Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Πέρυσι, στις 11 Μαρτίου, ο ΠΑΟΚ έχασε την γη κάτω από τα πόδια του. Το παιχνίδι με την ΑΕΚ και όσα επακολούθησαν το γκολ του Βαρέλα αποτέλεσαν την κορύφωση του ψυχοδράματος που ξεκίνησε με το ιπτάμενο ρολό στο κεφάλι (ή μήπως στο χείλος; ή ίσως κάπου αλλού; ποιος ξέρει πιά…) του Γκαρθία. Και είχε ως κατάληξη την απώλεια του πρωταθλήματος, κατά τρόπο πέραν ως πέρα εξωφρενικό. Ας μην ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση περί κλοπής και ας αρκεστούμε σε ετούτο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε τον τίτλο αγωνιστικά, τον έχασε εξωαγωνιστικά και μάλιστα δίχως ο κόσμος του επί της ουσίας να έχει την ευθύνη στο παραμικρό.

Αυτά πέρυσι, λίγο πριν το φινάλε της σεζόν. Η λογική λέει ότι οποιαδήποτε ομάδα στην θέση του ΠΑΟΚ, μια ομάδα δηλαδή άμαθη στην πίεση του πρωταθλητισμού και με παραδοσιακές τάσεις εσωστρέφειας, θα αποκτούσε τόσο βαθιά ψυχολογικά προβλήματα από την συγκεκριμένη εξέλιξη που δύσκολα θα σήκωνε ξανά κεφάλι. Το πιθανότερο, με πιο απλά λόγια, ήταν ο ΠΑΟΚ του 2017-2018 να περνούσε στην ιστορία ως άλλη μια καλή, αλλά άτυχη φουρνιά για τους «ασπρόμαυρους», η οποία έμεινε δίχως πρωτάθλημα.

Μόνο που δεν συνέβη ακριβώς έτσι. Η αντίδραση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ από εκείνο το δύσκολο βράδυ και μετά είναι για τα ποδοσφαιρικά βιβλία! Ένα έπος άνευ προηγουμένου και πιθανόν άνευ επομένου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ που άλλοτε θα κατέρρεε υπό το βάρος μιας ιστορικής, χαμένης ευκαιρίας, μέσα σε δώδεκα μήνες έχει: Διαλύσει την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου, δίνοντας μια πρώτη γεύση για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Επίσης, έχει συμπληρώσει έναν ημερολογιακό χρόνο αήττητος στο ελληνικό πρωτάθλημα, παραμένει αήττητος με 21 νίκες και 3 ισοπαλίες στην τρέχουσα σεζόν, έχει κερδίσει πέντε στα έξι ντέρμπι με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και στο ένα που έφερε ισοπαλία έπαιζε με δέκα παίκτες επί μία ώρα. Προφανώς οδεύει προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δίχως την παραμικρή αμφισβήτηση της ανωτερότητάς του ( ακόμα και η γραφική επικοινωνία του Ολυμπιακού κατέβασε τους τόνους μετά την ξεγυριστή τριάρα στην Τούμπα) και διατηρεί σοβαρές πιθανότητες για την κατάκτηση και τρίτου συνεχόμενου κυπέλλου.

Δεν ξέρω αν έχουν προλάβει ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του να συνειδητοποιήσουν τι έχουν κάνει – και καλύτερα για εκείνους να μην το συνειδητοποιήσουν διότι προς το παρόν δεν έχουν κατακτήσει τίποτα φέτος. Αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αδιανόητα πράγματα! Ο ΠΑΟΚ της γκρίνιας, την μιζέριας, της αυτοκαταστροφής, ο ΠΑΟΚ που αν αντιδρούσε όπως τον έχουμε συνηθίσει και όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, θα άφηνε την οργή που τον κατέκλυσε πέρυσι να ισοπεδώσει τα πάντα, μαζί και την δική του ομάδα. Δεν έκανε αυτό. Αντιθέτως την μετέτρεψε σε καύσιμο και έκτοτε ισοπεδώνει εκείνος ρεκόρ, ανταγωνισμό και πάσης φύσεως αμφισβήτηση.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Αν τελικά πάρει το πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητος, θα έχει ολοκληρώσει ένα comeback που ακόμα και ως χολιγουντιανό σενάριο αν μας το έδειχναν, ένα χρόνο νωρίτερα, θα το θεωρούσαμε υπερβολικό.

Έλα ρε, δεν γίνονται αυτά. Κι όμως, γίνονται…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This