Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Πέντε μέρες τώρα που βουρλίζομαι στη Σάρλοτ έχω βγει λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά είπα να κάνω ένα διάλειμμα για χάρη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος που δεν είναι δα και καμιά ασήμαντη υπόθεση…

Δεν είναι τέτοια για τον Παναθηναϊκό που θα επιδιώξει να ανακτήσει τα σκήπτρα μετά τον περυσινό αποκλεισμό του (στον ημιτελικό) από την ΑΕΚ και να επιτείνει ακόμη περισσότερο την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του στο θεσμό…

Πολύ περισσότερο δεν είναι τέτοια για τον ΠΑΟΚ ο οποίος ξαναβρίσκεται κατάφατσα με έναν τίτλο για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια: από τις 31 Ιανουαρίου του 1999, όταν στον τελικό του Final 3 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας νίκησε την ΑΕΚ με 71-54 και κατέκτησε έναν τίτλο που μένει στοιχειωμένος από τότε..

Αυτός ο τελικός δεν είναι επίσης ασήμαντη υπόθεση για το νταλαβέρι των δυο ομάδων στον θεσμό: ένα νταλαβέρι που σήμερα βγαίνει από την…κατάψυξη, στην οποία το έβαλε στις 30 Ιουνίου του 1982 ο Κυριάκος Βίδας!

Εκείνος ο τελικός που διεξήχθη μέσα στο κατακαλόκαιρο στο Αλεξάνδρειο υπήρξε επεισοδιακός μάλιστα διακόπηκε για δέκα λεπτά, λόγω ενός αναπτήρα που έφαγε στο κεφάλι ο Μάρκος Αλιφραγκής. Ο Βυρωνιώτης διαιτητής πήγε σηκωτός στα αποδυτήρια για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες στο τραύμα του, ενώ την ίδια στιγμή έπαθε και μια κράμπα στο πόδι και μάλιστα ήταν αποφασισμένος να μην επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο!

Εντέλει μεταπείσθηκε και ξαναγύρισε ώστε να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το ματς, με τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη να περιγράφει τα διατρέξαντα στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Μπασκετόραμα» με έναν πολύ ευρηματικό τίτλο…

Αλί, αλί, Αλιφραγκή!

Ο ΠΑΟΚ προηγείτο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να … κλέψει τη νίκη και το τρόπαιο στα τελευταία δευτερόλεπτα: οι Πράσινοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά δια χειρός Ντέιβιντ Στεργάκου (61-62) αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν αμέσως για το 63-62. Στην επόμενη φάση η άμυνα των γηπεδούχων έκανε παγίδα στον Στεργάκο που πάσαρε την μπάλα στον Κυριάκο Βίδα ο οποίος ευστόχησε σε σουτ κάτω από το καλάθι και με τη συμπληρωματική βολή από το φάουλ του Χρήστου Κωνσταντινίδη «έγραψε» το τελικό 62-65. 

Προτού μάλιστα εκτελέσει τη βολή ο Βίδας πήδησε πάνω στον Στεργάκο και οι δυο τους άρχισαν να πανηγυρίζουν προκαταβολικά. Στο επόμενο κλικ ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έκανε το σουτ της απελπισίας κάτω από τη σέντρα, ενώ μόλις ακούστηκε η κόρνα της λήξης, ο Μέμος Ιωάννου έριξε την… καθιερωμένη κλοτσιά στην μπάλα που πήγε στην εξέδρα και αυτή η κίνηση όξυνε ακόμη τα πνεύματα στην εξέδρα.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΠΑΟΚ: Αλεξανδρής 22, Φασούλας 11, Κωνσταντινίδης 10, Γαϊτάνης 9, Μ. Κατσούλης 6, Καλπάκηξς 5, Κουμαντσιώτης, Μπουρλίβας, Ζ. Κατσούλης. Προπονητής: Θόδωρος Ροδόπουλος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στεργάκος 21, Κοκολάκης 13, Βίδας 12, Κορωναίος 10, Κόντος 7, Ιωάννου 2, Παπαντωνίου, Μπατής, Γεωργανάς, Κατσίνης. Προπονητής: Κώστας Πολίτης.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This