Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Αν και καλά, καλά δεν έχουμε κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου οι τρεις ομάδες που ξεκίνησαν το μαραθώνιο της Superleague σε ρόλο διεκδικητή του τίτλου, γνωρίζουν ήδη το πρόσημο που θα έχουν δίπλα στο όνομά τους στο φινάλε της σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ ξέρει ήδη ότι έχει γράψει ιστορία. Ακόμη κι αν δεν κατακτήσει το νταμπλ, το Μάιο θα έχει ολοκληρώσει το πρώτο κεφάλαιο της εποχής Σαββίδη με την επίτευξη του απόλυτου στόχου διοίκησης, παικτών και φιλάθλων που δεν ήταν άλλο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει ήδη ότι θα μείνει για δεύτερη διαδοχική σεζόν χωρίς τίτλο, αλλά ότι το καλοκαίρι θα επιστρέψει στα προκριματικά του Champions League.

Η ΑΕΚ, από τη δική της πλευρά, έχει μια ευκαιρία να χρυσώσει το χάπι της απογοητευτικής πορείας της εντός και εκτός συνόρων μετά τον Σεπτέμβριο με ενδεχόμενη κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά ουσιαστικά γνωρίζει ήδη ότι σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο είναι η ομάδα που κέρδισε τα λιγότερα από μια σεζόν που όφειλε να χτίσει πάνω στην περσινή της επιτυχία.

Το ζητούμενο, πλέον, και για τις τρεις ομάδες που δεδομένα θα εκκινήσουν και το νέο πρωτάθλημα ως διεκδικητές του στέμματος είναι ποια διαθέτει το καθαρό μυαλό να αξιολογήσει σωστά τη φετινή σεζόν και να εμφανιστεί το καλοκαίρι έτοιμη να διεκδικήσει με αξιώσεις την επίτευξη των στόχων της. Και πιστέψτε με, η ύπαρξη καθαρού μυαλού σε οποιαδήποτε ομάδα στον ελληνικό αθλητισμό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση!

ΠΑΟΚ: Ενίσχυση γιατί τα καρπούζια… βαραίνουν!

Στη Θεσσαλονίκη, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι συνεργάτες τους, καλούνται να παραδειγματιστούν από το φετινό πάθημα της ΑΕΚ και να αντιληφθούν ότι αν ο ΠΑΟΚ δεν επενδύσει σωστά στην ιστορική κατάκτηση του τίτλου, αυτή… θα πέσει να τον πλακώσει.

Δεδομένα, τα καρπούζια που θα κρατάει κάτω από τα… φτερά του ο «Δικέφαλος» την επόμενη σεζόν θα είναι πιο βαριά! Αφενός θα υπάρχει ο στόχος της διατήρησης των σκήπτρων εντός συνόρων, αφετέρου όμως θα έχει προστεθεί και η επόμενη ιστορική πρόκληση που δεν είναι άλλη από την πρώτη παρουσία της ομάδας σε ομίλους Champions League. Και φέτος το μονοπάτι θα είναι πιο βατό (όχι εύκολο) σε σχέση με τις προηγούμενες καλοκαιρινές του περιπέτειες.

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Χημεία και ισχυρό κορμό! Άρα, πρωταρχικό ζητούμενο είναι η διατήρηση κομβικών παικτών στο ρόστερ και η πραγματοποίηση λίγων, αλλά εξαιρετικά ποιοτικών μεταγραφών που θα βελτιώσουν το επίπεδο της ομάδας (δίνοντας της και το απαραίτητο βάθος που θα είναι απαραίτητο σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους για να βγει η χρονιά). Επαναλαμβάνω, το φετινό πάθημα της ΑΕΚ πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν.

Ολυμπιακός: Μεγαλώνοντας (με) τον Μαρτίνς

Στον Ολυμπιακό, η ύπαρξη καθαρού μυαλού αποτελούσε από το ξεκίνημα της σεζόν το μεγάλο στοίχημα των «ερυθρόλευκων». Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να… ανεχτεί το DNA του σημερινού οργανισμού της ομάδας τη μη κατάκτηση τίτλου για δεύτερη σεζόν, ωστόσο αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του παρασυρθούν από την απογοήτευσή τους, τότε τέτοιες μέρες την επόμενη σεζόν, θα κάνουμε απλά λόγο για την… τρίτη «ερυθρόλευκη» χρονιά χωρίς τίτλο.

Τα πάντα ξεκινούν από την εμπιστοσύνη στον Πέδρο Μαρτίνς. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, ό,τι κι αν συμβεί μέχρι το φινάλε της σεζόν. Ο Πορτογάλος πρέπει να είναι ο προπονητής και στο ξεκίνημα της νέας σεζόν. Με τα λάθη του, την απειρία του, την (πολλές φορές) έλλειψη καθαρής σκέψης κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο Μαρτίνς επιτέλεσε φέτος σπουδαίο έργο μετατρέποντας ξανά ένα ποδοσφαιρικό συνονθύλευμα σε κανονική ομάδα που παράγει ποδόσφαιρο!

Στο κάτω, κάτω της γραφής όταν επιλέγεις ως οργανισμός να επενδύσεις το καλοκαίρι του 2018 σε έναν προπονητή με εμπειρία σε μικρομεσαίες ομάδες της Πορτογαλίας, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να τον υποστηρίξεις για να μεγαλώσετε μαζί. Ούτε του παίρνεις το κεφάλι στην πρώτη στραβή, ούτε τον ρίχνεις στην πυρά μετά από λάθη του. Τον στηρίζεις, θωρακίζεις τη δική σου επιλογή να τον προσλάβεις και του δίνεις τη δυνατότητα τουλάχιστον για μια διετία να αναδειχτεί και ο ίδιος μέσα από τη βελτίωση της ομάδας σου.

Ούτε ο Ολυμπιακός χρειάζεται σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του. Λίγες, στοχευμένες αλλά εξαιρετικά ποιοτικές κινήσεις απαιτούνται. Ένας έμπειρος στόπερ (με γνώση πρωταθλητισμού) ο οποίος με την παρουσία του θα μπορέσει να συμβάλλει στη βελτίωση παικτών όπως ο Σισέ και ο Μεριά, οπωσδήποτε δύο σκόρερ που θα έχουν εμφανίσει τουλάχιστον σε 2-3 σεζόν της καριέρας τους διψήφιο αριθμό τερμάτων ανεξαρτήτως επιπέδου διοργάνωσης (γιατί ο Ολυμπιακός  υποφέρει από έλλειψη σκόρερ, όχι από έλλειψη σέντερ φορ), τουλάχιστον 1 εξτρέμ με έφεση στο σκοράρισμα (να ισοσκελίσει την αδυναμία του Ποντένσε στο συγκεκριμένο τομέα) και άντε το πολύ 1-2 κινήσεις ακόμη σε θέσεις που κρίνει ο Μαρτίνς. Το πολύ, δηλαδή 6-7 μεταγραφές! Αν οι «ερυθρόλευκοι» οδηγηθούν ξανά σε ένα καλοκαίρι μαζικού… ράβε – ξήλωνε, δεν θα έχουν καμία απολύτως τύχη και την επόμενη σεζόν.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

ΑΕΚ: Θυμήσου το καλοκαίρι του 2017, μάθε από το καλοκαίρι του 2018

Για την ΑΕΚ, τέλος, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: Θυμάσαι τι έκανες σωστά το καλοκαίρι του 2017, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις κάνει λάθος το καλοκαίρι του 2018 και επενδύεις σε μια ορθόδοξη ποδοσφαιρική λογική που εσύ ο ίδιος… ποδοπάτησες πριν από μερικούς μήνες.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του να καθαρίσουν επίσης τη σκέψη τους και να μην επιτρέψουν την «Ένωση» να βυθιστεί σε ένα καθεστώς μίζερης εσωστρέφειας. Εννοείται ότι και για την ΑΕΚ έχουν σημασία τα ονόματα των παικτών που θα αποκτηθούν ή θα παραμείνουν στην ομάδα (με περιπτώσεις τύπου Αραούχο ή Πόνσε να είναι κομβικές για τον σχεδιασμό του Μανόλο Χιμένεθ), ωστόσο το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για τους «κιτρινόμαυρους» είναι η νοοτροπία με την οποία θα εκκινήσουν τη νέα χρονιά.

Υπολογίστε, πάντως, κάτι. Ιδιαίτερα για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό υπάρχουν ακόμη «επικίνδυνα» παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν που θα δοκιμαστεί το καθαρό μυαλό Μελισσανίδη και Μαρινάκη. Οι ημιτελικοί ή ο τελικός του κυπέλλου για την Ένωση, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για τους «ερυθρόλευκους». Για τον ΠΑΟΚ επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί μόνο η… ζαλάδα που προκαλεί η σαμπάνια. Γιατί καμιά φορά η μέθη μιας μεγάλης επιτυχίας αρκεί για να σε αποπροσανατολίσει. Ρωτήστε και την ΑΕΚ…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This