2007), μία βράβευση που έχουν πάρει μεταξύ άλλων και οι Βινς Κάρτερ, Αμάρε Στουνταμάιρ.

Επόμενο βήμα για τον Καλάθη, το κολέγιο. Η επιλογή του πανεπιστημίου της περιοχής του με τους Florida Gators είχε εξήγηση και άκουγε στο όνομα Μπιλ Ντόνοβαν.

«Ήταν ευλογία να παίξω για τον κόουτς Ντόνοβαν. Ήταν ο πρώτος μου προπονητής στο κολέγιο, ήταν πολύ σκληρός απέναντί μου αλλά με έβαλε να παίξω. Μου έδωσε την ελευθερία να παίξω σε μια πετυχημένη ομάδα, έμαθα πολλά από εκείνον και με έκανε καλύτερο». Υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ο Νικ Καλάθης εξελίχθηκε αρκετά. Έμεινε δύο χρόνια στους «αλιγάτορες» αποχωρώντας το 2009 με εντυπωσιακούς αριθμούς (17.2 πόντους, 6.4 ασσίστ και 5.4 ριμπάουντ, με 39% στα τρίποντα).

Η… μαμά πατρίδα καλούσε τον Καλάθη και ο ίδιος δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Ο 13ος παίκτης που έγινε «κλειδί» στο έκτο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού

Κάθε παίκτης μπάσκετ στην Αμερική έχει ως όνειρο το ΝΒΑ. Ο Καλάθης δεν αποτελούσε εξαίρεση σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, όταν έφτασε στα χέρια του η πρόταση από τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ το 2009 δεν γινόταν να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ακόμη και αν ήταν παντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό το δέλεαρ συνεργασίας με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπεισε τον 20χρονο τότε Καλάθη να κάνει το υπεραντλατικό ταξίδι.

Την ίδια ώρα που εκείνος εντασσόταν στους «πράσινους», το draft τον έφερνε στον δεύτερο γύρο και την 45η θέση, με τους Τίμπεργουλβς να τον ανταλλάσσουν στους Μάβερικς.

Η προσαρμογή από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα ήταν ένα δύσκολο σταυρόλεξο. Στους Gators ο Καλάθης είχε τον ρόλο του ηγέτη, τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του και δεν χρειαζόταν να αποδείξει τίποτα. Το ακριβώς αντίστροφο συνέβαινε στον Παναθηναϊκό. Το πάντα «καχύποπτο» ελληνικό φίλαθλο κοινό τον αντιμετώπισε με δυσπιστία ενώ και η προσαρμογή στα πλάνα του Ομπράντοβιτς μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. «Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν ακόμα 20 χρονών και πίστευα ότι θα ερχόμουν και θα έπαιζα αμέσως. Είχα την αμερικανική νοοτροπία. Την πρώτη χρονιά δεν έπαιξα σχεδόν καθόλου. Όμως έμαθα πολλά απ’ όλους! Ήμουν ο 13ος παίκτης της προπόνησης». Ολοκλήρωσε την σεζόν με χαμηλά νούμερα (3,5π. 1,9ριμπ., 1,7ας στην Euroleague), πήρε το πρωτάθλημα αλλά η αμφισβήτηση είχε κάνει ήδη την εμφάνισή της.

Μόλις σε ηλικία 21 ετών ο Καλάθης έπρεπε να επιβεβαιώσει ότι αξίζει να βρίσκεται στο ρόστερ των πέντε φορές πρωταθλητών Ευρώπης. Στον Παναθηναϊκό, εξάλλου, ξεκινούσε μία νέα εποχή το καλοκαίρι του 2010 καθώς ο Βασίλης Σπανούλης μεταπήδησε στον Ολυμπιακό. Πλέον, ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναζητούσε το «alter ego» στην περιφέρεια της ομάδας και ο Καλάθης έπρεπε να κάνει το step up.

Ο χρόνος συμμετοχής και επίδρασης του Καλάθη στην νέα σεζόν της Euroleague αυξάνεται, ο ίδιος όμως πασχίζει να βρει τον εαυτό του. Το «τριφύλλι» προκρίνεται στα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όμως αντίπαλος είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο που θα μπορούσε να τύχει. Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, πρωταθλήτρια Ευρώπης και διοργανώτρια του Final Four της Βαρκελώνης (2011). Έχοντας το πλεονέκτημα έδρας οι Καταλανοί έμοιαζαν το απόλυτο φαβορί και πολλοί ξέγραψαν τον Παναθηναϊκό, μετά και την ήττα στο πρώτο ματς. 

Παρά την πρώτη μεγάλη χαμένη ευκαιρία, ο στόχος της πρόκρισης παρέμενε εφικτός και ο Ομπράντοβιτς ήξερε πώς να γυρίσει υπέρ τους συσχετισμούς. «Μέχρι τότε δεν είχα σταθερό ρόλο μέσα στην ομάδα. Όμως ήρθε ο προπονητής και μου είπε ”ξεκινάς πάνω στον Ναβάρο”. Έπαιξα καλά. Με εξέπληξε που εισήλθα στο αρχικό σχήμα, αλλά στο μυαλό μου ήμουν έτοιμος». 

Ο δαιμόνιος Σέρβος προπονητής από το… πουθενά βάζει τον Καλάθη στο rotation σε ρόλο «εξολοθρευτή». του σπουδαίου Ναβάρο.

Με μία άμυνα που συναντά κανείς στα σχολικά πρωταθλήματα, την περίφημη «Box and 1», ο Καλάθης αναδεικνύεται σε παράγοντα-κλειδί των αναμετρήσεων. Ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει σε 1-1 και το «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ τελειώνει την σειρά με σκορ 3-1, τσεκάροντας το εισιτήριο για Βαρκελώνη. Για τον Νικ εκείνο το τέταρτο ματς ήταν και το καλύτερο της καριέρας του, όπως έχει παραδεχτεί.

Στο Final Four, ο ρόλος του Καλάθη είναι αναβαθμισμένος, ωστόσο δεν αγχώνεται καθόλου. Στους «4» με αντίπαλο την Σιένα είναι απολαυστικός (17π., 6ριμπ., 2ας, 2κλ., 1κοψ.) ενώ στον τελικό το εμπόδιο της Μακάμπι δεν στάθηκε αρκετό για να στερήσει το 6ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στον Παναθηναϊκό.

Οι μέρες… ευτυχίας του συνεχίζονται και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η πρώτη «αιώνια» σειρά τελικών με τον Σπανούλη στον Ολυμπιακό έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Με το σκορ στο 2-2 ο Διαμαντίδης τραυματίζεται στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Ο Ντρου Νίκολας επίσης δεν είναι στο 100% ιατρικά. Ο Καλάθης όμως φωνάζει παρών. Στην βραδιά που ο Φώτσης πέτυχε έξι τρίποντα, ο Νικ ήταν βιονικός, έμεινε στο παρκέ 41:43 (το ματς κρίθηκε στην παράταση) και με double double 16 πόντων και 11 ασίστ οδηγεί το «τριφύλλι» στο πρωτάθλημα!

Το «αντίο» στον Παναθηναϊκό και η καταξίωση στην Ρωσία

Η τελευταία χρονιά του Καλάθη στα «πράσινα» συμπίπτει με το τέλος και του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο της ομάδας μετά από 13 χρόνια τίτλων και διακρίσεων. Ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε ένα ακόμη τρόπαιο, το Κύπελλο Ελλάδος, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει την ομάδα να κατακτά τίτλο κάθε χρονιά από την σεζόν 1995-96. Το πρωτάθλημα, ωστόσο αλλάζει χέρια. Ο πρωταθλητής Ευρώπης της Κωνσταντινούπολης Ολυμπιακός έρχεται με… φόρα και κατακτά τα ελληνικά «σκήπτρα». 

Με την αλλαγή σκυτάλης στην ιδιοκτησία της ομάδας από τον Παύλο στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο η νέα εποχή δεν βρίσκει τον Καλάθη στην ομάδα. «Εκείνο το καλοκαίρι είχαν φύγει πολλοί παίκτες. Είχα επαφή με τον Παναθηναϊκό, αλλά όχι και συμφωνία. Και αυτό διότι δεν ήξεραν τι θα έκαναν στο μέλλον και όσον αφορά το μπάτζετ της ομάδας. Περίμενα, αλλά ήρθε ο ατζέντης μου και μου είπε για το ενδιαφέρον της Λοκομοτίβ». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν ήξερε καν πού βρισκόταν τον Κράσνονταρ, όμως η νέα εμπειρία που στρωνόταν στα πόδια καθώς και το εξαιρετικό συμβόλαιο δεν τον άφησαν ασυγκίνητο. Στους… πολλούς μείον βαθμούς της θερμοκρασίας, ο Καλάθης «ζεσταίνει» τον κόσμο της Λόκο με όσα μαγικά πετυχαίνει. Αγωνιζόμενος στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, τo Eurocup, ο Καλάθης οδηγεί την Λοκομοτίβ στον τίτλο, παίρνει το βραβείο του MVP και εντυπωσιάζει με τα νούμερά του (12,9π., 5,9ριμπ., 6,6ας, 1,4κλ.).

Ήταν ένα όνειρο που γινόταν πραγματικότητα!

Ολόκληρη η Ευρώπη βρισκόταν στα πόδια του. Είχε κατακτήσει δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, απέκτησε ωριμότητα στο παιχνίδι του, έκανε τα πάντα στο παρκέ. Το απωθημένο του ΝΒΑ όμως… έβραζε μέσα του. Η μεγάλη απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου έγινε το καλοκαίρι του 2013. Οι Μάβερικς ανταλλάσσουν τον Καλάθη για ένα draft pick β’ γύρου στους Γκρίζλις και ο Έλληνας γκαρντ γίνεται στις 20 Αυγούστου επισήμως κάτοικος Μέμφις.

Σαφής ήταν ο ρόλος που του είχε ανατεθεί. Να… παίρνει τα ρεπό του βασικού πόιντ γκαρντ Μάικ Κόνλεϊ. Η μεγάλη ευκαιρία για τον Καλάθη έφτασε όταν ο Αμερικανός τραυματίστηκε στον αστράγαλο με τον δρόμο προς την βασική πεντάδα να ανοίγει για τον rookie Νικ. Τον Φεβρουάριο του 2014 αναδεικνύεται σε καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο του ΝΒΑ μετρώντας 10,7 πόντους, 4,6 ασίστ και 3,6 ριμπάουντ. Σπουδαία στιγμή για τον ίδιο, η μέρα που αγωνίστηκε βασικός κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο!

«Θυμάμαι πολύ καλά. Χαιρέτισα τον Γιάννη πριν από το παιχνίδι. Θυμάμαι πως ήμουν βασικός και σε αυτό το παιχνίδι, επειδή ο Μάικ Κόνλεϊ ήταν τραυματίας. Νομίζω ήταν το πρώτο μου ματς στο NBA ως βασικός. Ένιωθα καλά». Η επάνοδος του Κόνλεϊ περιόρισε ξανά τον χρόνο του Καλάθη, ο οποίος βλέπει τον χρόνο τον περιορίζεται και το όνειρο να μην εξελίσσεται όπως επιθυμούσε.

Στην Ευρώπη μόνο Παναθηναϊκός!

Εκείνο το καλοκαίρι η ιδέα παλιννόστησης για τον Καλάθη αποκτούσε διαρκώς μεγαλύτερες πιθανότητες. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να «ντύσει» στην ομάδα… έναν χρόνο πριν τον Καλάθη!

«Είμαι πολύ χαρούμενος από το γεγονός ότι βρέθηκα ξανά στο περιβάλλον του Παναθηναϊκού ώστε να συναντηθώ και να συζητήσω με τον κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Επειδή θα πρέπει να πούμε την αλήθεια, αυτή τη στιγμή ο στόχος μου είναι να παίξω όσο το δυνατό καλύτερα στο ΝΒΑ αλλά το βέβαιο είναι πως όταν επιστρέψω στην Ευρώπη θα αγωνιστώ μόνο στον Παναθηναϊκό».

Η χρονιά στο ΝΒΑ δεν κύλησε όπως θα ονειρευόταν και η δεύτερη θητεία στο «τριφύλλι» ήταν γεγονός το επόμενο καλοκαίρι (2015). Ένας ακόμη τίτλος (Κύπελλο Ελλάδος 2016) μπαίνει στην τροπαιοθήκη της ομάδας, όμως ο μεγάλος στόχος του πρωταθλήματος χάνεται. Η απώλεια του τίτλου συνοδεύεται με μία ακόμη αρνητική εξέλιξη. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποχωρεί από την ενεργό δράση αφήνοντας ένα τεράστιο κενό και ευθύνη στον επόμενο ηγέτη.

Ο Καλάθης πρέπει να βγει και πάλι μπροστά. Η επόμενη χρονιά αρχίζει με μία βαριά ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό. Ο Τσάβι Πασκουάλ αντικαθιστά τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο της ομάδας. Στο πρώτο του παιχνίδι, ο Καλάθης αγγίζει το triple double με την Μπάμπεργκ (13π., 11ριμπ., 9ας) ενώ μάλιστα σκοράρει το buzzer beater της νίκης. Στην Ελλάδα, «σπάει» το σερί έξι συνεχόμενων ηττών από τους Πειραιώτες και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο 18ο Κύπελλο της ιστορίας του. Ο στόχος επιστροφής σε Final Four «σβήνει» από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, όμως το πρώτο νταμπλ μετά το 2013-14 χάρη στο διπλό του πέμπτου τελικού δίνει γλυκιά γεύση στο φινάλε. Όσον αφορά τις ατομικές διακρίσεις του, εξελίσσεται σε πολυτιμότερο παίκτη και κορυφαίο αμυντικό της Basket League.

H χρονιά MVP και τον νέο μυθικό συμβόλαιο

Διανύοντας τον τρίτο και τελευταίο χρόνο του βάσει συμβολαίου στην ομάδα, ο Καλάθης και άπαντες στο παναθηναϊκό στρατόπεδο είχαν κυκλώσει το Final Four του Βελιγραδίου. Και στο παρκέ ο Νικ φρόντισε να κάνει τα πάντα ώστε να στείλει την ομάδα του στην σερβική πρωτεύουσα. Οι αριθμοί του (14,5π., 8ας, 3,8ριμπ., 1,7κλ.) σε οποιονδήποτε άλλο παίκτη θα αρκούσαν για το βραβείο του MVP. Σε μία χρονιά γεμάτη τρομερές εμφανίσεις (29π., 10ας, 9ριμπ. κόντρα στην Εφές, 19π., 9ας, 8ριμπ. και buzzer beater νίκης με την Ζαλγκίρις) ο Καλάθης οδηγεί τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά. Στο πρώτο ματς με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης σημειώνει ρεκόρ καριέρας με 16 ασίστ. 

«Παίξαμε εξαιρετικά στο πρώτο ματς, αλλά στο δεύτερο παιχνίδι δεν μπήκαμε μέσα στο παρκέ με την ίδια ενέργεια. Τους αφήσαμε να αναπνεύσουμε και τους δώσαμε την ευκαιρία να μας κερδίσουν στο γήπεδό μας. Χάσαμε το πλεονέκτημα και άλλαξε όλη η κατάσταση. Όπως και εμείς το 2011 που το είχαμε πάρει από την Μπαρτσελόνα. Χάναμε με 16 πόντους, τους νικήσαμε και μετά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κέρδιζε στο ΟΑΚΑ. Έπειτα στη Μαδρίτη παίξαμε δύο δύσκολα παιχνίδια και τα χάσαμε». Η συνέχεια ήταν καταστροφική. Το παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μετέπειτα MVP της Euroleague, Λούκα Ντόντσιτς, «σκοτώνει» την ελληνική ομάδα και με τον αυτόν σε πρώτο πλάνο η Ρεάλ Μαδρίτης ανεβαίνει στον ευρωπαϊκό θρόνο για 10η φορά στην ιστορία της.

Η χρονιά πάντως ολοκληρώνεται με τίτλο. Ο Καλάθης είναι και πάλι πολυτιμότερος της σεζόν εντός των τειχών, ενώπιος και με την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του. Σε ηλικία 29 ετών πρέπει να διαλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και εν πολλοίς να δείξει ποια θα είναι η πορεία της αθλητικής ζωής του τα επόμενα χρόνια. Τελικά ο Νικ θα μείνει στο… λιμάνι του, θα λάβει 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία και θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας παίκτης στην ιστορία των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης! Ένα τεράστιο κεφάλαιο είχε ολοκληρωθεί με τον ίδιο να μένει στην οικογένειά του.

Τότε αποφάσισα ότι θα παίζω κάθε καλοκαίρι στην Εθνική

Η σχέση του Νικ Καλάθη με την Εθνική Ελλάδος ξεκινά το καλοκαίρι του 2009. Το διαβατήριό του είχε διπλή υπηκοότητα και ο ίδιος αποφάσισε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας των προγόνων του. Μάλιστα, έκανε ντεμπούτο στην τελευταία μεγάλη επιτυχία της «επίσημης αγαπημένης» στο Eurobasket της Πολωνίας (2009). Η Εθνική του Γιόνας Καζλάουσκας κατακτά την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας στον μικρό τελικό της Σλοβενίας.

Όπως παραδέχεται ο Καλάθης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Eurohoops.net», εκείνες οι στιγμές τον έπεισαν να δίνει το παρών σε κάθε διοργάνωση. «Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Εθνική Ομάδα. Έλεγα τότε πως όλα ήταν μαγικά. Ήρθαν οι φίλαθλοι να μας υποστηρίξουν. Τότε αποφάσισα ότι θα παίζω κάθε καλοκαίρι εδώ. Ήθελα να το επαναλαμβάνω αυτό κάθε χρόνο, από τη στιγμή που θα μπορούσα».

Ακολούθησαν συνεχόμενες παρουσίες του Καλάθη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Με εξαίρεση Eurobasket της Γαλλίας (2013), έχει δώσει το παρών σε κάθε διοργάνωση, ευρωπαϊκή, παγκόσμια η προολυμπιακό τουρνουά. Δυστυχώς, οι διακρίσεις για την Ελλάδα δεν έρχονται, με επόμενο στόχο το Παγκόσμιο της Κίνας.

Εκεί, η Εθνική βρέθηκε ως πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα των «παραθύρων». Ο Καλάθης συμμετείχε στους αγώνες κόντρα σε Ισραήλ, Σερβία και Γεωργία, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ με το εθνόσημο κόντρα στην τρίτη καθώς μέτρησε 31 πόντους, με 5/9 δίποντα, 7/11 τρίποντα, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα. Highlight φυσικά η ασίστ νίκης στο buzzer beater πρόκρισης του Κώστα Παναικολάου που φέρνει την Εθνική στην γιορτή του μπάσκετ στην Κίνα και τον ίδιο μαζί με τους Αντετοκούνμπο, Σλούκα και Πρίντεζη σε πρώτο πλάνο για την επάνοδο στον δρόμο των επιτυχιών!

Πιο ώριμος και ηγέτης στην ομάδα της καρδιάς του

Το σήμερα βρίσκει τον Νικ Καλάθη να συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας ενός αθλητή, ο διεθνής γκαρντ από την Φλόριντα έχει διπλή αποστολή. Χρονικά προηγείται πορεία του Παναθηναϊκού στην Euroleague. H παρουσία των «πράσινων» στα πλέι οφ είναι ένας γρίφος που απαιτεί σκέψη και ο Καλάθης έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να βρίσκει… τις λύσεις από την κλειδαρότρυπα.

Απομένουν εννιά «στροφές» για την ολοκλήρωση της regular season και οι «πράσινοι» καλούνται να κάνουν εντυπωσιακό φίνις στην χρονιά προκειμένου να βρεθούν στις καλύτερες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας. Το τελευταίο τεστ με την Αναντολού Εφές έδειξαν ότι τόσο ο Καλάθης όσο και ο Παναθηναϊκός βρίσκονται σε εξαιρετικό momentum. Οι απαιτήσεις φέρνουν στους παίκτες του Πιτίνο παιχνίδια κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό (Κύπελλο Ελλάδος) τα οποία θα κρίνουν και την πορεία της σεζόν. Μάλιστα… ανάγκασε τον Ρικ Πιτίνο να προβεί σε μία δήλωση που έκανε τον γύρο του κόσμου: «Έχω αντιμετωπίσει τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Αζάια Τόμας και τον Λάρι Μπερντ αλλά ο Καλάθης είναι ο καλύτερος πασέρ που έχω δει στη ζωή μου»

Για τον ίδιο, πάντως, οι ευθύνες δεν περιορίζονται στο φέτος. Έχει φροντίσει εξάλλου να καταστήσει σαφές ότι και τα… επόμενα γενέθλιά του θα έχουν έδρα την Αθήνα. «Ξεκίνησα εδώ την καριέρα μου και εδώ θα ήθελα να την τελειώσω. Είμαι ευλογημένος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας, της ιστορίας της και των οπαδών της. Ο Παναθηναϊκός σαν την οικογένειά μου…»

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This