Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

E, ρε γλέντια, που έλεγε και ο Καραγκιόζης!

Πραγματικά γλέντια και αληθινά μεγαλεία που θα ξαναγνωρίσει η Εθνική ομάδα μπάσκετ, όχι παίζουμε…

Δεν εννοώ τον αποψινό αγώνα με τη Γεωργία στο Ηράκλειο, ούτε τον κυριακάτικο στη Βαμβέργη, ούτε καν το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα, αλλά κάτι πολύ πιο μακρινό, εξόχως τιμητικό και ιδιαζόντως κολακευτικό: το ματς που θα παίξει η Εθνική σε ενάμιση χρόνο από τώρα στο Λας Βέγκας κόντρα στη Dream Team!

Ακόμη κι αν ο τίτλος της Dream Team (δέον να) αποδίδεται μονάχα στην ακραιφνή ομάδα-όνειρο που εμφανίστηκε επί σκηνής το 1992, θεωρείται ψευδεπίγραφος για κάθε επιγενόμενη της και πλέον έχει αντικατασταθεί από την ονομασία Τeam USA, κάθε (επίσημο ή φιλικό) αντάμωμα μαζί της έχει τη δική του χάρη και μια ξεχωριστή μεγαλοσύνη.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από τις δυο πλευρές, οι πληροφορίες τις οποίες συνέλεξα στη Σάρλοτ αναφέρουν ότι η ΕΟΚ και η USA Basketball ήδη έκλεισαν αυτό τον φιλικό αγώνα, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου του 2020 στο Λας Βέγκας και θα εμπίπτει στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Τόκιο!

Βεβαίως καμιά από τις δυο ομάδες δεν έχει ακόμη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο οι Αμερικανοί έβαλαν ρήτρα στην ΕΟΚ να παρατάξει την καλύτερη δυνατή σύνθεση, ακόμη και στην (απευκταία) περίπτωση αποκλεισμού της Εθνικής, άλλωστε, εκτός από όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, θα προσφέρουν στην ελληνική ομοσπονδία και τις μισές εισπράξεις από τα εισιτήρια!

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Μιας και το έφερε η κουβέντα, υπενθυμίζω ότι εκτός από την οικοδέσποινα Ιαπωνία, καμιά άλλη ομάδα δεν προκρίνεται ex officio στο Ολυμπιακό Τουρνουά που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020 και στο οποίο θα περάσουν οιεπτά πρώτες από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τέσσερις από ισάριθμα Προολυμπιακά Τουρνουά.

Ο αγώνας-όνειρο (κατά το επονομασθέν Dream Game του 2010 στο ΟΑΚΑ, που πάντως πήγε άκλαυτο) θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου του 2020 στην T-Mobile Arena του Λας Βέγκας, ενώ μετά από 48 ώρες οι Αμερικανοί (οι οποίοι έχουν πλέον στην άκρη του πάγκου τους τον πολύ Γκρεγκ Πόποβιτς, αντί του Μάικ Σιζέφσκι) θα δώσουν άλλο ένα φιλικό ματς προετοιμασίας με άγνωστο μέχρι στιγμής αντίπαλο, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ελλάδα θα βρεθεί απέναντι σε στελεχωμένη από παίκτες του ΝΒΑ, Εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Το ραντεβού στην πρωτεύουσα του…τζόγου θα είναι το έβδομο στα χρονικά, ενώ δεν αποκλείεται να έχει προηγηθεί και άλλο ένα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Στα προηγούμενα έξι ματς η Εθνική έχει πετύχει μία (αλλά βαρβάτη) νίκη, ενώ υπέστη πέντε ήττες, συμπεριλαμβανομένης και της… αιχμαλωσίας με διαφορά 66 πόντων στην Ιντιανάπολις: εκείνο το 62-128 τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων συνιστά τη βαρύτερη ήττα στα χρονικά της «Επίσημης Αγαπημένης» και σημαδεύθηκε μεταξύ άλλων από τη… θρασύτατη απόπειρα του Δημήτρη Παπανικολάου να καρφώσει την μπάλα στη μούρη του Σακίλ Ο’ Νιλ!!!

Κατά σειρά τα αποτελέσματα:

  • 13 Αυγούστου 1994, ημιτελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος: Ελλάδα-ΗΠΑ 58-97
  • 14 Ιουλίου 1996, Ιντιανάπολις, φιλικός αγώνας: Ελλάδα-ΗΠΑ 62-128
  • 17 Αυγούστου 2004, Ελληνικό, Ολυμπιακό Τουρνουά: Ελλάδα-ΗΠΑ 71-77
  • 1η Σεπτεμβρίου 2006, Σαϊτάμα, ημιτελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος: Ελλάδα-ΗΠΑ 101-95
  • 14 Αυγούστου 2008, Πεκίνο, Ολυμπιακό Τουρνουά: Ελλάδα-ΗΠΑ 69-92
  • 25 Αυγούστου 2010, ΟΑΚΑ, φιλικός αγώνας: Ελλάδα-ΗΠΑ 59-87

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This