Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Δεν είχαν περάσει πολλές μέρες από τη συνάντησή τους σε προπονητικό forum τον περασμένο Νοέμβριο και ο Κάρλο Αντσελότι τον αποθέωνε παντού. Ουσιαστικά ο Καρλέτο εξήγησε ότι όπως οι περισσότεροι, έτσι κι εκείνος, εντυπωσιάζονται από το πόσο άμεσα ο Πεπ Γκουαρδιόλα μπορεί και περνάει σε όποια ομάδα αναλαμβάνει, τη φιλοσοφία, τις ιδέες του και οι παίκτες του, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ανταποκρίνονται τόσο αποδοτικά. Αναμφίβολα, ο Καταλανός τεχνικός το έχει αυτό το… κάτι και οδηγεί τους ποδοσφαιρόφιλους στο να τον θαυμάσουν. Και επειδή ως γνωστών όλοι μας τείνουμε να θαυμάζουμε αυτό που στην πραγματικότητα δεν κατανοούμε, ακολουθούμε το ίδιο συναίσθημα αποθέωσης.

Αυτό που κάνει ο Πεπ με το παιχνίδι, μοιάζει τις περισσότερες φορές ως κάτι που κινείται πέραν των γνώσεων και της ευρύτερης αντίληψής μας για το άθλημα. Τούτο έχει ως συνέπεια να παράγονται όνειρα για ακόμα μεγαλύτερους τίτλους. Στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ και αφού κατέκτησαν πρωταθλήματα, έφτασαν να παίζουν μπαλάρα, πλέον έχουν μία και μόνο χίμαιρα. Μόνο που ο ίδιος ο προπονητής τους έχει σπεύσει καιρό τώρα να τους τοποθετήσει απότομα και μάλλον άκομψα στον πλανήτη του Champions League, λέγοντας μία σκληρή, μα ανούσια και εν μέρει «ανυπόστατη» αλήθεια.

Στη συνέντευξη τύπου του πριν την αναμέτρηση με τη Σαχτάρ στην Ουκρανία για την τελευταία αγωνιστική των φετινών ομίλων, ο Γκουαρδιόλα είχε βαλθεί να κάνει όλη την οικογένεια της Σίτι να κατανοήσει το γιατί δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. «Η Σίτι δεν είναι έτοιμη ακόμα να σηκώσει αυτό το τρόπαιο. Δεν είναι μόνο ο προπονητής και οι παίκτες. Θα πρέπει όλοι, η διοίκηση, οι οπαδοί να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και εγώ ακόμα δεν το έχω νιώσει εδώ να συμβαίνει. Σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο είναι υποχρεωτικό το κάτι ιδιαίτερο και από πέρσι το αναζητώ, μα δεν το βρίσκω σε μας».

Εκείνη η κυνική τοποθέτηση του Καταλανού τεχνικού έρχεται βέβαια σε πλήρη αντιδιαστολή με την ύστατη αγωνιστική εικόνα των Πολιτών. Μετά την εξάρα στην Τσέλσι και με αφορμή την επιστροφή στο CL και την επίσκεψη της επόμενης Τετάρτης στη Σάλκε, η κουβέντα για το εάν πράγματι μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους η Σίτι, ξανάνοιξε εύλογα. Ο Γκουαρδιόλα δεν τα έχει βάψει βέβαια όλα μαύρα, καθώς σε ανύποπτο χρόνο είχε εξηγήσει ότι: «Μπορεί να μας λείπει η εμπειρία, αλλά έχουμε τεράστια όρεξη. Οταν λοιπόν όλοι στην ομάδα και μαζί και οι οπαδοί έρθουν πιο κοντά και βάλουν όλη την ενέργειά τους, τότε μπορεί να συμβεί. Και αυτό είναι κάτι που άπαντες θα το αισθανθούν, εφόσον συντονίσουν το feeling και την ενέργειά τους».

Εξετάζοντας λοιπόν τις τοποθετήσεις του πρωτομάστορα της Σίτι και αναμειγνύοντάς τες με τις εκτός συνόρων επιθυμίες της ομάδας του, φαίνεται από τη μία πλευρά λες κι εκείνος φροντίζει να προσπαθεί να τους προσγειώσει όλους σε μία ωμή πραγματικότητα. Ισως βέβαια από την άλλη και να μοιάζει ως ένας τρόπος να δικαιολογήσει εκ των προτέρων μία πιθανολογούμενη αποτυχία του. Επειδή εκείνος ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον πως, όσο ακριβό κι αν είναι το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του, δεν είναι αρκετό να γεμίσει με βάρος μία ελαφριά ευρωπαϊκή φανέλα. Κι αυτό είναι κάτι που σε πολλές περιπτώσεις κάνει από μόνο του τη μεγάλη διαφορά…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This