Επιλογή Σελίδας

Ο Γκόρντον Μπανκς, που είχε κάνει την «απόκρουση του αιώνα» το 1970, έφυγε από τη ζωή και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τα κορυφαία «STOP» στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Λεβ Γιασίν (1962)
Ίσως ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών, που όμως στο Μουντιάλ του 1962 είχε υποπέσει σε κάποια χαρακτηριστικά λάθη. Ωστόσο, στον προημιτελικό απέναντι στη διοργανώτρια Χιλή είχε δείξει την κλάση του, πραγματοποιώντας μία απίθανη επέμβαση σε τετ α τετ με τον Λάντα. Παρά τη συγκεκριμένη απόκρουση του Γιασίν, η Σοβιετική Ένωση ηττήθηκε με 2-1 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ντίνο Τζοφ (1982)
Στο τελευταίο παιχνίδι της δεύτερης φάσης των ομίλων, η Ιταλία αντιμετώπιζε την Βραζιλία και με νίκη θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, ειδάλλως η πρόκριση θα πήγαινε στη «σελεσάο». Οι Ιταλοί ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2 και σε μία στημένη φάση, στο φινάλε το αγώνα, ο Βραζιλιάνος Όσκαρ έπιασε την κεφαλιά, όμως ο 40χρονος Ντίνο Τζοφ εκτινάχθηκε, μπλοκάροντας με δυσκολία. Η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή (παρά τις διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων) και η «σκουάντρα ατζούρα» προκρίθηκε.

Ίκερ Κασίγιας (2010)
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, με την Ισπανία και την Ολλανδία να είναι στο «μηδέν». Στο 62’, ο Άριεν Ρόμπεν βγήκε στην πλάτη της άμυνας των Ισπανών, όμως στο τετ α τετ ο Ίκερ Κασίγιας απέκρουσε με τα πόδια, σώζοντας τους «φούριας ρόχας». Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί η Ισπανία κατέκτησε το τρόπαιο.

Τζίτζι Μπουφόν (2006)
Το πρόσωπο του τελικού ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν, λόγω της κουτουλιάς του στον Ματεράτσι. Ωστόσο, ο «Ζιζού» θα μπορούσε να ήταν ο πρωταγωνιστής – με θετικό αντίκτυπο – αν ο Μπουφόν δεν του έλεγε νωρίτερα «όχι». Γαλλία και Ιταλία ήταν στο 1-1 και στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης, ο Ιταλός τερματοφύλακας απέκρουσε εντυπωσιακά την καρφωτή κεφαλιά του Ζιντάν, κρατώντας ζωντανή την ομάδα του, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Γκιγιέρμο Οτσόα (2014)
Στο παιχνίδι της πρώτης φάσης των ομίλων, ανάμεσα σε Βραζιλία και Μεξικό, ο Οτσόα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, πραγματοποιώντας σωρεία επεμβάσεων. Η πιο χαρακτηριστική ήταν σε μια κεφαλιά του Νεϊμάρ, που πετάχτηκε εντυπωσιακά στη γωνία του και απέκρουσε. Πολλοί τότε συνέκριναν τη συγκεκριμένη απόκρουση με αυτή του Γκόρντον Μπανκς, το 1970. Το ματς ολοκληρώθηκε 0-0 και ο Οτσόα αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης.

Υ.Γ. Η «απόκρουση του αιώνα» από τον αείμνηστο Γκόρντον Μπανκς είχε γίνει στο Μουντιάλ του 1970, απέναντι στη Βραζιλία. Ο Πελέ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, όμως ο Άγγλος τερματοφύλακας εκτινάχθηκε στη δεξιά του γωνία και έστειλε την μπάλα σε κόρνερ.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This