Επιλογή Σελίδας



Τα πεπραγμένα του, τα ρεκόρ, οι μεγάλες στιγμές, οι τίτλοι, η δόξα, όλα είναι γνωστά. Είναι ο άνθρωπος που χαρακτήρισε μία ολόκληρη εποχή, ίσως και το κορυφαίο πρωτάθλημα, ενδεχόμενως και ένα τόσο δημοφιλές σπορ. Ο Μάικλ Τζόρνταν έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο ΝΒΑ και στο παγκόσμιο μπάσκετ, με αμέτρητες διακρίσεις, σπουδαία επιτεύγματα και… ατάκες με μεγάλο ενδιαφέρον, δείγμα του χαρακτήρα και της νοοτροπίας του.

Παικτικά και καθαρά αγωνιστικά, υπάρχουν ήδη άνθρωποι που τον αμφισβητούν. Ο αδικοχαμένος Κόμπε Μπράιαντ τον πλησίασε, ο Λεμπρόν Τζέιμς ήδη τον… ακουμπά, όμως, στο τέλος, όλα αφορούν την κληρονομία, το legacy. Ο «Air» άφησε παρακαταθήκη ένα συγκεκριμένο attitude, μία νοοτροπία ενός ανθρώπου που ζούσε για να κερδίζει και να κυριαρχεί στο παρκέ.

Υπάρχουν δεκάδες ημερομηνίες-ορόσημα στην καριέρα του «Air». Αξίζει να θυμηθούμε κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα:

Μάικλ Τζόρνταν: WHO IS WHO
ΟΝΟΜΑ: Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν

ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: «Air»
ΗΜΕΡ. ΓΕΝ.: 17/2/1963
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝ.: Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη
ΥΨΟΣ: 1.98μ
ΣΠΟΥΔΕΣ: Τελείωσε το λύκειο Laney de Wilmington στη Βόρεια Καρολίνα και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας
ΟΜΑΔΕΣ ΝΒΑ: Σικάγο Μπουλς (1984-1993 και 1995-1998), Ουάσινγκτον Ουϊζαρντς (2001-2003)

Μάικλ Τζόρνταν: Οι σπουδαιότεροι σταθμοί

1982: Κατακτά το πρωτάθλημα του NCAA με το πανεπιστήμιο της Νορθ Καρολάινα πετυχαίνοντας το νικητήριο καλάθι στον τελικό (63-62) με το Τζόρτζταουν.

1984: Υπογράφει στους Σικάγο Μπουλς ως Νο3 του ντραφτ, πίσω από τους Ακίμ Ολάζουον (Χιούστον), Σαμ Μπούι (Πόρτλαντ). Κατακτά το χρυσό μετάλλιο με τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1985: Ρούκι της χρονιάς στο ΝΒΑ με μέσο όρο 28,2 πόντους (3ος σκόρερ)

1986: Τραυματίζεται σοβαρά στο αριστερό πόδι και χάνει συνολικά 64 αγώνες της κανονικής περιόδου

1987: Η πρώτη από τις επτά συνεχόμενες χρονιές που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ. Οι μέσοι όροι του… εξωπραγματικοί: 37,1 πόντοι ανά παιχνίδι!

1988: Αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου, καλύτερος αμυντικός, MVP του Ολ-Σταρ Γκέιμ, πρώτος σκόρερ (35π. μέσο όρο) και πρώτος στα κλεψίματα (3,16).

1990: Πάλι πρώτος σε πόντους (33,6) και κλεψίματα (2,77) και οδηγεί τους Μπουλς στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας του ΝΒΑ, όπου γνωρίζουν την ήττα από τα «κακά παιδιά» του Ντιτρόιτ

1991: Πρωταθλητής ΝΒΑ με νίκη στους τελικούς επί των Λέικερς. MVP της κανονικής περιόδου και των τελικών.

1992: Πρωταθλητής ΝΒΑ (αντίπαλος στους τελικούς το Πόρτλαντ). MVP στην κανονική περίοδο και τους τελικούς. Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης με την πρώτη (και ανεπανάληπτη) Dream Team

1993: Πρωταθλητής ΝΒΑ νικώντας στους τελικούς το Φοίνιξ. Ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ουϊλτ Τσάμπερλεν με 7 συνεχόμενους τίτλους πρώτου σκόρερ. Δολοφονείται ο πατέρας του, Τζέιμς, μέσα στο πολυτελές αυτοκίνητο του, που ήταν δώρο από τον Μάικλ. Τον Οκτώβριο ο «αυτοκράτορας» ανακοινώνει ότι αποσύρεται από το μπάσκετ και πολλοί συνδυάζουν την απόφασή του με τη δολοφονία του πατέρα του.

1994: Περνά για ένα «φεγγάρι» στο μπέιζμπολ και αγωνίζεται, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, με τους Σικάγο Γουάιτ Σοξ.

1995: Στις 19 Μαρτίου επιστρέφει στο «παρκέ» και βοηθά τους «παραπαίοντες» Μπουλς να μπουν στα πλέι οφ, όπου όμως αποκλείονται στον Β΄ γύρο από το Ορλάντο.


1996: Πρωταθλητής ξανά! Στον τελικό οι «Ταύροι» κερδίζουν το Σιάτλ και ο Μάικλ αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ και MVP της κανονικής περιόδου.

1997: Πρωταθλητής ΝΒΑ (νίκη επί της Γιούτα στους τελικούς) και πρώτος σκόρερ.

1998: Το Σικάγο ολοκληρώνει το (θρυλικό πλέον) θρι-πιτ και ο Τζόρνταν την πορεία του με τον έκτο τίτλο ΝΒΑ. Αντίπαλος στους τελικούς ήταν και πάλι οι Γιούτα Τζαζ. Στον τελευταίο αγώνα, ο Τζόρνταν πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι.

1999: Ανακοινώνει για δεύτερη φορά την αποχώρησή του από το επαγγελματικό μπάσκετ.

2000: Μετακομίζει στην πρωτεύουσα όπου γίνεται πρόεδρος και συνιδιοκτήτης των Ουάσινγκτον Ουΐζαρντς.

2001: Στις 25 Σεπτεμβρίου αποφασίζει να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Σε ηλικία 38 ετών, πλέον, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην ιστορία και μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, θα φορά τη φανέλα των Ουΐζαρντς.

2003: Πραγματοποιεί την τελευταία του «πτήση» στις 18 Απριλίου, στον αγώνα των Ουΐζαρντς με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς.

ΤΑ …ΡΕΚΟΡ
ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΝΒΑ: 6
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: 10 φορές
MVP ΠΕΡΙΟΔΟΥ: 5 φορές
MVP ΤΕΛΙΚΩΝ: 6 φορές
ΚΑΛΥΤ. ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: 1 φορά
ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ: 11 φορές (μία, το 1986, ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε)
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ: 2 φορές (1984, 1992)
ΡΕΚΟΡ ΠΟΝΤΩΝ: 69 το 1990 στον αγώνα με το Κλίβελαντ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ: 30,1

Οι 23 ατάκες ενός θρύλου

O 58χρονος θρύλος, έξι φορές πρωταθλητής του NBA, έξι φορές MVP των τελικών, πέντε φορές MVP της Regular Season και 14 φορές All Star (μεταξύ άλλων), χτίζει… μόνος του κείμενο γεμάτο ξεχωριστά quotes, που δεν μένουν μόνο στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, αλλά αποκτούν και ξεχωριστό νόημα για την ίδια την ζωή. Μερικές ατάκες δείχνουν απλά το… μεγαλείο και την έπαρση, αλλά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο Τζόρνταν, τότε ποιός;

«Έχω αστοχήσει σε περισσότερα από 9000 σουτ στην καριέρα μου. Έχασα σε 300 περίπου ματς. Σε 26 περιπτώσεις, με εμπιστεύτηκαν για το τελευταίο σουτ και αστόχησα. Απέτυχα ξανά και ξανά σε όλη την διάρκεια της ζωής μου. Γι’αυτό και πέτυχα».

«Τα εμπόδια δεν πρέπει να σε σταματούν. Αν πέσεις σε τοίχο, μην γυρίσεις πίσω και μην τα παρατήσεις. Κάτσε και βρες πως να το σκαρφαλώσεις, πως θα μπορούσες να περάσεις μέσα του ή γύρω του».

«Πιστεύω πως η τελειότητα είναι μία αέναη μορφή προόδου και εξελίξης, που αλλάζει από εποχή σε εποχή».

«Κάποιοι θέλουν να το πετύχουν. Κάποιοι εύχονται να το πετύχουν. Και κάποιοι άλλοι, απλά το πετυχαίνουν».

«Το ταλέντο κερδίζει αγώνες, αλλά η ομαδική δουλειά και η εξυπνάδα κερδίζει πρωταθλήματα».

«Μπορώ να αποδεχτώ την αποτυχία, όλοι χάνουν κάπου. Δεν μπορώ να δεχτώ να μην προσπαθείς».

«Πάντα να δημιουργείς μία θετική κατάσταση μέσα από κάτι αρνητικό».

«Υπάρχει μόνο ένας Μάικλ Τζόρνταν».

«Ποτέ δεν σκέφτηκα τις συνέπειες μετά από ένα χαμένο σουτ. Όταν σκέφτεσαι τις συνέπειες, πάντα σκέφτεσαι μαζί και κάτι αρνητικό».

«Το παιχνίδι είναι η γυναίκα μου. Απαιτεί πίστη, προσήλωση και υπευθυνότητα. Μου δίνει όμως πίσω την άισθηση της πληρότητας και της ειρήνης».

«Η καλύτερη εξέταση που μπορώ να κάνω σε έναν παίκτη είναι να τον κοιτάξω στα μάτια και να δω πόσο τρομαγμένος είναι».

«Συνειδητοποίησα ότι είμαι μαύρος, αλλά θα ήθελα να με βλέπουν όλοι σαν άνθρωπο. Αυτή είναι η ευχή όλων των ανθρώπων».

«Ποτέ δεν φοβήθηκα την αποτυχία»

«Για να γίνεις επιτυχημένος, πρέπει να είσαι εγωιστής. Αλλιώς δεν θα καταφέρεις τίποτα. Όταν φτάσεις όμως στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, τότε πρέπει να γίνεις αλτρουιστής. Μείνε προσιτός. Μην μείνεις μόνος».

«Δεν υπάρχει το “τέλειο” σε έναν αθλητή του μπάσκετ. Δεν υπάρχει ο καλύτερος όλων, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο».

«Πρέπει να έχεις προσδοκίες και να περιμένεις πράγματα από τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα είσαι σε θέση να τα πετύχεις».

«Αν τα παρατήσεις μία φορά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει συνήθεια. Μην το κάνεις ποτέ».

«Κάποιες φορές πρέπει να χτυπήσεις το κεφάλι σου για να καταλάβεις πως βρίσκεσαι σε μία μεγάλη μάχη».

«Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να πετύχεις όλα όσα θέλεις. Μου έλεγε: “Δεν ξέρεις τι μπορείς να πέτυχεις μέχρι να προσπαθήσεις”».

«Θέλω να ξυπνάω κάθε μέρα και να κάνω όλα όσα θέλω στο μυαλό μου. Δεν θέλω να νιώσω πίεση ή να αναγκαστώ να κάνω οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου».

«Η νίκη δεν αφορά πάντα τίτλους ή πρωταθλήματα».

«Τι είναι αγάπη; Αγάπη είναι να παίζεις σε κάθε ματς σα να είναι το τελευταίο σου».

«Το παρκέ, ειδικά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, είναι το πιο ειρηνικό μέρος που μπορώ να φανταστώ. Εκεί δεν υπάρχει τίποτα που με ανησυχεί. Κανένας δεν με ενοχλεί εκεί».

Pin It on Pinterest

Shares
Share This